نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران با اعلام چهار محور اصلی که در توافق جدید با ایران باید گنجانده شود، میگوید که سیاست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری، در نهایت این است که تهران را به پای میز مذاکره بکشاند.
برایان هوک که روز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت در نشست یک کمیته فرعی مجلس نمایندگان برای پاسخ به سوالات برخی از نمایندگان شرکت کرده بود، گفت: برنامه هستهای، موشکی، حمایت تسلیحاتی و مالی از تروریسم و بازداشت خودسرانه [شهروندان ایالات متحده] چهار هدفی است که ما در سیاست خارجی و در مورد ایران، دنبال کردهایم.
وی اظهار داشت: «هیچ کسی نباید درباره خواست ما برای صلح یا آمادگیمان در زمینه عادیسازی روابط که منجر به یک توافق جامع شود، تردید به خود راه دهد».
در این جلسه، یکی از اعضای مجلس نمایندگان گفت سیاست دونالد ترامپ بر مهار هستهای ایران متمرکز است ولی وزیر امورخارجه آمریکا دوازده شرط برای تغییر رفتار و ماهیت حکومت ایران مطرح کرده و این دو مسیر با هم متفاوت هستند. برایان هوک در واکنش به این اظهارات گفت: «تهدید هستهای بزرگترین پیامد را بدنبال دارد و به همین جهت به آن اولویت دادهایم ولی این به معنای این نیست که چشم بر نقض حقوق بشر، برنامه موشکی و تجاوزهای منطقهای ایران ببندیم».
او تاکید کرد در حال حاضر پول، ریشه جنگ است. به گفته آقای هوک، ایران پس از برجام توانست به پول بیشتری دست پیدا کند و به گروههای نیابتی برای برهم زدن وضعیت منطقه کمک کند. او گفت هدف آمریکا این است که سیاست خارجی ایران را گران کند و هزینههای توسعه طلبی ایران را به شدت افزایش دهد.
نماینده ویژه وزارت امورخارجه آمریکا در ایران گفت با وجود اینکه درآمد ایران کم شده، ولی هنوز از توانایی پشتیبانی از گروه های نیابتی خودش در منطقه برخوردار است.
او ایران را متهم کرد که برای ورود حوثیها به جنگ داخلی یمن، صدها میلیون دلار خرج کرده است و با اقداماتی چون حمله قایقهای تندروی سپاه به نفتکشها و ساخت پایگاه در سوریه برای حمله به اسرائیل، منطقه را ناامن میکند.
نماینده ویژه وزارت امورخارجه آمریکا در امور ایران گفت ایران قصد دارد همان پروژهای که در مورد حزبالله لبنان اجرا کرد، درباره حوثیهای یمن اجرا کند و دخالت ایران در یمن باعث افزایش رنج مردم یمن شده است.
آقای هوک با بیان اینکه «فشار حداکثری ما دارد جواب میدهد»، اظهار داشت: «از زمان بازگشت تحریمها، یک سال بودجه نظامی ایران هفت درصد و سال بعد ۱۰ درصد کم شده است. نیروهای شیعه در سوریه بودجه ندارند و حزبالله در لبنان درخواست کمکهای عمومی کرده است».
وی در عین حال تصریح کرد که «ایران دیپلماسی را با دیپلماسی جواب نداده و با ترور، خشونت و زیادهطلبی پاسخ داده است».
در بخشی از این نشست، یکی از نمایندگان از آقای هوک پرسید که تاکنون کدام یک از دوازده شرطی که وزیر امورخارجه آمریکا مطرح کرده، محقق شده است. او در پاسخ گفت متن این دوازده شرط را همراه خود نیاورده است ولی فشارهای آمریکا موجب پرهزینهشدن رفتارهای ایران در حوزه سیاست خارجیاش شده است.
او در ادامه این جلسه با انتقاد از رفتارهای حکومت ایران گفت آنها دنبال جواب دادن دیپلماسی با دیپلماسی نبودهاند، بلکه سراغ ترور، خشونت و زیادهخواهی رفتهاند.
