لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۸

موافقت شورای حکام با کاهش کمک فنی آژانس به ایران


۳۵ کشور عضو آژانس بين المللی انرژی اتمی تنها با قطع کمک به ۲۲ پروژه اتمی ايران موافقت کردند.
۳۵ کشور عضو آژانس بين المللی انرژی اتمی تنها با قطع کمک به ۲۲ پروژه اتمی ايران موافقت کردند.

اعضای شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی، روز پنج شنبه با قطع کمک های فنی به ايران، با اين استدلال که ممکن است از آنها برای ساخت بمب اتمی استفاده شود، موافقت کردند.


ديپلمات های مستقر در وين، مقر آژانس بين المللی انرژی اتمی، اعلام کردند که اين اقدام در راستای رعايت قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد در ماه دسامبر سال گذشته است که هرگونه انتقال يا صدور فن آوری اتمی به ایران را که می تواند برای توليد سوخت مورد استفاده قرار گيرد، ممنوع کرده بود.


۳۵ کشور عضو شورای حکام تنها با قطع کمک به ۲۲ پروژه اتمی ايران موافقت کردند، در حالی که کشورهای غربی خواستار قطع همه کمک های آژانس به ايران شده بودند.


آمريکا و متحدان اروپايی آن از اين بيم دارند که ايران در پوشش برنامه صلح آميز هسته ای در صدد توليد سلاح اتمی باشد. اتهامی که ایران آن را همواره تکذیب کرده است.


شورای امنيت سازمان ملل در ماه دسامبر سال ۲۰۰۶ به ايران دو ماه فرصت داده بود تا برای جلب اعتماد جامعه جهانی تمام فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم را به حالت تعليق در آورد، اما تهران اين درخواست ها را ناديده گرفت. ايران می گويد که هدف از برنامه اتمی آن توليد برق است .


محدودیت های اعمال شده


در حال حاضر از مجموع ۵۵ پروژه کمک فنی آژانس به ايران ده پروژه به طور کامل و بخش هايی از ۱۲ پروژه ديگر قطع شده است.


آژانس بین المللی انرژی اتمی در بخشی از گزارش ماه فوریه خود تاکید کرده بود: «در مواردی که مساله امنيت هسته ای به طور مستقيم با ايمنی انسان و محيط زيست يا با نيازهای پايه ای انسانی مربوط می شود، اين کمک ها می تواند ادامه يابد.»


کمک های فنی آژانس بين المللی انرژی اتمی به ايران، به طور معمول شامل زمينه های پزشکی، مديريت مواد راديولوژيکی مصرف شده، ايمنی و آموزشی نيز هست.


تعدادی از اين پروژه ها به طور همزمان در کشورهای مختلف جريان دارد.


آژانس بين المللی انرژی اتمی در سراسر جهان در حدود ۸۰۰ پروژه را برای برخوردار کردن کشورهای عضو آژانس از انرژی هسته ای در دست دارد.



«ایران ناسازگار است»


گريگوری شولتی، سفير آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی روز چهارشنبه، هفتم ماه مارس، در جلسه شورای حکام آژانس، جمهوری اسلامی را متهم کرد که درباره برنامه هسته ايش «آشتی ناپذير» و «ناسازگار» است.


آقای شولتی گفت: «اگر ايران مواد هسته ای وارد سانتريفوژ يا دستگاه های گريز از مرکز ويژه غنی سازی اورانيوم کند، محمد البرادعی مدير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی بايد بی درنگ شورای حکام آژانس را از اين موضوع مطلع سازد.»


جمهوری اسلامی گفته است در نظر دارد ۳۰۰۰ سانتريفوژ جدید نصب کند. تهران هم اکنون بيش از ۳۰۰ سانتريفوژ را راه اندازی و در حدود همين تعداد نيز نصب کرده است.


بر پايه پيمان منع گسترش تسليحات هسته ای، در صورتی که تعداد سانتريفوژهای راه اندازی شده، از ۵۰۰ دستگاه بيشتر شود، نصب دوربين های آژانس برای نظارت بر کار آنها، الزامی است.


نماينده آمريکا در آژانس گفت: «آمريکا از محمد البرادعی می خواهد که به محض آنکه ايران ۵۰۰ سانتريفوژ را نصب کرد، شورای حکام را از آن مطلع سازد.»


آقای شولتی گفت به جای اجرای قطعنامه شورای امنيت سازمان ملل متحد، ايران در حال گسترش فعاليت های خود است.


XS
SM
MD
LG