لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۹

مذاکرات گسترده رایس با سران چین در باره ایران


خانم رایس می گوید که مذاکرات با سران چین حول محور « اقدامات در دستور کار در شورای امنیت» در قبال برنامه اتمی ایران است. ( عکس: EPA)
خانم رایس می گوید که مذاکرات با سران چین حول محور « اقدامات در دستور کار در شورای امنیت» در قبال برنامه اتمی ایران است. ( عکس: EPA)

وزیر امور خارجه آمریکا و همتای چینی او روز سه شنبه در باره برنامه اتمی ایران مذاکره کردند و سفیر بریتانیا در سازمان ملل گفت که احتمالا برنامه نظامی اتمی تهران متوقف نشده است.


کاندولیزا رایس پس از دیدار با یانگ جی چی در پکن، در یک کنفرانس خبری گفت که «مذاکرات گسترده ای» با سران چین در برنامه اتمی ایران داشته است.


به گفته وی، این مذاکرات حول محور « اقدامات در دستور کار در شورای امنیت و حرکت به سوی تصویب یک قطعنامه بود که به ایران هشدار دهد نباید با خواسته های جامعه جهانی مقابله کند.»


ایالات متحده آمریکا خواستار تحریم های شدیدتر علیه جمهوری اسلامی ایران به دلیل تعقیب برنامه غنی سازی اورانیوم توسط تهران است.


این در حالی است که چین و روسیه بارها تکرار کرده اند که خواهان پایان مسئله اتمی ایران از راه گفت وگو هستند.


وزیر امور خارجه چین در کنفرانس خبری خود با خانم رایس گفت:«ما معتقدیم که باید رهیافت دو گانه ای را در این زمینه دنبال کرد.»


رهیافت دو گانه ناظر به اعمال تحریم های جدید همزمان با ادامه مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران است.


یانگ افزود: «در پایان این مراحل، نتیجه تنها می تواند از طریق گفت وگوی مسالمت آمیز حاصل شود.»


کاندولیزا رایس پس از دیدار با یانگ جی چی در پکن، در یک کنفرانس خبری گفت که «مذاکرات گسترده ای» با وزیر امور خارجه چین در برنامه اتمی ایران داشته است.

نتایج نشست پنج به علاوه یک


اظهارات مقام های آمریکایی و چینی یک روز پس از آن صورت می گیرد که نمایندگان کشورهای عضو گروه پنج به علاوه یک شامل آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه همراه با آلمان روز دوشنبه در واشینگتن گردهم آمدند تا در باره قطعنامه جدید به مذاکره بپردازند.


اگرچه نتیجه مذاکرات میان طرفین منتشر نشده است، ولی تام کیسی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته است که قدرت های عمده جهانی خواستار آن هستند شورای امنیت به زودی قطعنامه ای را تصویب کند.


وی به جزئیات بسیار کمی از این نشست اشاره کرد و به گزارش رویترز، به نظر می رسد که روسیه و چین انتظار دارند «مشوق های» بیشتری ارائه شود تا اینکه «تنبهیات» تازه برای وادار کردن ایران به دست کشیدن از فعالیت های حساس هسته ای اش تحمیل شود.


آقای کیسی گفت: «این کشورها بار دیگر بر تعهد خود برای ادامه یافتن رهیافت دوگانه در قبال واکنش به چالش موجود ناشی از برنامه هسته ای ایران تاکید کردند.»


کشورهای آمریکا، فرانسه و بریتانیا خواستار رای گیری شورای امنیت در هفته جاری برای تصویب قطعنامه تازه علیه ایران هستند، ولی به نظر می رسد که برخی از کشورهای عضو غیر دائم این شورا از جمله لیبی احتمالا از چنین قطعنامه ای حمایت نمی کنند.


سفیر لیبی در سازمان ملل گفته است که « ما در واقع نمی توانیم حامی تحریم های بیشتر باشیم.»


تلاش برای تصویب قطعنامه جدید تحریم علیه تهران پس از آن صورت می گیرد که آژانس بین المللی انرژی اتمی روز جمعه در گزارشی اعلام کرد که گرچه ایران به پرسش های آژانس درباره ابهامات برنامه اتمی خود پاسخ داده است، ولی قادر نیست که غیر نظامی بودن فعالیت های هسته ای ایران را تایید کند.


سفیر بریتانیا در آژانس بین المملی انرژی اتمی می گوید که ایران احتمالا برنامه ساخت بمب اتمی را از سال ۲۰۰۳ادامه داده باشد.

این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران گزارش تازه محمد البرادعی را «پیروزی هسته ای» برای خود دانسته است و اعلام کرده که روز بیستم فروردین ماه جشن هسته ای بر پا خواهد کرد.


«ادامه برنامه نظامی اتمی ایران»


در همین حال، سفیر بریتانیا در آژانس بین المملی انرژی اتمی می گوید که ایران احتمالا برنامه ساخت بمب اتمی را از سال ۲۰۰۳ ادامه داده باشد. این سال در گزارش سازمان های اطلاعاتی آمریکا به عنوان زمانی اعلام شد که جمهوری اسلامی ایران برنامه ساخت سلاح هسته ای خود را متوقف کرده است.


اظهار نظر سیمون اسمیت که نمایندگی بریتانیا را در این آژانس برعهده دارد، پس از آن مطرح شد که آژانس مستنداتی را به شورای حکام ارائه کرده است که می تواند یکی از ادعاهای آمریکا را مبنی بر اینکه تهران در یک مورد بر روی برنامه ای کار می کند که مرتبط با ساخت سلاح اتمی است، ثابت کند.


در این اسناد اشاره شده که تهران فعالیت هایی را دنبال کرده که تاریخ آن به بعد از سال ۲۰۰۳ باز می گردد.


آقای اسمیت می گوید: «به طور قطع برخی از این تاریخ ها به بعد از سال ۲۰۰۳ باز می گردد.»


این در حالی است که وی حاضر نشد تا در این زمینه جزئیات بیشتری ارائه کند.


یک دیپلمات دیگر که نخواست نامش فاش شود در این رابطه به خبرگزاری رویترز گفته است که برخی از اسناد، مربوط به بعد از سال ۲۰۰۴ است که در آن ایران متهم است فعالیت های ساخت سلاح اتمی را دنبال کرده است.


اما این دیپلمات گفت: این موضوع تا زمانی که بر روی آن کار بيشتری صورت نگيرد، روشن نخواهد شد.


در همین زمینه

XS
SM
MD
LG