در آستانه همايش صلح خاورميانه در آناپوليس آمريکا، دولت اسراييل روز دوشنبه با آزادی ۴۵۰ نفر ديگر از زندانيان امنيتی فلسطينی موافقت کرد.
اهود اولمرت، نخست وزير اسراييل اعلام کرده که اين تصميم به منزله «حسن نيت» در قبال رهبر ميانه روی حکومت خودگردان فلسطينی گرفته شده است.
هنوز فهرست اسامی زندانيانی که بايد آزاد شوند، تعيين نشده است. هياتی از وزيران اسراييلی پيشتر برای تهيه اين فهرست معرفی شده بودند.
اسراييل می گويد: تمامی زندانيانی که آزاد خواهند شد، افراد وابسته به جنبش فتح خواهند بود و زندانيان وابسته به حماس يا گروه های ديگر فلسطينی جايی در اين فهرست ندارند.
فلسطينی ها ادعا کرده اند که حدود نه تا ۱۱ هزار زندانی در اسراييل زندانی هستند که نيمی از آنها به اتهامات امنيتی بازداشت شده اند.
اسراييل اعلام کرده است که کسانی را آزاد می کند که «دستشان به خون اسراييلی ها آغشته نباشد.» گزارش های دريافتی حاکيست: نيروهای فتح که آزاد خواهند شد، از بين کسانی انتخاب شده اند که هنوز دوره طولانی زندان در انتظار آنها بوده است.
تل آويو در پنج ماه اخير نيز دو گروه ديگر از زندانيان فلسطينی را آزاد کرد. در يک نوبت، ۲۵۵ زندانی و در نوبت ديگر، ۸۶ زندانی که بخشی از آنها از ساکنان کرانه باختری و بخشی ديگر از اهالی غزه بودند.
به گفته مقامات اسراييلی، با آزاد کردن اين زندانيان، موقعيت آقای محمود عباس و ميانه روهای فلسطينی تقويت می شود.
نخست وزير اسراييل همچنين روز دوشنبه اعلام کرد که به خاطر پيشبرد صلح، ديگر با شهرک سازی يهوديان در کرانه باختری موافقت نخواهد شد و آبادی های غير مجاز پيشين نيز برچيده می شود.
آخرين ديدار اولمرت- عباس پيش از آناپوليس
همزمان با تصميم برای آزادی گروه ۴۵۰ نفره زندانيان فلسطينی، اهود اولمرت قرار است با محمود عباس ، رهبر تشکيلات خودگردان فلسطينی، به گفت و گو نشسته است.
محمود عباس برای انجام اين ديدار راهی اورشليم شده است. اين دو رهبر دو در پنج ماه اخير، و در پی تسلط حماس بر نوارغزه، بارها با يکديگر ديدار و گفت و گو کرده اند.
مقامات دفتر نخست وزيری اسراييل گفتند: ديدار روز دوشنبه آقای عباس و اولمرت «آخرين تلاش برای تنظيم بيانيه مشترک پايانی همايش صلح آناپوليس است.»
اما اختلاف نظرهای طرفين همچنان عميق و ريشه دار است، هرچند که مقامات اسراييل می گويند: «سخن از يک بحران جدی نيست.»
اعضای هيات هايی که از سوی اسراييل و تشکيلات فلسطينی برای تنظيم اين بيانيه فعاليت کرده بودند، در هفته های اخير چند بار با يکديگر ديدار کرده اند.
فلسطينی ها خواهان آن هستند که شش تا هفت ماه پس از همايش صلح آناپوليس، پيمان نهايی صلح منعقد شود اما اسراييل می گويد که اين امر با واقعيات همخوانی ندارد.
نخست وزير اسراييل در نشست روز دوشنبه دولت گفت: «هرچند کنفرانس صلح آناپوليس از اهميت زيادی برخوردار است و اسراييل و فلسطينيان قدردان جورج بوش و کوشش های وی برای پيشبرد صلح هستند، اما نبايد از اين همايش انتظارات اغراق آميزی داشت.»
محمود عباس خواهان آن است که در چند ماه پس از کنفرانس آناپوليس، مسائل بنيادينی مانند سرنوشت اورشليم و موضوع پناهندگان فلسطينی پراکنده در جهان و استقلال فلسطين به راه حل نهايی رسيده باشد.
تعيين مرزهای نهايی اسراييل و کشور مستقل فلسطين نيز يکی ديگر از خواسته های مهم فلسطينی هاست.
ديدار اولمرت- مبارک در شرم الشيخ
از سوی ديگر، دفتر نخست وزيری اسراييل اعلام کرده که اهود اولمرت روز سه شنبه برای ديداری فوری با رييس جمهوری مصر به بندر شرم الشيخ، در ساحل دريای سرخ می رود.
محمود عباس در روزهای اخير چند بار با حسنی مبارک، رييس جمهوری مصر و نيز با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن هاشمی ديدار کرده و درباره اجلاس صلح آناپوليس با آنها به رايزنی پرداخته است.
قرار است که مصر روز جمعه آينده ميزبان نشستی با شرکت بلندپايگان کشورهای عضو اتحاديه عرب باشد تا اين نهاد، ديدگاه واحدی در قبال کنفرانس صلح آناپوليس اتخاذ کند.
ايالات متحده اعلام کرده که روز سه شنبه دعوت نامه های سران و بلندپايگان کشورهايی که در کنفرانس صلح آناپوليس شرکت خواهند کرد، برای دولت ها ارسال خواهد شد.
کشورهای عربی اعلام کرده اند که پاسخ آنها به اين دعوت، پس از نشست روز جمعه اتحاديه عرب رسميت خواهد يافت.
ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن روز يکشنبه با بشار اسد، رييس جمهوری سوريه ديدار کرد و از او خواست که در همايش صلح آناپوليس شرکت کند.
ناظران حضور بشاراسد در اين کنفرانس را حتمی نمی دانند ولی وزير امور خارجه آمريکا در روزهای اخير اعلام کرده که از سوريه نيز برای شرکت دراين همايش دعوت خواهد شد.
آخرين تلاش ها در آخرين روزها
همزمان با افزايش رفت و آمدهای ديپلماتيک در جهان عرب، شمار زيادی از مقامات کشورهای ديگر، نيز برای آگاه شدن از نتيجه تلاش هابب که در راه کنفرانس صلح آناپوليس به عمل می آيد، به خاورميانه رفته اند.
ديويد ميليبند، وزير امور خارجه بريتانيا و برنار کوشنر، وزير امور خارجه فرانسه، از جمله مقامات اروپايی بودند که در روزهای يکشنبه و دوشنبه با سران اسراييل و تشکيلات خودگردان فلسطينی ديدار کردند.
خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، نيز در روزهای اخير با رهبران طرفين درگير در صلح خاورميانه ديدار کرد.
اسراييل اعلام کرده که برای حضور سران عربستان در کنفرانس صلح اهميت زيادی قائل است. اهود اولمرت نسبت به حضور بلندپايگان سعودی در اين همايش «ابراز اطمينان» کرده است.
قرار است که آقای اولمرت، روز چهارشنبه برای حضور در همايش صلح راهی واشنگتن شود. موعد دقيق سفر محمود عباس به آمريکا هنوز اعلام نشده است.
پيشتر اعلام شده بود که همايش آناپوليس تنها يک روز به طول می انجامد. روز ۲۷ نوامبر، به عنوان تاريخ احتمالی برگزاری کنفرانس آناپوليس ياد شده است.