يک روز پس از اعلاميه نخست وزير اسراییل مبنی بر تعهد رییس جمهوری آمريکا به حفظ برتری نظامی اسراییل در مقايسه با همه کشورهای اسلامی و عرب خاورميانه، دولتمردان اسراییل روز دوشنبه از قراردادی که از امضای آن ميان جمهوری اسلامی ايران با روسيه خبر داده شده، به شدت ابراز نگرانی کرده اند.
مقامات وزارت دفاع اسراییل به روزنامه انگلیسی زبان «جروزالم پست» گفته اند که به نظر می رسد روسيه در پاسخ به معامله کلان آمريکا با عربستان و پنج اميرنشين ديگر خليج فارس، می خواهد فروش تسليحات پيشرفته به جمهوری اسلامی ايران را افزايش دهد.
گزارش مربوط به معامله نظامی جديد ميان روسيه با ايران، در روزهای اخير برای نخستين بار ازسوی منابع خبری اطلاعاتی اسراییلی منتشر شد که اعلام کردند: اين معامله، شامل ۲۵۰ فروند جنگنده پيشرفته سوخوی ۳۰ نيز خواهد بود و اين نخستين بارخواهد بود که ارتش ايران به چنين جنگنده ای مجهز می شود.
همچنين طبق اين گزارش ها، که درستی آن از سوی منابع خبری اطلاعاتی آمريکا نيز مورد تاييد قرار گرفته، ارتش ايران جنگ افزارهای هوا به هوا و بيست فروند هواپيمای تانکر سوخت رسان که از مدل ايليوشين -۷۸ خواهد بود، از روسيه دريافت خواهد کرد.
منابع اطلاعاتی اسراییلی و آمريکایی گفته اند: اين معامله نظامی بزرگ شامل دوره های مهم آموزشی برای خلبانان نيروی هوایی ايران نيز خواهد شد و آنان از هم اينک چنين دوره هایی را برای آشنا شدن با جنگنده های سوخوی ۳۰ در خاک روسيه آغاز کرده اند.
بنا بر اين گزارش ها، نخستين جنگنده های سوخوی روسی همراه با ساير محموله های نظامی که جمهوری اسلامی ايران از روسيه خريداری مي کند، از اوائل سال ۲۰۰۸ ميلادی (حدود شش ماه ديگر) در چند مرحله به جمهوری اسلامی ايران تحويل خواهد شد.
سوخوی ۳۰ هواپيماهای شکاری بمب افکن هستند. به گزارش منابع اطلاعاتی اسراییلی و آمريکایی ، اکنون مدتی است که مذاکرات ميان مقامات ايران با روسيه برای تکميل جزئيات اين معامله و آغاز آن در جريان است.
روسيه و ايران در ماه های اخير نيز تاييد کردند که تحويل سيستم های پدافند هوایی پيشرفته ساخت روسيه در اطراف تاسيسات اتمی حساس جمهوری اسلامی ايران به پايان رسيد.
اين سيستم ها از نوع «تور- ام- يک» از جمله در اطراف تاسيسات نطنز، اصفهان و راکتور هسته ای بوشهر نصب شد. مبلغ اين معامله با کمک های فنی مورد نياز آن، حدود يک ميليارد دلار برآورد شد.
روزنامه اسراییلی جروزالم پست در شماره روز دوشنبه خود گزارش می دهد که در آستانه معاملات نظامی جديد روسيه با جمهوری اسلامی ايران، حساسيت های اسراییل و آمريکا دوباره برانگيخته شده است.
مقامات ارشد وزارت دفاع اسراییل به اين روزنامه گفته اند: دادن اين جنگنده ها و ساير تجهيزات هوایی پيشرفته به ايران، به جمهوری اسلامی امکان مي دهد که قدرت هوایی خود را تا انجام تهاجمات سريع و پرتوان حتی در مسافت های دوری که چند هزار کيلومتر با ايران فاصله داشته باشد، افزايش دهد.
سوخوی ۳۰ با دو سرنشين قادر است در هر شرایط آب و هوایی در فواصل دور اهداف مورد نظر را بمباران کند.
تاکنون روسيه تنها به کشورهای معدودی سوخوی ۳۰ را فروخته است. پس از سال ها مذاکرات ميان هند با روسيه، سران مسکو حاضر شدند با معامله ای با ارتش هند موافقت کنند که بر اساس آن، در سال ۱۹۹۶ چهل فروند سوخوی ۳۰ به هند فروخته شد و در سال ۲۰۰۰ روسيه با برپایی کارخانجات برخی قطعات اين جنگنده در هند موافقت کرد.
روسيه و جمهوری اسلامی ايران به گزارش های مربوط به معاملات تسليحاتی جديد ميان اين دو کشور هنوز واکنش نشان نداده اند.
بهای اين معامله نيز در گزارش های اطلاعاتی ذکر نشده است. اما يک تحليلگر اسرائيلی، آن را «يکی از کلان ترين معامله های جنگ افزاری سال های اخير» توصيف کرده است.
نخست وزير اسراییل روز يکشنبه گفت: اسراییل نيازهای امنيتی و نظامی عربستان سعودی و ساير اميرنشين ها را درک مي کند و در برابر معامله ۲۰ ميليادر دلاری فروش جنگنده ها و تجهيزات پيشرفته آمريکایی به عربستان و شيخ نشين های ديگر، اسراییل نيز از جورج بوش تعهد گرفته که در ده سال آينده ۳۰ ميليارد دلار خريدهای تسليحاتی مدرن از آمريکا داشته باشد.