لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۵۴

پیام خروج وزرای «صدر» از کابینه عراق


نشریه تحلیلی استرتفور کامنتری در تحلیلی می گوید که بخشی از دلایل خروج وزرای صدر از دولت این است که این امر نمایانگر وجود اختلاف در میان خود شیعیان است.
نشریه تحلیلی استرتفور کامنتری در تحلیلی می گوید که بخشی از دلایل خروج وزرای صدر از دولت این است که این امر نمایانگر وجود اختلاف در میان خود شیعیان است.

بدنبال کناره گیری شش وزیر کابینه عراق که در واقع نمایندگان مقتدی صدر، روحانی تند روی شیعه در عراق بودند ، نشریه تحلیلی استرتفور کامنتری در تحلیلی از این اقدام صدر می گوید که بخشی از این امر نمایانگر وجود اختلاف در میان خود شیعیان است.


اما از این گذشته ، به گفته این نشریه ، از موضوع خروج آمریکا از عراق گذشته ، انگیزه صدر برای اعتراض به دولت المالکی به مراتب فراتر از این مسئله است.


استرتفور کامنتری می نویسد که اقدامات گسترده امنیتی نیروهای آمریکا در عراق مقتدی صدر را در موضع دفاعی قرارداده و برای وی چاره ای جز گریز به ایران باقی نگذاشت.


در این میان شکاف میان سپاه مهدی این گونه نمایان شد که چند تن از فرماندهان وی از دستورات او برای زمین گذاشتن سلاح هایشان خودداری کرده و با سربازان آمریکائی درگیر شدند.


مقتدی صدر همچنین دو تن از وکلای حزبش را به خاطر ملاقات با ژنرال پتریوس ، فرمانده نیروهای آمریکا در عراق معزول کرد .


و حال با توجه به این تحولات، مقتدا صدر در صدد برآمده که با یک ریسک حساب شده خود را از ائتلاف با دولت گسسته و تنها به اکثریت پارلمانی خود اتکاء کند که به اندازه کافی به او قدرت چانه زنی بر سر قدرت را می دهد.


استرتفور کامنتری می افزاید که هر چند روز دوشنبه مقتدی صدر تنها وزرای خود را از کابینه خارج کرد، اما با این اقدام نشان داد که می تواند به طور کلی خود را از دولت آقای مالکی دور کرده و این ائتلاف را که نخست وزیر سخت به آن محتاج است بشکند.



تحکیم روابط ایران با مقتدی صدر به جمهوری اسلامی امکان می دهد تا عناصر ناخواسته را از بلوک شیعیان پاکسازی کند، عاملی که به گفته استرتفور کامنتری یکی از موانع عمده در گسترش کامل نفوذ ایران در عراق است.

این نشریه تحلیلی در ادامه می گوید احتمالا استراتژی صدر سخت تحت نفوذ جمهوری اسلامی شکل گرفته است. و هرچند مقتدی صدر به خاطر حمایت های ایران از رقیبش عبدالعزیز حکیم، رهبر مجلس اعلای اسلامی عراق در بسیاری موارد با مقامات ایران گفتگو نمی کند، اما به گفته این نشریه، ایران با استفاده هوشمندانه از موقعیت خطیر صدر و پناه دادن به وی، باعث تشدید اتکای او به ایران و تقویت موضع ایران در مذاکره با آمریکا شده است.


ایران، بنا به این تحلیل، می تواند با نشان دادن مراتب کنترلش بر صدر و جیش المهدی امتیازاتی برای خود کسب کند.


از سوی دیگر تحکیم روابط ایران با مقتدی صدر به جمهوری اسلامی امکان می دهد تا عناصر ناخواسته را از بلوک شیعیان پاکسازی کند، عاملی که به گفته استرتفور کامنتری یکی از موانع عمده در گسترش کامل نفوذ ایران در عراق است.


استرتفور کامنتری در پایان می گوید که در پس اقدامات اخیر مقتدی صدر دو نکته را می توان در استراتژی ایران مشاهده کرد :


یکی آنکه کناره گیری وزرای مقتدی صدر از کابینه حاوی این پیام برای شیعیان عراق است که عزم خود را جزم کرده و سهیم شدن در قدرت را بپذیرند، در غیر این صورت آمریکا بار دیگر یک دولت سنی را بر سر کار خواهد آورد.


و دیگر آنکه بی ثباتی بیشتر در جنوب عراق همراه با کناره گیری بلوک سیاسی صدر از کابینه به تهران این امکان را می دهد که به آمریکا بفهماند که مهره های لازم برای بلوکه کردن هدف نهایی آمریکا یعنی هدف ثبات بخشیدن به عراق را در دست دارد.هدفی که تنها با دستیابی به آن آمریکا خواهد توانست از عراق خارج شود.


XS
SM
MD
LG