آقای هوک همچنین بر جدیت آمریکا در اعمال تحریم، به ویژه به صفر رساندن فروش نفت ایران تاکید کرد و گفت: «هر کشوری که تحریمها را نقض کند، مجازات میشود و هر کسی که در زمینه فروش نفت یا ارسال نفت توسط سپاه به سوریه و لبنان ردیابی شود، تعقیب قضایی میشود».
او همچنین به حمایت آمریکا از فعالیتهای معترضان به حکومت ایران اشاره کرد و گفت: «مردم ایران مانند زنان که در حال مبارزه علیه حجاب اجباری هستند، بزرگترین قربانیان جمهوری اسلامی هستند».
آقای هوک گفت مردم ایران به شعار «مرگ بر آمریکا» باور ندارند و دوران چهل ساله حکومت جمهوری اسلامی را «تراژیک» خواند.
نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران گفت با قدرت در کنار مردم ایران ایستادهایم ولی «آینده ایران را مردم ایران تعیین میکنند».
این جلسه همزمان با افزایش نگرانی برخی از نمایندگان در کنگره آمریکا برگزار شد که میگویند احتمال دارد تنش فعلی در خاورمیانه به درگیری نظامی منجر شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در این زمینه گزارش داده که برخی از نمایندگان کنگره گفتهاند که استقرار نیروهای نظامی آمریکا در منطقه، تشدید فشارها بر ایران و جنگ لفظی ممکن است باعث شود که پای ایالات متحده به صورت اتفاقی به یک رویارویی نظامی با تهران کشیده شود.
وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، تایید کرده که قرار است یک هزار نیروی اضافی دیگر به خاورمیانه اعزام کند. این افزایش نیرو پس از آن صورت می گیرد که پنجشنبه هفته گذشته دو نفتکش نروژی و ژاپنی در دریای عمان هدف حمله قرار گرفتند.
نیروی دریایی آمریکا گفته که حمله به نفتکش ژاپنی با استفاده از نوعی مین چسبان بوده که مشابه با مینهای ایرانی است.
آمریکا همچنین تصاویری منتشر کرده که میگوید نیروهای سپاه پاسداران سوار بر قایقهای تندرو در حال جدا کردن یک مین عمل نکرده از یکی از نفتکشها بودهاند.
تهران هرگونه دست داشتن در این حملات را رد کرده و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، این اقدام را «فراتر از مشکوک» توصیف کرده است.
ماه گذشته نیز چهار نفتکش در نزدیکی آبهای بندر فجیره امارات هدف حملات خرابکارانه قرار گرفتند که کشورهای آمریکا، عربستان و اماران در آن حادثه نیز انگشت اتهام را به سوی ایران دراز کردند.
رد نقش ایران در حملات یازدهم سپتامبر
خبرگزاری فرانسه میگوید، نمایندگان برایان هوک را تحت فشار قرار دادن تا اذعان کند که ایران نقشی در حملات یازدهم سپتامبر۲۰۰۱ نداشته است.
نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران از اظهار نظر در خصوص اختیار دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در صدور فرمان حمله به ایران خودداری کرد.
برایان هوک گفت، من کارشناس «قانون اختیارات جنگ» نیستم. من تنها می توانم به شما بگویم آنچه که ما آنچه انجام خواهیم داد، قانونی خواهد بود.
براد شرمن، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان از برایان هوک پرسید، آیا ایران مسئول مرگ آمریکایی در حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ است؟
آقای هوک پاسخ داد: «نه»
نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران با این حال تصریح کرد، آنچه که ارتش ایالات متحده در قبال ایران انجام دهد، اقدامی دفاعی خواهد بود.
در حملات القاعده به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، هزاران نفر کشته و زخمی شدند.به دنبال این حمله، کنگره به جرج بوش، رئیس جمهوری وقت آمریکا اختیارات لازم برای صدور فرمان حمله نظامی به افغانستان را داد.
خبرگزاری فرانسه میگوید، دولتهای بعدی آمریکا، از این قانون به مثابه مجوزی برای حضور نظامی در کشورهایی مانند یمن استفاده کرده اند.