لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۵۵

حفره لايه اوزون در جو زمين بزرگتر شده است


تصویری گرافیکی از حفره لایه اوزون.
تصویری گرافیکی از حفره لایه اوزون.

سازمان بين المللى هواشناسى روز سه شنبه اعلام كرد كه ابعاد حفره لايه اوزون در جو كره زمين كمى از سال ۲۰۰۷ بزرگتر شده ولى بعيد است به اندازه دو سال پيش برسد.


سازمان بين المللى هواشناسى در بيانيه اى كه در ژنو، مركز اين سازمان، منتشر شد گفت: «در سال ۲۰۰۸ حفره لايه اوزون كمى ديرتر از موعد معمول هويدا شد. با اين وجود ابعاد اين حفره در چند هفته اخير بزرگتر شده و اكنون از بزرگترين اندازه اين حفره در سال ۲۰۰۷ نيز وسيعتر شده است.»


اين حفره كه بر فراز قطب جنوب در جو كره زمين قرار دارد ابتدا در سال هاى دهه ۱۹۸۰ كشف شد.


معمولا اين حفره در ماه اوت تشكيل مى شود و در اواخر ماه سپتامبر يا اوايل اكتبر به بزرگترين اندازه خود مى رسد و بعد در اواسط ماه دسامبر بسته مى شود.


معمولا ابعاد اين حفره معلول شرايط جوى است. كارشناسان جوى مى گويند صدمه اى كه به لايه اوزون وارد شده آن چنان جدى است كه حتى در صورت انجام اقدامات مناسب ترميم آن حدود ۷۰ سال طول خواهد كشيد.


جير براتن، از كارشناسان ارشد لايه اوزون در سازمان بين المللى هواشناسى به خبرگزارى «فرانسه» گفت: چندين دهه طول خواهد كشيد تا وضعيت لايه اوزون به حالت قبل از دهه ۱۹۸۰ بازگردد.


ابعاد حفره لايه اوزون روز سيزدهم سپتامبر امسال مساحتى در حدود ۲۷ ميليون كيلومتر مربع ارزيابى شد در صورتى كه طبق يافته هاى سازمان بين المللى هواشناسى اندازه اين حفره در سال ۲۰۰۷ حدود ۲۵ ميليون كيلومتر مربع بود.


در بيانيه اين سازمان گفته شده است: با توجه به اينكه حفره در لايه اوزون هنوز در فصل گسترش است فعلا نمى توان در مورد اندازه كامل آن در سال جارى دقيقا اظهار نظر كرد.


لايه اوزون در حقيقت يك فيلتر يا پوشش طبيعى در مقابل اشعه زيانبار ماوراى بنفش خورشيد است كه براى گياهان مضر است و در انسان ها مى تواند باعث سوختگى يا حتى سرطان پوست شود.


عوامل اصلى بوجود آورنده اين حفره غير از سرماى شديد در نقاط مرتفع سطح زمين، چند نوع گاز سمى و آلاينده است كه معمولا در موتور يخچال، برخى مواد پلاستيكى و عطر افشان هاى خانگى از آن استفاده مى شود. اين آلاينده ها به مرور در جو زمين تمركز يافته و در اثر مجاورت به لايه اوزون صدمه مى زنند.


طبق قراردادى كه در سال ۱۹۸۷ در مونترال كانادا به امضاء رسيد استفاده از اين گازها كه از خانواده كلروفلرو كربن هستند، ممنوع شد اما آن چه كه قبل از آن مصرف شده هنوز در جو زمين سرگردان است.


XS
SM
MD
LG