۱۰۰ فعال سیاسی جوان اصلاحطلب در نامهای به محمد خاتمی، ضمن انتقاد از به گفته آنان، قدرت گرفتن «بروکراتها و محافظهکاران» در شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان، خواستار تغییر ترکیب این شورا و تشکیل «نهاد ملی اصلاحات» شدند.
نویسندگان این نامه که روز سهشنبه ۲۲ خرداد در خبرگزاری ایلنا منتشر شد، همچنین هشدار دادهاند که در صورت «بیتوجهی» به این توصیهها «بیم آن میرود که حتی نام و اعتبار» محمد خاتمی نیز در انتخابات آینده «برای جذب آرای مردم موثر نیافتد».
در بیانیه یاد شده از این موضوع که جریان اصلاحات، ۲۱ سال پس از دوم خرداد هنوز «از سامان سیاسی متناسبی برخوردار نیست» انتقاد شده است.
به گفته نویسندگان این بیانیه، تشکیل شورای مشورتی و سپس شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در سالهای گذشته «راهکاری کارآمد و گامی به جلو بود» اما نحوه تعیین فهرست انتخابات پنجمین دوره شوراهای شهر نشان داد که عملکرد این شورا و ساختار و ترکیب آن «دچار ضعفها و نقایص جدی است».
فهرستهای اعلام شده از سوی شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان در انتخابات پنجمین دوره شورای شهر و همچنین مجلس دهم انتقادهای گستردهای را به دنبال داشت.
شورای مشورتی اصلاحطلبان با حمایت محمد خاتمی، رئیسجمهوری اسبق ایران، از سال ۹۲ آغاز به کار کرد و پس از آن نامش را به «شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان» تغییر داد.
محمدرضا عارف رئیس این شورا و تعدادی از نمایندگان احزاب و مدیران دولت محمد خاتمی از جمله عبدالواحد موسوی لاری، حسین مرعشی و مرتضی حاجی عضو آن هستند.
در برخی از گزارشها اعضای این شورا ۴۴ نفر اعلام شده است. علی محمد غریبانی، رئیس دورهای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، پیش از این گفته بود که این شورا متشکل از ۲۱ عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات، ۱۱ عضو کمیته شورای مشورتی و چند نفر از دبیران کل احزاب تازه تاسیس است.
۱۰۰ فعال اصلاحطلب در نامه خود تاکید کردهاند که در دهه ۹۰ «نیروهای کمتر سیاسی و یا کمتر متعهد به آرمانهای اصلاحات» یعنی «بروکراتها و محافظهکاران» در «مناسبات درونی» جریان اصلاحات «دست بالا را پیدا کردهاند».
نویسندگان این بیانیه همچنین اعلام کردهاند که اصلاحطلبی به «نوعی سیاستورزی صرفا بروکراتیک، بیبرنامه و تهی از آرمان به منظور جابجایی در میان حلقهای محدود از مدیران سیاسی تقلیل پیدا کرده» است.
۱۰۰ فعال سیاسی اصلاحطلب در نامه خود همچنین خواستار آن شدهاند که شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان «مشروعیت خود را از مشارکت تمامی فعالان ملی و منطقهای واقعا اصلاحطلب کسب کند».
در سالهای گذشته و به خصوص پس از پیروزی دوباره حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری ۹۶ انتقادهای زیادی از عملکرد اصلاحطلبان در رسانهها و فضای مجازی مطرح شده است.
«بیتوجهی به خواستههای معترضان به انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸ و همچنین پیگیری نکردن موضوع حصر رهبران جنبش سبز»، «حمایت نکردن از تجمعهای اعتراضی دیماه و توهین به این معترضان» و «حمایت نکردن از فعالان صنفی و مدنی» از جمله این اعتراضها است.
این ۱۰۰ فعال سیاسی اصلاحطلب در نامه خود همچنین خواستار آن شدهاند که شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان «مشروعیت خود را از مشارکت تمامی فعالان ملی و منطقهای واقعا اصلاحطلب کسب کند».
شکلگیری شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان به روش «انتخابی و از پایین به بالا» و جلوگیری از «سهمخواهی» در این شورا از دیگر خواستههای نویسندگان این نامه است.
این فعالان جوان اصلاحطلب پیشنهاد کردهاند که با عضویت «چهرههای ملی» در شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان، به این شورا ماموریت داده شود تا نسبت به ایجاد«نهاد ملی اصلاحات» اقدام کند.
عبدالله مومنی، عماد بهاور، ضیاء نبوی،حسن اسدی زیدآبادی، امین احمدیان، بهاره هدایت، مهدیه گلرو، مسعود باستانی، میلاد اسدی، احسان بداغی، آمنه شیرافکن، ریحانه طباطبایی، علی پیرحسین لو، سیمه توحیدلو، مهدی حاجتی، مجید دری، متین غفاریان، غنچه قوامی، اسماعیل صحابه و نفیسه زارع کهن از جمله امضاءکنندگان این نامه هستند.
این ۱۰۰ فعال سیاسی اصلاحطلب همچنین تاکید کردهاند که «فشارها» به جریان اصلاحات و «برخی ناکارآمدیهای درونی» این جریان باعث شده که «در میان بخشهایی از مردم این تصور ایجاد شود که اصلاحات دیگر توان ایجاد تغییر در زیست اجتماعی ایشان را نداشته و باید در جستجوی راههای دیگری برای تغییر بود».
شعار معترضان تجمعهای اعتراضی دیماه پارسال با عنوان «اصلاحطلب، اصولگرا دیگه تمومه ماجرا»، از جمله شعارهایی بود که در رسانهها و شبکههای اجتماعی بازتاب گستردهای یافت.
حسین ذوالفقاری، معاون امنیتی وزیر کشور، همان زمان اذعان کرد که اعتراضهای دیماه «عبور از همه جریانهای سیاسی کشور بود».
همچنین در ماههای گذشته کمپینی با عنوان «براندازم» در شبکههای مجازی شکل گرفته است.