رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا روز چهارشنبه ششم اسفند از جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به دلیل گفتوگوهای حساس هستهای با ایران انتقاد کرد و گفت ایران در تحقیقات بازرسان بینالمللی در مورد ساختن بمب اتمی کارشکنی میکند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اد رویس، نماینده جمهوریخواه ایالت کالیفرنیا در نشست روز چهارشنبه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان به جان کری گفت که اعضای کمیته نسبت به مسیر گفتوگوهای هستهای با ایران نگرانیهای جدی دارند.
آقای رویس گفت: «در باره تعلیق برنامه اتمی ایران کمتر چیزی گفته میشود و به جای آن حرف بیشتر درباره عملکرد هستهای ایران است. این موضوع زمانی نگرانکنندهتر میشود که بازرسان بینالمللی گزارش دادهاند که ایران هنوز جزییات برنامههای ساخت بمب اتمی خود را آشکار نکرده است».
نمایندگان حزب جمهوریخواه و همچنین برخی از دمکراتها نسبت به مذاکرات هستهای و حسن نیت ایران در این گفتوگوها تردید دارند. آنها ایران را به وقتکشی و دخالت در منطقه خاورمیانه متهم میکنند.
با این حال در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات و دستیابی به یک توافقنامه، به یک دهه بن بست در مذاکرات پایان داده خواهد شد و به نظر میرسد که این اقدام میتواند به ۳۵ سال تخاصم در مناسبات ایران و آمریکا نیز پایان دهد.
آقای رویس گفت آژانس بینالمللی انرژی اتمی نسبت به ابعاد فعالیتهای اتمی با اهداف نظامی ایران ابراز نگرانی کرده است.
رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: «بازرسان آژانس به بیش از ۱۰۰۰ صفحه مدرک در مورد تحقیقات و فناوریهای لازم برای ساخت سلاح اتمی دسترسی پیدا کردهاند. از ۱۲ پرسشنامهای که از سال ۲۰۱۱ آژانس برای ایران ارسال کرده است، ایران تاکنون تنها به بخشی از یک پرسشنامه جواب داده است».
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، در واکنش به این اظهارات گفت: سخنان رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان مشروع است و ایران اگر میخواهد با آمریکا و سایر کشورها به توافق برسد باید به این سوالها جواب بدهد.
او گفت: «اینها سوالهای مشروعی هستند و باید به آنها جواب داده شود».
آقای کری گفت ایران به تمام تعهدات مرحله اول توافق پایبند بوده است که باعث از سر گرفته شدن گفتوگوها شد.
او افزود: «آنها توافق کردند که فعالیتهای خود را کاهش دهند و من فکر میکنم این میتواند باعث امیدواری باشد».
وزیر امور خارجه آمریکا که روز سه شنبه نیز برای دادن گزارش در مجلس سنا حاضر شده بود به اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت محکوم کردن توافق (با ایران) قبل از اینکه بدانیم شامل چه مواردی است و یا حتی قابل دستیابی است، نامناسب است.
او افزود: «مسلما فکر نمیکنم محکوم کردن توافق، قبل از اینکه حتی شدنی باشد و یا کسی بداند محتوای آن چیست مناسب باشد».
گفتوگوهای هستهای ایران و شش قدرت جهانی باید تا روز ۳۱ مارس به توافق سیاسی منجر شود و طرفین تا اواخر ماه ژوئن فرصت خواهند داشت تا زمینه یک تفاهم نهایی و جامع را فراهم کنند.