لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۱

اتحادیه اروپا در واکنش به تحریم‌های جدید آمریکا علیه روسیه «دچار اختلاف است»


دیپلمات‌ها و کارشناسان می‌گویند به احتمال زیاد تصمیمات کمیسیون اروپا که در نظر دارد به تحریم‌های جدید آمریکا علیه روسیه واکنش متقابل نشان دهد مورد مخالفت برخی از کشورهای عضو این اتحادیه قرار خواهد گرفت که در مورد نحوه برخورد با روسیه اختلاف‌نظرهایی دارد.

به گزارش روز دوشنبه دوم خرداد خبرگزاری رویترز، طبق لایحه جدیدی که مجلس سنا و رهبران مجلس نمایندگان آمریکا در مورد آن توافق کرده‌اند شرکت‌هایی که به ساخت خطوط صادرات انرژی روسیه کمک کنند جریمه خواهند شد.

به احتمال زیاد شرکت‌های اروپایی فعال در خط لوله نورد استریم۲، پروژه ۹.۵ میلیارد دلاری که گاز صادراتی روسیه را از دریای بالتیک عبور می‌دهد، مشمول این مجازات‌ها خواهند شد.

هم اتحادیه اروپا و هم دولت آمریکا در واکنش به الحاق ناحیه کریمه به خاک روسیه و حمایت مستقیم مسکو از جدایی‌طلبان شرق اوکراین در سال ۲۰۱۴ بخش‌های مالی، دفاعی و انرژی روسیه را تحریم کردند.

مارکوس بیرر، مدیر مهمترین نهاد لابی‌گری اتحادیه اروپا، از آمریکا خواست «از وضع تحریم‌های یک‌جانبه که اساسا به اتحادیه اروپا، شهروندان و شرکت‌های این اتحادیه لطمه خواهد زد پرهیز کند».

کمیسیون اروپا قرار است روز چهارشنبه، یک روز پس از رای مجلس نمایندگان آمریکا در مورد تحریم‌های جدید روسیه، در این مورد تصمیم‌گیری کند. کمیسیون اروپا به خوبی می‌داند این اقدام آمریکا ممکن است یک‌بار دیگر اختلافات درونی اتحادیه در مورد نحوه برخورد با روسیه را تشدید کند.

شرکت‌های نفت و گاز آلمانی «وینترشال و اونیپر»، شرکت هلندی «شل»، شرکت اتریشی «او‌ام‌وی» و شرکت ایتالیایی «انی» از جمله شرکت‌های اروپایی فعال در پروژه نورد استریم ۲ هستند.

یک مقام اروپايی گفت کمسیون اروپا در تصمیم‌گیری خود می‌‌تواند رسما از آمریکا بخواهد شرکت‌های اروپایی را از این تحریم‌ها معاف کند، با استفاده از قوانین اتحادیه اروپا اقدامات تنبیهی آمریکا علیه شرکت‌های اروپایی را مسدود کند و یا متقابلا معامله با برخی از شرکت‌های آمریکایی را به طور کلی ممنوع کند.

ولی اگر آمریکا تقاضای کمیسیون اروپا را نپذیرد در آن صورت وضع مقررات برای جلوگیری از دسترسی شرکت‌های آمریکایی به بانک‌های اروپایی مستلزم توافق تمامی ۲۸ کشور عضو این اتحادیه خواهد بود.

کشورهای سابق بلوک شرق، از جمله لهستان و جمهوری‌های بالتیک بعید است برای حفظ مشارکت اروپاییان در پروژه نورد استریم ۲ به اقدام متقابل رای دهند. از نظر آنها، پروژه انتقال گاز روسیه وابستگی اروپا به انرژی آن کشور را افزایش می‌دهد.

خبرگزاری رویترز از قول یک مقام اتحادیه اروپا می‌گوید از نظر اکثر کشورهای اروپایی این پروژه «با اهداف اروپا برای کاهش وابستگی خود به انرژی روسیه یا در تناقض و یا حداقل نامتناسب است».

بریتانیا، یکی از متحدان اصلی آمریکا نیز که خود را برای خروج از اتحادیه اروپا آماده می‌کند از به چالش کشیدن کنگره آمریکا اکراه دارد.

کار دیگری که کمیسیون اروپا می‌تواند انجام دهد شکایت به سازمان تجارت جهانی است. ولی جمع‌آوری شواهد در مورد تاثیر اقدامات تنبیهی آمریکا بر فعالیت شرکت‌های اروپایی ممکن است ماه‌ها طول بکشد.

مقامات اتحادیه اروپا می‌گویند اعتراضات دیپلماتیک از جمله کاستن از سفرهای رسمی مقامات اروپایی به واشینگتن نیز بعید است نتیجه چندانی بدهد چون دولت دونالد ترامپ در چند ماهه اخیر بارها به تقاضای ملاقات اعضای کمیسیون اروپا با مقامات دولت آمریکا بی‌توجهی کرده است.

موضوع دیگری که آشفتگی در موضع‌گیری واحد اتحادیه اروپا در قبال تصمیمات کنگره آمریکا را برجسته می‌کند این است که به گفته دو منبع مطلع در بروکسل، اخیرا آلمان از کشورهای عضو اتحادیه خواسته است تا چهار فرد و شرکت روسی دیگر را به فهرست تحریم‌ها علیه روسیه بیافزایند.

در سال‌های اخیر همزمان با کاهش حجم مناسبات تجاری اتحادیه اروپا و روسیه حفظ یکپارچگی در مورد نحوه برخورد با روسیه در اين اتحادیه بسیار دشوار بوده است. دلیل اصلی آن منافع اقتصادی متضادی است که هر یک از کشورهای عضو در روسیه دارند و در عین حال فقدان نقش رهبری آمریکا در این بحران مشخص از زمان روی کارآمدن دونالد ترامپ است.

XS
SM
MD
LG