رسانه های ايران می گويند که در ديدار دبير شورای عالی امنيت ملی جمهوری اسلامی با يک مقام روسی، موضوع بسته پيشنهادی تهران در باره مسائل جهانی بررسی شده است.
سعيد جليلی روز دوشنبه پس از ديدار با والنتين سوبولف، کفيل دبير شورای عالی امنيت ملی روسيه اعلام کرد که جمهوری اسلامی ايران به زودی اين بسته را ارائه خواهد کرد که در آن به جامعه بين المللی اطمينان داده خواهد شد که برنامه هسته ای ايران صلح آميز است.
به گفته وی، «بسته پيشنهادی می تواند موضوع خوبی باشد تا با چند قدرتی که پيشنهادهايی دارند از جمله با ۵ + ۱ به مذاکره گذاشته شود.»
کشورهای عضو گروه پنج به علاوه يک که شامل آمريکا، روسيه، چين، فرانسه و بريتانيا، اعضای دائم شورای امنيت همراه با آلمان است از جمهوری اسلامی خواسته اند تا برای اعتماد سازی در زمينه برنامه اتمی خود برنامه غنی سازی اورانيوم را به حال تعليق در آورد.
اين کشورها نگران هستند که تهران در چارچوب اين روند که کاربرد دو گانه نظامی و غير نظامی دارد در صدد برآيد تا دست به ساخت بمب اتمی بزند. گروه ياد شده همچنين با ارائه يک بسته پيشنهادی که شامل برخی مشوق های اقتصادی است از جمهوری اسلامی خواسته است تا با جامعه بين المللی همکاری بيشتری داشته باشد.
- «بحثی که در اين بسته مطرح می شود در باره موضوعات مهمی است که در عرصه بين الملل وجود دارد و موضوع هسته ای می تواند يکی از موضوع های مهم مذاکره بين قدرت های موثر در جهان باشد.»
تهران اين بسته را رد کرده و می گويد که برنامه غنی سازی اورانيوم را متوقف نخواهد کرد.
موضوع هسته ای در بسته پیشنهادی
جمهوری اسلامی ايران در هفته های اخير خبر از ارائه بسته پيشنهادی خود داده بود ولی هنوز جزئيات آن را اعلام نکرده است.
دبير شورای عالی امنيت ملی جمهوری اسلامی روز دوشنبه گفت: «بحثی که در اين بسته مطرح می شود در باره موضوعات مهمی است که در عرصه بين الملل وجود دارد و موضوع هسته ای می تواند يکی از موضوع های مهم مذاکره بين قدرت های موثر در جهان باشد.»
آقای جليلی می گويد: «جمهوری اسلامی ايران آمادگی دارد و پيشنهادهای جدی دارد برای پرداختن به بحث موضوع هسته ای که چه کار کنيم تا تهديدهای ناشی از موضوع هسته ای به حداقل خود برسد.»
در پايان ديدار مقام های دو کشور ايران و روسيه، والنتين سوبولف به خبرنگاران گفت که به زودی موضوع محموله تجهيزات نيروگاه اتمی بوشهر که در خاک جمهوری آذربايجان توقيف شده است، حل و فصل می شود.
وی اظهار داشت: »محموله تجهيزاتی که مربوط به ايزولاسيون(عايق های حرارتی) بوده و از طريق خاک آذربايجان به ايران می آمده، وقفه ای در آن بوجود آمده که اين مسئله توسط وزارتخانه های امور خارجه و گمرکات دو کشور در حال بررسی است.»
محموله تجهيزات ارسالی روسيه برای نيروگاه اتمی بوشهر از يک ماه پيش توسط جمهوری آذربايجان در توقيف است و اين کشور خواستار توضيح درباره اين محموله و مطمئن شدن درباره عدم نقض قطعنامه های تصويب شده در سازمان ملل عليه ايران شده است.
مذاکره مقام های روس و ايران همزمان بود با گفت وگوهای اولی هاينونن، معاون امور پادمان های آژانس بين المللی انرژی اتمی در تهران که در آن موضوع «مطالعات ادعايی» نظامی – اتمی توسط جمهوری اسلامی از سوی برخی از کشورهای غربی مطرح شده است.
بر اساس اسنادی که آژانس می گويد در اختيار آن قرار گرفته است جمهوری اسلامی ايران در زمينه استفاده از سانتريفوژهای پيشرفته برای غنی سازی سريع تر اورانيوم، آزمايش مواد منفجره و تحقيقات بر روی کلاهک های هسته ای که بر روی موشک سوار می شوند، فعاليت زيادی داشته است.
تهران اين اسناد را «ساختگی» دانسته است.
هنوز جزئياتی از دور تازه مذاکرات ميان مقام های اتمی ايران با بازرسان آژانس منتشر نشده است. اين دومين سفر آقای هاينونن به تهران ظرف يک هفته گذشته است.
آژانس اعلام کرده است که در جريان ديدار هفته گذشته معاون اين نهاد از ايران، جمهوری اسلامی موافقت کرد تا در زمينه اسناد «مطالعات ادعايی» همکاری کند.