کميسيون تحقيق جنگ اسراييل با حزب الله لبنان يا « وينوگراد» قرار است شامگاه چهارشنبه گزارش کامل خود را درباره نارسايی های اين جنگ و عملکرد دولت اهود اولمرت منتشر کند.
به گفته کارشناسان سياسی، انتشار اين گزارش که ۱۸ ماه پس از پايان جنگ اسراييل و حزب الله لبنان صورت می گيرد، می تواند بر دولت اهود اولمرت اثرات عميقی بر جای گذارد.
فراخوانی ها در صحنه سياست داخلی اسراييل از اولمرت برای کناره گيری، بلافاصله پس از اعلام اين گزارش، شدت گرفته است اما هنوزمعلوم نيست که کميته تحقيق، ميزان مسووليت سياستمداران ارشد و نظاميان را تا چه حد تعيين کند.
اهود اولمرت می گويد: به خاطر پيشبرد مرحله نهايی صلح با فلسطينی ها از پست خود کنار نخواهد رفت.
اما اگر احزاب همپيمان با دولت وی، به ويژه حزب «کارگر» به رهبری اهود باراک، بخواهند ائتلاف دولت را پاره کنند، اولمرت ناچار خواهد شد با جلو انداختن انتخابات پارلمانی موافقت کند.
به گفته برخی از صاحبنظران مسائل اسراييل، اولمرت با ياری تيمی از سياستمداران حزب خود؛ «کاديما» و با حمايت برخی از روزنامه نگاران مشهور در رسانه های کشور، برای ادامه حيات دولتش می کوشد.
رونی بر اون، وزير دارائی اسراييل سه شنبه شب در يک سخنرانی شديدا از مخالفان دولت اولمرت انتقاد کرد و گفت: اين دولت بايد بماند تا هدف های مهمتر را که رسيدن به توافق نهايی صلح با فلسطينی ها در صدر آنهاست، برآورده کند.
جنگ ۳۳ روزه ميان اسراييل و حزب الله لبنان در ژوئن سال ۲۰۰۶ با حمله از پيش طراحی شده گروهی از چريک های حزب الله به يک مقر نظامی اسراييل در شمال اين کشور آغاز شد.
در آن حمله، ابتدا هشت نفر از نيروهای ارتش اسراييل و شماری از شبه نظاميان حزب الله کشته شدند اما بقيه چريک های حزب الله توانستند دو سربازاسراييلی را ربوده و با خود به خاک لبنان ببرند.
اين دو سرباز، اهود گلدواسر و الداد رگب، از سربازان دوره ذخيره ارتش اسراييل بودند.
در آن روز، حسن نصرالله، رهبر جنبش حزب الله در برابر دوربين های تلويزيونی ظاهر شد و گفت: سربازان ربوده شده اسراييلی را به نقطه ای بسيار دور انتقال داده ايم که دست اسراييل از آنها کاملا دورشده است.»
بازجويی های کميته «وينوگراد»
اعضای کميسيون تحقيق شامل پنج نفر از مقامات اسراييل هستند که رياست آن را الياهو وينوگراد، قاضی بازنشسته برعهده دارد و در طول ۱۶ ماه کار خود، نخست وزير اسراييل و دهها نفر از مقامات ارشد سياسی و نظامی اين کشور را مورد بازجويی های طولانی قرار داد.
اهود اولمرت هنگامی که از سوی اين کميسيون بازجويی می شد، از تيم وکلای مدافع خود نيز بهره می گرفت تا اگر از سوی اين کميسيون مورد اتهام قرار گيرد، در محاکمات احتمالی آتی بتواند ازخود دفاع کند.
در گزارش نيمه نهايی اين کميسيون که چند ماه پيش منتشر شد، مسووليت همه نارسايی ها، بر عهده سه نفر شامل اهود اولمرت،نخست وزير، عمير پرتز، وزير دفاع وقت و ژنرال ايتان بن الياهو، رييس وقت ستاد کل ارتش اسراييل نهاده شد.
اما پيش از انتشار گزارش نيمه نهايی، وزير دفاع و رييس وقت ستاد کل ارتش اسراييل، به دليل فشار شديد افکار عمومی استعفاء داده بودند.
