بانک جهانی در گزارشی که روز چهارشنبه ۹ آبان منتشر کرد به وضعیت فضای کسبوکار در کشورهای جهان طی سال ۲۰۱۸ پرداخته است.
بر اساس این گزارش، ایران در سال جاری میلادی از لحاظ شاخص سهولت کسبوکار از میان ۱۹۰ کشور جهان جایگاه ۱۲۸ را دارد.
جایگاه ایران در سال گذشته ۱۲۴ بود که نسبت به سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۵ به ترتیب چهار پله و هفت پله سقوط کرده بود. بدین ترتیب جایگاه ایران برای چندمین سال متوالی سقوط کرده است.
به گفته بانک جهانی، نیوزیلند، سنگاپور و دانمارک در سال جاری بهترین وضعیت کسبوکار را در جهان داشتهاند و در قعر جدول نیز کشورهای سومالی، اریتره و ونزوئلا قرار دارند. سال گذشته نیز همین کشورها با همین ترتیب در بهترین و بدترین جایگاه قرار داشتند.
بانک جهانی برای طبقهبندی کشورها بر حسب «محیط کسبوکار» ده مولفه را مدنظر دارد: شروع کسبوکار، اخذ مجوز ساختوساز، دسترسی به برق، ثبت مالکیت، دریافت اعتبارات، حمایت از سهامداران خرد، پرداخت مالیات، تجارت فرامرزی، اجرای قراردادها و ورشکستگی.
این گزارش میافزاید دادهها نشان میدهد که پیشرفت در فضای کسبوکار وابسته به پیشینه و شرایط کشورها نیست و هر دولتی که مایل باشد میتواند در این راستا پیشرفت داشته باشد.
بانک جهانی میگوید که هند و چین گامهای چشمگیری در این زمینه برداشتهاند. اما بودهاند کشورهای کوچک با اقتصادی بسیار ضعیف که اقدامات مهمی در این زمینه انجام دادهاند. از جمله جیبوتی در میان شش کشوری است که طی سال جاری بیشترین اصلاحات را در فضای کسبوکار انجام داده است.
بیشترین اصلاحات اقتصادی در زمینه بهبود فضای کار به ترتیب در کشورهای افغانستان، جیبوتی، چین، آذربایجان، هند، توگو، کنیا، ساحل عاج، ترکیه و رواندا صورت گرفته است.
البته برخی از این کشورها هنوز راه زیادی برای رسیدن به رتبههای بهتر در جدول فضای کسبوکار جهانی دارند. برای نمونه جایگاه افغانستان هم اکنون در ردیف ۱۶۷ قرار دارد و یکی از بدترین شرایط کسبوکار در این کشور حاکم است.
بانک جهانی میگوید که هیچ اقتصادی بدون توسعه سالم بخش خصوصی قادر به پیشرفت نیست.
بر اساس این گزارش، از ژوئن ۲۰۱۷ تا ماه مه امسال، ۳۱۴ مورد اصلاحات اساسی در فضای کسبوکار جهانی ثبت شده است و وضعیت ۱۲۸ کشور از این لحاظ بهبود یافته است.