لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴۳

«نيرنگ» بازرگان چينی برای صدور تکنولوژی آمريکايی به ايران


روزنامه واشينگتن پست در شماره ويژه روز يکشنبه خود از تلاش يک بازرگان چينی برای صدور تکنولوژی آمريکايی به دولت جمهوری اسلامی ايران پرده برداشت.

به نوشته واشينگتن پست، بازرگان چينی در پوشش سازنده اسباب بازی کودکان، به تهيه فلزی بسيار گران از يک کمپانی آمريکايی اقدام کرده که در صنايع اتمی و فضايی به کار می رود.

اين بازرگان چينی در فهرست خريدهای خود که برای کارخانه سازنده در شهر سياتل ايالت واشينگتن آمريکا فرستاده، از جمله سفارش خريد بيست تن از «پولاد فرا سخت» نوعی پولاد با آلياژ فوق العاده محکم را ذکر کرده که معمولا در راکت سازی مورد استفاده قرار می گيرد.

خريدار چينی که عرصه فعاليت اش ساختن نوعی اسب کوچولوی آهنی برای پارک های بازی کودکان است، به طور مکرر به کارخانه سازنده در مورد محرمانه بودن خريد خود تاکيد می کند. ارزش خریدهای این بازرگان چینی دو میلیون دلار اعلام شده است.

واشينگتن پست می نويسد: به گفته ماموران تحقيق دولت آمريکا، گستره کامل و عمق نيرنگ اين بازرگان چينی تنها در ماه های اخير آشکار شد. مقصد نهايی فلز مورد درخواست، نه چين که ايران بود و سفارش خريد آن ربطی به ساختن اسب آهنی کوچولو ندارد.

يک مامور تحقيقات با ابراز اطمينان می گويد که خريد فلز مذکور برای استفاده در سانتريفوژهای پيشرفته در برنامه هسته ای جمهوری اسلامی بوده است.

تلاش پايان ناپذير ایران

اين نخستين بار نيست که چينی ها تلاش می کنند تا با نقض تحريم هايی که عليه حکومت ايران اعمال شده، فناوری های پيشرفته يا مواد و تجهيزات آمريکايی را به ایران صادر کنند.

ماه گذشته، وزارت دادگستری ايالات متحده،‌ عليه يک شهروند چينی و يک ايرانی، به اتهام توطئه برای تهيه و قاچاق پولاد با آلياژ فوق العاده محکم و تکنولوژی آمريکايی به جمهوری اسلامی اعلام جرم کرد.

مقام های آمريکايی می گويند که اين اقدام ها، بخشی از تلاش همه جانبه حکومت ايران برای گسترش چشمگير ظرفيت غنی سازی اورانيوم با همدستی شرکت های چينی به عنوان «شرکای جرم» است.

«پولاد فرا سخت» يک عنصر بسيار مهم در سانتريفوژهای نوين با کارآيی و بهره وری بسيار بالاست که دولت ايران برای سالها در پی به دست آوردنش بوده است.

به گفته مقام های دولت آمريکا، در سال های اخير، تعداد زیادی از بازرگانان چينی برای کمک به مقام های دولت جمهوری اسلامی داوطلب شده اند و می کوشند که اين فلز گرانبها و ساير مواد و تکنولوژی های تحريم شده و ممنوع را تهيه و در اختيار تهران قرار دهند.

به نوشته روزنامه واشينگتن پست، استيو پی لک، مسوول ضدجاسوسی وزارت دادگستری آمريکا می گويد: «خريداران ايرانی، از هر فرصتی استفاده می کنند، آنها افرادی حرفه ای هستند که با ماموران خريد و کمپانی های باربری و حمل و نقل آشنايی دارند. آنها دقيقا آگاهند که چه شرکتی چه فعاليتی دارد و چگونه بايد با آنها رابطه برقرار کرد.»

تقاضای خريد از کمپانی توليد «پولاد فرا سخت» در سياتل، چهارمين موردی است که در دو سال اخير، چينی ها متهم به همدستی با ماموران دولت ايران برای خريد تکنولوژی حساس از آمريکا شده اند.

با تنگتر شدن حلقه محاصره، جمهوری اسلامی ایران بيش از پيش به کمک های چينی ها نيازمند شده است. روابط بازرگانی ايران و چين که در سال دو هزار ميلادی ۲.۵ ميليارد دلار بود، در سال ۲۰۱۰ ميلادی به ۲۹.۳ ميليارد دلار افزايش يافته است.

تلاش های اخير جمهوری اسلامی نشان از آن دارد که اين دولت به هر قيمت در پی دستيابی به «پولاد فرا سخت» است و اگر اين فلز مهم را در بازار سياه به دست آورد، بر شتاب غنی سازی خواهد افزود و برنامه هسته ای خود را سريعتر پيش خواهد برد، همان برنامه ای که تهران بر صلح آميز بودن آن اصرار می ورزد.
XS
SM
MD
LG