عمير پرتز پس از آنکه در انتخابات داخلی حزب «کارگر» از اهود باراک شکست خورد، پست وزارت دفاع را ترک کرد.
ايتان بن الياهو، ژنرال نيروی هوايی ايرانی زاده، نيز که از آغاز جنگ متهم شده بود به دليل خدمت در نيروی هوايی، هيچ گاه از سابقه هدايت نبرد زمينی برخوردار نبوده، تنها يک سال پس از آنکه به رياست ستاد کل ارتش رسيده بود، از سمت خود کناره گيری کرد.
به ژنرال بن الياهو اين اتهام نيز وارد شده بود که در روز آغاز نبرد، چند مکالمه تلفنی با کارمندان بانکی انجام داد که در آن حساب بانکی دارد و به دليل شروع جنگ، از آنها خواست سهامی را که در اين بانک دارد، بفروشند.
افکار عمومی اسراييل از نخست وزير و سران ارشد ارتش شديدا انتقاد کرده و معتقدند که آنها نتوانستند موجب تحقق اهداف اعلام شده ازآن جنگ شوند.
جنگ بدون سرانجام
ربوده شدن دو سرباز اسراييلی توسط حزب الله، در حالی که ارتش اين کشور از ماه مه سال ۲۰۰۰ جنوب لبنان را ترک کرد و سازمان ملل نيز بازگشت اسراييل را به پشت «خط آبی» مورد تاييد قرار داده بود، موجب شد که دولت اهود اولمرت دستور حملات نظامی گسترده ای برای تعقيب نيروها و مقرهای حزب الله صادر کند.
اولمرت در شب نخست نبردها اعلام کرده بود، دو هدف عمده اين جنگ، نابودی زير بنای حزب الله و بازگرداندن دو سرباز ربوده شده است.
اما هنگامی که پس از ۳۳ روز نيز اين اهداف محقق نشد، اسراييل و حزب الله لبنان با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنيت موافقت کردند.
اين موافقت در حالی بود که حزب الله برای نخستين بار توانسته بود بيش از چهار هزار فروند راکت به خاک اسراييل شليک کند.
حدود ۱۵۰ اسراييلی نيز در اين نبرد کشته شدند که ۱۱۹ نفر آنها سربازان ارتش بودند.
به لبنان نيز شديدترين خسارات مالی و جانی وارد شد و بيش از يک هزار لبنانی کشته شدند. زيربناها و تاسيسات حياتی اين کشور لطمات جدی ديد و صدها هزار لبنانی در طول نبردها از خانه خود گريختند.
حسن نصرالله نيز بعد از اين جنگ تنها چند بار به طور معدود در انظار عمومی ديده شد.
افکار عمومی اسراييل که عدم تحقق دو هدف اصلی جنگ را تحمل نمی کرد، انتقادها از دولت اولمرت را پس از پايان جنگ شدت بخشيد تا جايی که به دستور خود اولمرت، کميسيون تحقيق برپا شد.
در اسراييل تشکيل کميسيون های تحقيق امری رايج است، که در مواردی در گذشته به استعفای رهبران ارشد سياسی و نظامی نيز منجر شده است.
تقريبا در پايان هر يک از جنگ های اسراييل، غير از جنگ «شش روزه»، کميسيون تحقيق برپا شده و موجب تزلزل شديدی در صحنه سياست اسراييل شده است.
گزارش نهائی کميسيون تحقيق، در روزی منتشر می شود که هوای برفی و طوفانی شديدی اسراييل را فرا گرفته و در حالی که اين کشور گرمسيری هوائی معمولا گرم و داغ دارد، به طرزی غير عادی با سرمای کم سابقه ای روبرو شده است.
به دستور شهرداری، بولدوزرها چهارشنبه به خيابان های اورشليم فرستاده شدند تا جاده هايی را که اعضای کميسيون تحقيق بايد از آن برای رسيدن به کنفرانس خبری عبور کنند، بگشايند.
بيش از ۳۰۰ خبرنگار اسراييلی و خارجی در ساختمانی که اين نشست خبری در آن برگزار می شود، حضور يافته اند.
اين کنفرانس خبری، به دليل اهميت آن از ده ها شبکه راديويی و تلويزيونی اسراييل و نيز از بسياری از شبکه های مهم خبری بين المللی به طور مستقيم پخش می شود.