لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۹

نگاه رقبای دمکرات و جمهوریخواه به «مسئله ایران»


نامزدهای انتخاباتی تبلیغات گسترده ای برای جمع آوری آراء ایالتی به راه انداخته اند.
نامزدهای انتخاباتی تبلیغات گسترده ای برای جمع آوری آراء ایالتی به راه انداخته اند.

انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری آمریکا برای شناخت رقبای درون حزبی دمکرات و جمهوریخواه از هفته گذشته در ایالت آیوا آغاز شد و روز سه شنبه در ایالت نیو همپشایر ادامه می یابد.


رقابت های مقدماتی از آن رو حائز اهمیت است که کاندیداهای اصلی هر دو حزب برای رقابت نهایی در ماه نوامبر سال جاری دیدگاه های خود را در معرض قضاوت افکار عمومی آمریکا و جهان قرار می دهند. آنچه که در رابطه با ایران جالب توجه است دیدگاه های تقریبا نزدیک رقبای دو حزب درباره نحوه برخورد با جمهوری اسلامی و آنچه که «چالش ایران» خوانده می شود، است.


در این میان، باراک اوباما بر خلاف دیگر نامزدها که از وجود پیش شرط برای مذاکره با ایران سخن به میان آورده اند از گفت وگوی بدون قید و شرط با تهران در صورت انتخاب شدن به عنوان رییس جمهوری آمریکا، سخن گفته است.


دیدگاه ها و موقعیت هریک از نامزدهای دمکرات و جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را می خوانید:



هیلاری کلینتون از گفت وگوی با قید و شرط با ایران سخن به میان آورده است در حالی که باراک اوباما، از ايجاد يک «ديپلماسی رياست جمهوری» بی قيد و شرط و رو در رو با ايران حمايت می کند.

نامزدهای حزب دمکرات


هيلاری کلينتون، ۶۰ ساله ممکن است نخستين رييس جمهوری زن آمريکا شود. وی که سناتور ايالت نيويورک است، بانوی اول ايالات متحده آمريکا دردوران رياست جمهوری همسرش بيل کلينتون، در سال های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۱ ميلادی بود.


تلاش های خانم کلينتون عمدتا بر ايجاد فراهم آوردن امکان بهره مند بودن از بيمه سلامتی برای ۴۷ ميليون آمريکايی متمرکز بوده است، که در حال حاضر بدون داشتن اين بيمه در آمريکا زندگی می کنند.


هيلاری کلينتون از حريفان خود به دليل کمبود تجربه در اين زمينه انتقاد کرده است.


اين سناتور ايالت نيويورک به قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به عنوان يک سازمان تروريستی رای مثبت داده است ومذاکرات بی قيد و شرط با دولت جمهوری اسلامی را رد می کند، اما با انجام مذاکرات رودررو، در موقعيتی درست موافق است.


وی گفته است که دولت آمريکا بايد آماده ارائه مشوق های اقتصادی به ايران باشد مشروط به آنکه اين کشور برنامه اتمی خود را به حال تعليق درآورده، حمايت از تروريسم را قطع کند، با صلح خاورميانه همراهی کند و در ايجاد ثبات در عراق نقش سازنده ای ايفاء کند.


ارائه مشوق های اقتصادی


جان ادواردز، ۵۴ ساله، سناتور پيشين از ايالت کارولينای شمالی و کانديدای معاونت رياست جمهوری آمريکا، در انتخابات سال ۲۰۰۴ بود.


وی مبارزه با فقر را به يکی از عمده ترين موضوعات مبارزات انتخاباتی خود تبديل کرده است و رای خود در توافق با انجام حمله نظامی عليه عراق را يک «اشتباه بزرگ» اعلام کرده است.


وی اکنون خواستار عقب نشينی نيروهای آمريکايی از خاک عراق شده است. همسر جان ادواردز (اليزابث) از ابتلاء مجدد به بيماری سرطان رنج می برد و هم اکنون تحت درمان و مراقبت های ويژه قرار دارد.


جان ادواردز از ايجاد مذاکرات رو در رو و شفاف با ايران حمايت کرده است، منوط به اينکه دولت ايران، حقوق يهوديان، موجوديت اسرائيل و همچنين قوانين بين المللی را به رسميت بشناسند.


وی نسبت به اتخاذ گزينه نظامی عليه ايران امتناع ورزيده است و از تحريم هايی که در ارتباطات بازرگانی از سوی شرکت های آمريکايی وخارجی بر ايران اعمال شده است حمايت می کند، اما با ارائه مشوق های اقتصادی به ايران، در صورت همکاری آن کشور با غرب موافق است.


