عفو بینالملل روز سهشنبه ۲۱ آذر گفت دادگاههای ایران با تایید حکم اعدام برای یک دانشگاهی ایرانی که به «جاسوسی هستهای» متهم شده است، «حاکمیت قانون را زیرپا گذاشتهاند».
به گزارش خبرگزاری فرانسه، عفو بینالملل در بیانیه خود گفته که روز شنبه به وکلای مدافع احمدرضا جلالی پزشک متخصص بحران و ساکن سوئد اطلاع داده شد که دیوانعالی ایران حکم اعدام این متهم را «بدون دادن فرصتی به وکلا برای تسلیم دفاعیات خود به دادگاه» تایید کرده است.
احمدرضا جلالی هنگامی که در جریان سفری به ایران در اردیبهشت پارسال بازداشت شد استاد مهمان یکی از دانشگاههای بلژیک بود.
اتهام این پژوهشگر مقیم سوئد از سوی دادگاه انقلاب که ریاست آن را قاضی صلواتی به عهده داشت، «افساد فیالارض» اعلام شده، و عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران، دوم آبان مدعی شد که آقای جلالی «با بیش از هشت افسر اطلاعاتی موساد جلسات متعدد برگزار» کرده و «اطلاعات مرتبط با فعالیت سایتهای نظامی، سازمان انرژی اتمی و بسیاری از اطلاعات حساس دیگر را در ازای دریافت دستمزد و اخذ اقامت در کشور سوئد به افسران اطلاعاتی موساد انتقال داده است».
اما آقای جلالی میگوید او را به خاطر اینکه حاضر نشده است در اروپا برای حکومت ایران جاسوسی کند، مجازات میکنند.
ماگدالنا مغربی از مسئولان بخش خاورمیانه عفو بینالملل گفته است: «این نه تنها یک تعرض شوکآور به حق برخورداری از محاکمه عادلانه، بلکه نقض صریح حق زندگی برای آقای جلالی است».
او از مقامات حکومت ایران خواست که بلادرنگ مجازات مرگ را لغو کرده و یک روند عادلانه و واقعی تجدیدنظر در دادرسی را برای او تضمین کنند.
عفو بینالملل میگوید وکلای آقای جلالی طی ماههای گذشته بارها برای تسلیم دفاعیات خود به دیوانعالی ایران مراجعه کردهاند ولی همواره با مقاومت آن نهاد روبرو شدهاند.
عباس جعفری دولت آبادی دادستان کل تهران هنگام صدور حکم اولیه آقای جلالی در ماه آبان گفته بود: «یکی از کارهای فرد محکوم برملا کردن محل و اطلاعات مربوط به ۳۰ فرد مهم در پروژههای تحقیقاتی نظامی و هستهای است».
وی افزوده بود: این اطلاعات به ترور دو دانشور علوم هستهای ایران، مجید شهریاری و مسعود علیمحمدی منجر شد که در سال ۲۰۱۰ و اوج تنش بین ایران و جامعه بینالمللی بر سر برنامه هستهای تهران بر اثر انفجار به قتل رسیدند.
خبرگزاری فرانسه از قول وکلای آقای جلالی میگوید شواهد ارائه شده در دادگاه اولیه تحت فشار کسب شده و به هیچ وجه اتهامات علیه او را تایید نمیکنند.
بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ پنج دانشور ایرانی که چهار نفر از آنها در برنامه هستهای تهران فعالیت داشتند بر اثر بمبگذاری و یا در حملات مسلحانه در تهران ترور و کشته شدند.
جمهوری اسلامی ایران دولتهای آمریکا و اسرائیل را به ترور این دانشوران متهم کرده است. مجید شهریاری یک مقام برجسته سازمان انرژی اتمی ایران و مصطفی احمدی روشن معاون تاسیسات غنی سازی نطنز از جمله افرادی بودند که در این ترورها کشته شدند.
در سال ۲۰۱۲ حکومت ایران مجید جمالی فشی را به جرم همکاری با سازمان موساد و مشارکت در قتل آقای علیمحمدی اعدام کرد.
از آن زمان تاکنون سه نفر دیگر از جمله شهرام امیری به جرم همکاری با اسرائیل و آمریکا به دار آویخته شدهاند.