گزارش های رسيده از غرب چين حاکی است که ارتش آن کشور با حضور گسترده خود در تبت و استان های همجوار، کنترل شديدی را بر آن مناطق اعمال کرده است.
اندکی پس از آن که نيروهای طرفدار استقلال تبت تصاوير تکان دهنده ای از سرکوب معترضين بودايی در لهاسا و چند شهر ديگر در استان های مجاور تبت را بر روی اينترنت منتشر کردند، شين هووا، خبرگزاری دولتی چين تاييد کرد که ارتش اين کشور برای کنترل منطقه مجبور شد روز يکشنبه گذشته به سوی «شورشیان» تيراندازی کند.
در گزارش اين خبرگزاری آمده است که نيروهای ارتش در استان سيچوان در مرز تبت «برای دفاع از خود» بر روی معترضين آتش گشوده اند.
گزارش های رسيده از استانهای يونان، سيچوان و تبت در غرب چين و تصاوير پراکنده ای که تا اين لحظه منتشر شده، انبوه بی شمار سربازان مسلح چينی را نشان می دهد که در کاميون های نظامی به سوی منطقه در حرکتند.
در اين تصاوير، خشونت، آتش و دود، اتومبيل های واژگون شده، شيشه های شکسته مغازه ها و جنگ و گريزهای خيابانی چهره لهاسا را به ميدان جنگ تبديل کرده است.
به گزارش شين هووا، در تيراندازی نيروهای ارتشی تنها چهار نفر مجروح شده اند حال آن که نيروهای مخالف دولت شمار کشته شدگان را حدود صد نفر اعلام کرده اند.
نا آرامی های اخير در غرب چين که از روز دوشنبه هفته گذشته آغاز شد طی چند دهه اخير در اين کشور بی نظير بوده و دولت مرکزی را به شدت در تب و تاب کم سابقه ای قرار داده است.
دولت چين، دالايی لاما، رهبر مذهبی بوداييان، را به استقلال طلبی متهم می کند و معتقد است که وی می خواهد با ايجاد آشوب در کشور بازی های المپيک ۲۰۰۸ پکن را با مشکلاتی همراه کند.
اما دالايی لاما با رد اين اتهامات می گويد که وی خواستار استقلال از چين نيست.
اين رهبر دينی در تازه ترين اظهار نظر خود گفت که وی مايل است با دولتمردان چينی و به خصوص با شخص هو جين تائو، رييس جمهوری اين کشور، در پکن ديدار کند.
رهبر بوداييان تبت در واکنش به اين اظهارات که پيروانش در لهاسا آشکارا شعار می دهند که خواستار استقلال از چين هستند گفت: «من عواقب اين اقدام را به طور روشن به آنها گوشزد کرده ام، اما تصميم با خود مردم است. من چطور می توانم به آنها بگويم که خفه شوند؟»
آمريکا و بريتانيا از چين خواسته اند در اين زمينه از خود خويشتنداری نشان داده و با دالايی لاما مذاکره کند.
همزمان نانسی پلوسی، رييس مجلس نمايندگان آمريکا از حزب دمکرات، روز جمعه برای ديدار با دالايی لاما به محل اقامت وی در دارمسلا واقع در شمال هند رفت.
روز پنج شنبه نيز ۲۶ تن از برندگان جايزه صلح نوبل ضمن محکوم کردن دولت چين به خاطر سرکوب تظاهرات راهبان بودايی در تبت، از پکن خواستند با معترضين مدارا کند.