اين مشوق ها شامل تعديل تحريم ها، اجازه عضويت ايران در سازمان های چند جانبه و ايجاد يک بانک نفتی می شود.


لزوم گفت وگوی رو در رو با ایران


باراک اوباما، سناتور ۴۶ ساله از ايالت ايلينويز، نخستين آمريکايی آفريقايی تبار است که در دور اول سناتوری خود ممکن است به مقام رياست جمهوری برگزيده شود.


اوباما از ابتدا با جنگ عراق مخالف بود و هميشه تلاش کرده است تا خود را در رابطه با سياست های داخلی واشينگتن، يک «خارجی» معرفی کند.


وی در رای گيری های اخير در ايالت های آيوا و نيوهمپشاير تقريبا شانه به شانه هيلاری کلينتون حرکت کرده است، اما درسطح رای گيری های کشوری هنوز کمی نسبت به خانم کلينتون عقب است.


جان ادواردز از ايجاد مذاکرات رو در رو و شفاف با ايران حمايت کرده است، منوط به اينکه دولت ايران، حقوق يهوديان، موجوديت اسرائيل و همچنين قوانين بين المللی را به رسميت بشناسند.

اوباما از ايجاد يک «ديپلماسی رياست جمهوری» بی قيد و شرط و رو در رو با ايران حمايت می کند و می گويد: اگر دولت ايران دست از برنامه اتمی و حمايت خود از تروريسم بکشد، آنگاه به تهران مشوق هايی از جمله عضويت در سازمان تجارت جهانی ارائه خواهد کرد، که اين گامی است بزرگ به سوی روابط عادی دیپلماتیک با ایران.


نامزدهای جمهوريخواه


رودی جوليانی، ۶۳ ساله، شهردار پيشين نيويورک است که تلاش می کند محبوبيت خود برای نامزدی در انتخابات رياست جمهوری آمريکا را با اشاره های پی در پی به رهبری موفق خود در دوران پس از حملات يازدهم سپتامبر بالاتر ببرد.


جمهوری خواهان عمدتا به خاطر حمايت جوليانی از مسائلی نظير سقط جنين، محدوديت در حق داشتن سلاح گرم و حقوق همجنسگرايان، از او اجتناب می کنند.


با اين حال، جوليانی مورد تاييد و حمايت پت رابرتسون، مسيحی اوانجليست قرار گرفته است.


جوليانی در اکثر رای گيری های سراسری در کشور پيشرو بوده است، اما در مرحله ابتدايی انتخابات ايالتی عقب است.


وی مخالف گفت وگوهای بی قيد و شرط با رهبران ايران است و بر اين موضوع تاکيد گذارده است که گفت و گو درباره يک حمله احتمالی از سوی آمريکا، احتمال بروز جنگ را کمتر می کند.


جوليانی از تحريم های سفت و سخت تر با هدف منزوی ساختن محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری اسلامی ايران حمايت کرده است.


همکاری با متحدان آمریکا برای فشار به ایران


مايک هاکبی، ۵۲ ساله فرماندار پيشين ايالت آرکانزاس، نوازنده گيتار باس و يک کشيش بابتيست از شهر «هوپ»، زادگاه بيل کلينتون، است.


هاکبی برای ترويج محبوبيت خود در اقشار محافظه کار آمريکا، به اعتقادات شديد مذهبی و حمايت از ممنوعيت های مطابق قانون اساسی در زمينه ازدواج همجنسگرايان و سقط جنين متوسل شده است.


هاکبی به «بذله گويی» معروف است و به دليل عدم آگاهی لازم در زمينه سياست خارجی شديدا مورد انتقاد قرار گرفته است.


وی گزينه حمله نظامی عليه ايران را نفی نکرده است، اما معتقد است برای اينکه يک حمله نظامی عليه ايران اجتناب ناپذير نباشد، گزينه های ديگری لازم است.


هاکبی از تلاش های سياسی فزاينده در همکاری با چين، هند، روسيه، کره جنوبی و کشورهای اروپايی برای تشويق آنها به وارد آوردن فشارهای اقتصادی بيشتر بر ايران حمايت می کند.


«گفت وگوی بدون قید و شرط منتفی است»


جان مک کین، ۷۱ ساله، سناتور ايالت آريزونا در آکادمی تفنگداران دريايی آمريکا تحصيل کرده و در سال ۱۹۶۷، در جريان جنگ ويتنام مجروح شد.


اگر مک کين به رياست جمهوری آمريکا برگزيده شود، نخستين رييس جمهوری دور اولی خواهد بود که در سن ۷۲ سالگی به اين منصب برگزيده می شود.


