بورس چین روز دوشنبه ۱۴ بهمن پس از ۹ روز تعطیلی، بهخاطر نگرانیها از شیوع ویروس کرونا هشت درصد افت کرد و بر اساس برخی گزارشها تا ۴۴۵ میلیارد دلار زیان ثبت کرد.
ویروس کرونا که از شهر ووهان چین آغاز شد و به سرعت در کشور شیوع پیدا کرد، حتی به خارج از کشور نیز رسیده است. بر اساس آمارها، تاکنون بیش از ۱۷ هزار نفر در چین به این ویروس مبتلا شده و بیش از ۳۶۰ نفر جان باختهاند.
همچنین موارد ابتلا به ویروس کرونا در بیش از ۲۰ کشور گزارش شده است و بسیاری از کشورها پروازهای خود را به مقصد چین تعلیق کردهاند.
به رغم تزریق دهها میلیاردها دلار توسط بانک مرکزی چین به بازارهای داخلی، شاخص کل بازار بورس شانگهای در روز دوشنبه حدود ۹ درصد افت کرد که بدترین وضعیت این بازار از اوت سال ۲۰۱۵ است، زمانی که نگرانیهای جهانی از کاهش رشد اقتصادی چین به افت شاخص بورس منجر شد.
شاخص بازار شنژن چین نیز حدود ۸.۴ درصد افت کرده است.
شبکه سیانان میزان زیان افت بازارهای سهام چین را ۴۴۵ میلیارد دلار ارزیابی کرده است.
دولت چین از دهها میلیونها نفر از ساکنان شهرها خواسته است که در خانههای خود بمانند. از سوی دیگر با توجه به افت گردشگری و رکود در بازارهای داخلی، بسیاری از تحلیلگران اقتصادی میگویند احتمالا رشد اقتصادی این کشور از شش درصدی که برای سال جاری میلادی پیشبینی شده بود، به پنج درصد کاهش یابد.
در همین زمینه خبرگزاری آسوشیتدپرس مینویسد در بحرانهای قبلی مانند سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۸، معمولا دولت کمونیست چین که بسیاری از نهادهای مالی و تولیدی کشور را تحت کنترل دارد، سهام شرکتهای خصوصی را خریده و بعد از رفع بحران، دوباره واگذار کرده است. با این روش، دولت از تلاطمهای اقتصادی تا حدودی جلوگیری کرده است.
یکشنبه هفته جاری نیز بانک مرکزی چین از تزریق ۱۷۳ میلیارد دلار به بازارهای داخلی خبر داد تا اطمینان حاصل شود که کمبود نقدینگی وجود ندارد. بانک خلق چین نیز نرخ سود بانکی را کاهش داده تا سپردهگذاران را تشویق کند که سرمایههایشان را وارد بازارهای داخلی کنند.
دولت چین از دهها میلیونها نفر از ساکنان شهرها خواسته است که در خانههای خود بمانند. از سوی دیگر با توجه به افت گردشگری و رکود در بازارهای داخلی، بسیاری از تحلیلگران اقتصادی میگویند احتمالا رشد اقتصادی این کشور از شش درصدی که برای سال جاری میلادی پیشبینی شده بود، به پنج درصد کاهش یابد.
دولت همچنین از نهادهای مالی خصوصا بانکها خواسته است که میزان پرداخت وام به متقاضیان را افزایش دهند.
فرانسیس لین، از کارشناسان بازار بورس هنگکنگ، میگوید بدترین سناریو این است که ویروس کرونا وضعیتی مانند شیوع ویروس ابولا در غرب آفریقا داشته باشد.
به گفته او، در این صورت دو تا سه سال برای بازگشت به وضعیت عادی زمان نیاز خواهد بود.
آقای لین افزود: اقتصاد چین عظیم است و این بحران بر کشورهایی مانند تایوان، هنگکنگ، کره جنوبی و ژاپن بیتاثیر نخواهد بود.
مقامات چین نیز اذعان داشتهاند که تاثیر ویروس کرونا بر اقتصاد در حال افزایش است، اما آن را «مشکلی موقتی» میدانند.
لیان ویلیانگ، معاون رئیس کمیسیون اصلاحات و توسعه ملی چین، میگوید: «ما مطمئن هستیم در مبارزه با این اپیدمی پیروز خواهیم شد».
نگرانیها از گسترش ویروس کرونا بر بازارهای اروپا و آمریکا نیز بیتاثیر نبوده است.
چین پارسال ۵۴۱ میلیارد دلار با آمریکا و بیش از ۶۵۰ میلیارد دلار با اتحادیه اروپا تجارت دوجانبه داشته است. هفته گذشته بازارهای بورس اروپایی با افت مواجه شدند، اما روز دوشنبه مقداری از این افت را جبران کردند.
اما نگرانی در بازارهای بورس آمریکا بیشتر است، چرا که چین و این کشور ماه گذشته توافق قرارداد تجاری امضا کردند و بر اساس آن چین در سال جاری باید ۵۲ میلیارد دلار بیشتر کالا از آمریکا وارد کند.
در پی قرارداد تجاری، شاخص بورس اس.اند.پی آمریکا نسبت به اکتبر پارسال ۱۳ درصد افزایش یافت، اما روز دوشنبه شاهد افتی ۱.۳ درصدی بود.
شاخص بورس نیکی ژاپن نیز روز دوشنبه حدود یک درصد کاهش یافت، اما شاخص بورس کوسپی کره جنوبی ثابت ماند و شاخص بازار هانگسنگ در هنگکنگ نیز مقدار اندکی کاهش یافت.