لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۴۷

مرگ ۱۹۱ ایرانی در فصل بهار به خاطر مسمومیت با قرص برنج


نمونه ای از قرص برنج که در شمال ایران فروخته می‌شود.
نمونه ای از قرص برنج که در شمال ایران فروخته می‌شود.

سازمان پزشکی قانونی ایران تعداد متوفیان به علت مسمومیت با قرص برنج را در سه ماه نخست امسال ۱۹۱ نفر اعلام کرد که بر این اساس تهران با ۸۹ مرگ، رکورددار محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فارس، پزشکی قانونی ایران روز جمعه ۱۷ مردادماه، آمار مرگ و میر به خاطر مسمومیت با قرص برنج در سال گذشته را نیز ۶۶۱ نفر اعلام کرد.

همچنین در این گزارش آمده است، در سه ماهه نخست امسال ۱۹۱ نفر شامل ۷۹ زن و ۱۱۲ مرد به علت مسمومیت با قرص برنج درگذشته‌اند. این رقم نسبت به بهار پارسال ۱۳ درصد رشد داشته است.

بیشترین متوفیان در استان‌های تهران با ۸۹، مازندران با ۳۰ و گیلان با ۱۹ نفر ثبت شده است.

آلومینیوم فسفید، یا آنچه که در ایران با نام «قرص برنج» مشهور است، ماده‌ای بسیار سمی است که استفاده ۱۵ صدم گرم از آن نیز خطر مرگ را در پی دارد. این ماده سمی معمولا برای حفاظت از شته‌زدگی برنج در انبار‌ها یا کیسه‌های برنج در خانه استفاده می‌شود.

مشکل عمده در نجات قربانیان این ماده سمی، نبود پادزهر برای آن است و تنها می‌توان در دقیقه‌های اول مسمومیت اقدامات حمایتی (ایجاد تهوع فوری و شستشوی معده) در مورد بیماران انجام داد.

واردات و فروش قرص برنج در بازار آزاد ایران از سال ۱۳۸۴ غیرقانونی اعلام شده است، اما خبرگزاری ایسنا در شهریور سال ۹۱ از قول دکتر کامبیز سلطانی‌نژاد استادیار سم‌شناسی مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور گزارش داد که هنوز هم این ماده سمی به صورت غیرقانونی و قاچاق به کشور وارد می‌شود.

خبرگزاری تسنیم نیز بهمن ماه سال ۹۱ از قول رییس مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی گزارش داد که در انبارهای ایران به صورت غیرقانونی از این ماده سمی برای جلوگیری از شته زدگی برنج در برخی موارد استفاده می‌شود.

در خود هند که بزرگ‌ترین صادرکننده برنج به ایران است نیز این ماده در بازار آزاد یافت می‌شود و استفاده از آن به عنوان یکی از روش‌های شایع خودکشی در این کشور گزارش شده است.

پیشتر خبرگزاری‌های ایران از آلودگی برنج‌های هندی به ماده سمی آرسنیک خبر داده بودند، موضوعی که خبرگزاری تسنیم می‌نویسد که «درآن زمان دولت نام ۱۳ برند برنج هندی که اصلا در بازار وجود خارجی نداشتند را آلوده به ماده سمی آرسنیک اعلام کرد و بعد از آن موضوع مسکوت ماند».

بر اساس گزارش گمرک ایران، در سه ماهه اول سال ۹۳ مجموعا ۳۰۰ هزار تن برنج به ارزش ۳۷۱ میلیون دلار وارد کشور شده است که نسبت به بهار سال گذشته بیش از ۳۸ درصد کاهش نشان می‌دهد.

XS
SM
MD
LG