لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۲۴

انتشار اخبار ضدونقیض درباره «مرگ حاتم مرمضی»


عکسی که خبرگزاری تسنیم از «حاتم مرمضی» در سوریه منتشر کرده است. رادیو فردا قادر به تایید صحت‌وسقم این تصویر نیست.
عکسی که خبرگزاری تسنیم از «حاتم مرمضی» در سوریه منتشر کرده است. رادیو فردا قادر به تایید صحت‌وسقم این تصویر نیست.

در حالی که شماری از رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران از «مرگ حاتم مرمضی» که وی را «فعال فرهنگی عرب» معرفی کرده‌اند٬ در زندان خبر داده‌اند٬ رسانه‌های نزدیک به سپاه پاسداران می‌گویند وی از اعضای گروه «داعش» بوده و توسط اعضای «تحریر الشام» در سوریه کشته شده است.

گزارش‌های خبرگزاری‌های تسنیم و فارس که هر دو به سپاه پاسداران نزدیک هستند درباره آقای مرمضی بعد از آن منتشر می‌شود که یکی از بستگان او در گفت‌و‌گو با رسانه‌ها خبر از مرگ او در زندان اهواز داد.

از جمله فیصل مرمضی که خود را «پسرعمو و شوهر خواهر» حاتم معرفی می‌کند٬ روایتی متفاوت با آنچه این دو خبرگزاری منتشر کرده‌اند را بیان کرده است.

او در گفت‌وگوهایی که در روزهای گذشته با رسانه‌های خارج از کشور داشته، گفته است که پسرعموی او در ماه رمضان سال ۹۶ از سوی نیروهای اداره اطلاعات اهواز در سوسنگرد «ربوده» شد٬ اما این اداره در مقابل مراجعات مکرر خانواده وی٬ این موضوع را انکار کردند.

به گفته وی٬ پس از آزادی فردی که حاتم مرمضی را در زندان دیده بود و تماس وی با خانواده حاتم٬ باز هم خانواده او به اداره اطلاعات اهواز مراجعه کردند٬ اما ماموران پس از دریافت عکسی از حاتم٬ به خانواده او اعلام کردند که چنین فردی در زندان وجود ندارد.

آن‌طور که فیصل مرمضی گفته٬ «اداره اطلاعات اهواز سه‌شنبه هفته جاری با پدر حاتم تماس می‌گیرد و از مرگ فرزند وی در زندان بدون ارائه توضیح بیشتری خبر می‌دهد».

بر اساس اظهارات وی٬ «جسد حاتم مرمضی نیز به خانواده وی تحویل نشده و اداره اطلاعات اهواز به آنها گفته که پس از دفن٬ محل آن را به آنها اطلاع خواهد داد».

فیصل مرمضی٬ سن پسرعموی خود را «۲۰ سال» عنوان کرده و مدعی شده که «وی پیشتر نیز دو بار بازداشت شده بود» و به‌دلیل «شکنجه» در سن ۱۵ سالگی٬ دچار «کوررنگی» شده بود.

او حاتم مرمضی را یکی از شرکت‌کنندگان «فعال» در جلسات شعرخوانی در اهواز و تظاهرات مختلف در این شهر از جمله در مخالفت با انتقال آب رودخانه‌های خوزستان به دیگر مناطق کشور معرفی کرده است.

با آنکه این نخستین‌ بار نیست که خبری مبنی بر مرگ یک نفر در زندان‌های ایران منتشر می‌شود، اما این بار رسانه‌های جمهوری اسلامی روز پنجشنبه گزارش‌های کاملا متناقضی با آنچه منتشر شده٬ ارائه کرده‌اند.

خبرگزاری تسنیم با انتشار چندین تصویر از حاتم مرمضی در حالی که «اسلحه» در دست دارد٬ نوشته که وی از اعضای ایرانی گروه «داعش» بوده که در حمله اعضای گروه تحریر الشام- شاخه القاعده در سوریه- کشته شده است.

این خبرگزاری در مطلبی با عنوان «آیا حاتم مرمضی فعال حقوق بشر بود؟»٬ نوشته که وی در ادلب سوریه مشغول «آموزش نظامی» بود که در حمله هیئت تحریرالشام به رهبری «ابومحمد الجولانی» به یکی از مراکز آموزشی داعش٬ کشته شد.

بر اساس این گزارش٬ یک ایرانی دیگر به نام «هادی ساعدی» که به گفته آن، «چندی پیش به داعش پیوسته بود» بین اسرای تحریرالشام در حمله روز دوشنبه است.

تسنیم توضیح بیشتری درباره ساعدی و نیز اینکه این اطلاعات را چه منبعی در اختیار این خبرگزاری قرار داده٬ نداده است.

خبرگزاری فارس نیز با انتشار گزارشی نوشته که پیش از این نیز یکی از «فعالان فضای مجازی» با انتشار تصویر تلگرام حاتم مرمضی٬ از ارتباط وی با گروه «داعش» خبر داده بود.

این خبرگزاری انتشار خبر «مرگ مرمضی» از سوی رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از ایران را نیز «شایعات مجازی رسانه‌های ضدانقلاب» نامیده است.

مناقشه بر سر علت و چگونگی جان باختن مرمضی میان منابع خبری حکومتی ایران و فعالان سیاسی در رسانه‌های اجتماعی، به‌ویژه توییتر، ادامه دارد و در حال حاضر تایید یا نفی نظرات طرفین برای رسانه‌های مستقل مقدور نیست.

با استفاده از مصاحبه رادیو فردا٬ خبرگزاری تسنیم و فارس؛ ب.ب/ ک.ر
XS
SM
MD
LG