جان مک کين به مدت پنج سال و نيم اسير جنگی بود. وی يک محافظه کار طرفدار تجارت و مخالف سقط جنين است.



نامزدهای جمهوریخواه سیاست سختگیرانه تری در قبال ایران اتخاذ کرده اند.

آقای مک کين از جنگ عراق حمايت می کند و با اعزام نيروهای نظامی بيشتر به عراق موافقت کرده است.


وی به علت تغييراتی که در هيئت کارمندانش در روزهای اول مبارزات انتخاباتی صورت گرفت، در رقابت ها کمی عقب ماند اما اکنون در حال بازسازی حمايت ها از خود، بويژه از سوی شهروندان ايالت نيو همپشاير است.


جان مک کين می گويد: نسبت به توسل به گزينه نظامی عليه ايران برای متوقف ساختن برنامه اتمی آن کشور موافق است اما پيش از رسيدن به چنين تصميمی، گزينه های عديده ديگری نيز وجود دارد.


وی گفت و گوی بدون قيد و شرط با ايران را منتفی اعلام کرده است، اما در مقابل می گويد حاضر است با متحدين آمريکا همکاری کند تا فعاليت های ايران در داخل خاک عراق را قطع کنند.


اين سناتور ايالت آريزونا يکبار در مصاحبه ای که با وی در رابطه با حمله احتمالی عليه ايران شد، با لحنی طنز آميز ترانه ای خواند که مضمون آن اين بود:«بزن، بریم ایران را بمباران کنیم!»


ويدئوی اين واکنش و اظهارات آقای کين که بر روی اينترنت قرار گرفت، جنجال برانگيز شد.


انزوای سیاسی رهبران ایران


ميت رامنی، ۶۰ ساله، فارغ التحصيل از دانشگاه هاروارد و فرماندار پيشين ايالت ماساچوست، با وجود آنکه قبلا با ازدواج همجنسگرايان و سقط جنين موافق بود، اکنون تلاش می کند با ابراز مخالفت نسبت به هر دو مسئله خود را بيشتر يک محافظه کار جلوه دهد تا يک دگر انديش.


ميت رامنی که پدرش نيز تلاش کرد به عنوان يک کانديدای جمهوری خواه در انتخابات رياست جمهوری سال ۱۹۶۸ شرکت کند، در صورت برگزيده شدن به مقام رياست جمهوری، نخستين رييس جمهوری مورمون آمريکا خواهد شد.


رامنی در حالی که رای گيری ها در ايالات آيوا و نيو همپشاير حاکی از کاهش محبوبيت او بوده است، برای جلب بيشتر طرفداران به آگهی های منفی و تبليغات پستی متوسل شده است.


وی در رابطه با ايران می گويد که در صورت انتخاب شدن به مقام رياست جمهوری آمريکا، تحريم های اقتصادی عليه آن کشور را شديدتر خواهد کرد، خواستار انزوای سياسی رهبران ايرانی خواهد شد و نيز می خواهد گزينه حمله نظامی عليه ايران همچنان باز باقی بماند.


میت رامنی همچنين خواسته است که عليه محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری اسلامی ايران به دليل دروغ پنداشتن واقعه هالوکاست و قتل عام يهوديان اعلام جرم شود.


همکاری با مردم ایران برای تغییر رژیم


فرد تامسون، هنرپيشنه ۶۴ ساله سينمای هاليوود و سناتور پيشين ايالات تنسی، سبک سينمايی عوام پسندی دارد.


تامسون در بيش از ۳۰ فيلم سينمايی، از جمله فيلم «شکار برای اکتبر سرخ» بازی کرده است و به دليل ايفای نقش «آرتور برنچ» در برنامه تلويزيونی پر طرفدار « قانون و نظم» شناخته شده است.


آقای تامسون برای جلب مجبوبيت خود در دوره اوليه مبارزات انتخاباتی اش از جذابيت تلويزيونی اش استفاده کرد و به تبليغات از طريق اينترنت، وبلاگ و پادکست متوسل شد.


طبيعی است که فرد تامسون در مبارزات انتخاباتی خود با رونالد ريگان، رييس جمهوری اسبق آمريکا، که او نيز زمانی بازيگر سينما بود مقايسه می شود.


وی گفته است که از همکاری متحدان آمريکا برای منزوی ساختن دولت ايران استفاده خواهد کرد اما گزينه حمله نظامی عليه ايران را از ميان برنخواهد داشت.


اين نامزد جمهوريخواه از حملات مقطعی عليه نيروگاه های اتمی ايران حمايت می کند و می گويد: با مردم ايران برای ايجاد تغيير رژيم آن کشور همکاری خواهد کرد.


XS
SM
MD
LG