لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۴

احمدی نژاد: مشکلی برای ارسال سوخت سه و نيم درصد ایران به خارج نیست


محمود احمدى نژاد، رييس جمهوری اسلامى ايران، در يك چرخش تازه درباره سياست مبادله اورانيوم كم غنى شده این کشور اعلام كرد که ايران آماده است تا سوخت سه و نيم درصدى خود را به خارج ارسال كند.

رييس دولت دهم كه سه شنبه شب در يك گفت و گوى زنده تلويزيونى شركت كرده بود گفت:«همكاران ما پيشنهاد دادند كه تبادل سوخت سه و نيم درصد با سوخت ۲۰ درصد در سه مرحله انجام شود و نظر طرف هاى خارجى اين بود كه اين مسئله از لحاظ فنى امكانپذير نيست و اين حرف درستى بود.»

وى مى گويد: «طرف هاى خارجى حتى پيشنهاد دادند كه سوخت سه و نيم درصد در ايران بماند، ما قرارداد مى بنديم، سوخت ۲۰ درصد توليد مى كنيم و سپس با شما مبادله مى كنيم.»

آقاى احمدى نژاد در ادامه از تمايل ايران براى ارسال سوخت سه و نيم درصدى خود به خارج سخن گفت و افزود: «حتى اگر ما سوخت سه و نيم درصد را در اختيار آنها قرار دهيم مشكلى وجود ندارد. البته برخى ها در داخل سر و صدا كردند و گفتند آنها سوخت را مى گيرند و نمى دهند و ما پاسخ داديم اگر ندهند چه مى شود؛ حرف چه كسى اثبات مى شود.»

به نظر مى رسد اشاره رييس دولت دهم به انتقادهاى رييس مجلس، برخى از نمايندگان اصولگراى پارلمان ايران و همچنين مير حسين موسوى، از رهبران مخالفان در ايران باشد كه با چنين پيشنهادى مخالفت كرده اند.

آقاى موسوى گفته است كه اين اقدام دولت دستاوردهاى دانشمندان هسته اى ايران را بر باد خواهد داد.

اين در حالى است كه آقاى احمدى نژاد مى گويد: « اگر آنها به تعهد خود عمل نكنند اثبات مى شود كه حرف آنها درست نبوده است و دست آژانس و امضا كنندگان قرارداد رو مى شود و ما دستمان باز مى شود كه كارهاى خود را خودمان انجام دهيم.»

اظهارات تازه رییس جمهور ایران در حالی بیان می شود که مقام های تهران از ماه اکتبر تا کنون بارها سخنان ضد و نقیضی در باره مبادله اورانیوم با جهان خارج ابراز کرده اند.

ايران همراه با نمايندگان آمريکا، روسيه، فرانسه و آژانس در روز ۱۹ اکتبر مذاکرات سه روزه ای برای بررسی نکات فنی مبادله اورانيوم غنی شده با عيار سه و نيم در صد برای تبديل به اورانيوم ۲۰ درصد و تامين سوخت اتمی مورد نياز راکتور تحقيقاتی تهران انجام دادند.

در پايان اين نشست، مدير کل آژانس پيش نويس توافق های صورت گرفته در مذاکرات را به چهار کشور ياد شده ارائه کرد تا نظر نهايی خود را در باره مفاد آن اعلام کنند.

بر اساس اين پيش نويس ايران حدود ۷۵ درصد اورانيوم با غلظت ۳.۵ درصدی خود را برای فرآوری بيشتر به روسيه ارسال کرده و پس از تبديل آن به ميله سوخت اتمی در فرانسه، در پايان سال ۲۰۱۰ به ايران بازگردانده خواهد شد.

علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس که در مذاکرات وین حضور داشت با ایران پیشنهاد موافقت کرد ولی سپس مقام های ايرانی اين پيشنهاد را رد کرده و اعلام کردند که حاضر به ارسال اورانيوم خود به خارج نبوده و تنها به صورت مرحله ای آماده تبادل اورانيوم در خاک خود هستند.

برگزاری مذاکرات ۱+۵

در همين حال، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا ابراز اميدواری کرده است که مذاکره با چين و چهار کشور ديگر درباره برنامه هسته ای ايران به نزديک شدن ديدگاه در اين باره منجر شود.

فيليپ کرولی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا بارديگر بر اهميت گفت وگو با گروه ۱+۵ درباره ايران تاکيد کرد.

فرانسه، بريتانيا، آمريکا، روسيه و چين به همراه آلمان، گروه ۱+۵، می کوشند تا از اطريق مذاکره ايران را به توقف برنامه های حساس هسته ايش ترغيب کنند.

فيليپ کرولی با اشاره به تفاوت ديدگاه در قبال برنامه هسته ای ايران ، ابراز اميدواری کرد که نشست آتی گروه ۱+۵ درباره ايران در هفته اينده برگزار شود.

چين به عنوان يکی از اعضای دايم شورای امنيت سازمان ملل متحد، روابط نزديکی با ايران دارد و با تشديد تحريم ها عليه تهران مخالف است و از رويکرد ديپلماتيک در قبال جمهوری اسلامی حمايت می کند.

در همين زمينه، هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، جمعه گذشته گفته بود: چين، برای تشخيص و پذيرش تهديد آميز بودن برنامه هسته ای ايران، و همچنين پيوستن به خواست جامعه جهانی برای تشديد تحريم ها عليه جمهوری اسلامی، زير فشارهای زيادی قرار خواهد گرفت.

هيلاری کلينتون اضافه کرده بود: «چين تحت فشار بسيار زيادی قرار خواهد گرفت تا متوجه پيامدهای خطر دستيابی ايران به سلاح هسته ای برای ثبات خليج (فارس) بشود، منطقه ای که آنها بخش مهمی از نفت مورد نياز خود را از آنجا تامين می کنند.»
XS
SM
MD
LG