آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که با وجود تعهد کره شمالی به غیرهستهای شدن هیچ نشانهای از توقف فعالیتهای اتمی این کشور دیده نمیشود.
این نهاد در گزارشی گفت: «تداوم و توسعه بیشتر برنامههای هستهای جمهوری دمکراتیک خلق کره و بیانیههای دولت آن کشور مایه نگرانی جدی است».
این گزارش که غروب روز دوشنبه ۲۹ مرداد توسط یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتشر شد قرار است به جلسه شورای حکام در ماه سپتامبر ارائه شود.
دولت کره شمالی سال ۲۰۰۹ بازرسان آژانس را از تاسیسات هستهای یونگبیون اخراج کرد و از آن زمان اجازه نداده که بازرسان به آن کشور بروند.
آژانس میگوید کنترل فعالیتهای هستهای کره شمالی را از طریق بررسی اطلاعات علنی و تصاویر ماهوارهای افزایش داده است.
در بخش دیگری از این گزارش گفته میشود: «با توجه به اینکه ما در داخل جمهوری دمکراتیک خلق کره شمالی قادر به فعالیت نیستیم اطلاعات ما از فعالیتهای هستهای آن کشور محدود است و با توسعه فعالیتهای هستهای در کره شمالی میزان اطلاعات ما رو به کاهش است».
طبق این گزارش در دوره اواخر آوریل تا اوایل ماه مه نشانههایی از فعالیت تاسیسات بخار دیده شده که در مرکز هستهای یونگبیون نقش آزمایشگاه رادیواکتیو را ایفا میکند.
این گزارش میافزاید با این همه، تاسیسات بخار به اندازه کافی و مورد نیاز برای انجام غنیسازی در راکتور هستهای این تاسیسات فعال نبود.
به گفته آژانسف تولید بخار و جریان آب خنک کننده که در نیروگاه هستهای یونگبیون مشاهده شده با «فعالیت این راکتور کاملا انطباق دارد».
در بخش دیگری از این گزارش گفته میشود: «از دسامبر ۲۰۱۵ که چرخه عملیاتی فعلی آغاز شد نشانههایی دیده شده حاکی از آنکه فعالیت راکتور چند بار به مدت کوتاهی متوقف شده است. ولی هیچیک از این دورههای توقف به حد کافی طولانی نبوده که ثابت کند بخش اصلی راکتور تخلیه و تعطیل شده است. بررسیهای آژانس نشان میدهد که چرخه عملیاتی فعلی از موارد قبلی طولانیتر است».
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بخش دیگری از این گزارش میافزاید: «نشانههایی در مورد استفاده از تاسیسات غنیسازی توسط سانتریفوژ که در همین مرکز هستهای قرار دارد از جمله واحدهای خنک کننده و تردد همیشگی خودروها را مشاهده کرده است».
کیم جونگ اون رهبر کره شمالی و دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا ماه ژوئن در یک اجلاس تاریخی در سنگاپور با هم دیدار کردند.
در این ملاقات دو طرف با لحن مبهمی از توافق برای غیرهستهای شدن شبه جزیره کره صحبت کردند ولی از آن زمان تاکنون اقدامات چندانی انجام نشده است.
قبل از آن نیز کیم جونگ اون در ماه آوریل با مون جائه -این رئیسجمهوری کره جنوبی دیدار کرد. آنها در مورد صدور بیانیه مشترکی در مورد پایان جنگ کره در سال جاری توافق کردند.
رهبران دو کره قرار است ماه سپتامبر دوباره با هم دیدار کنند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گذشته برای راستیآزمایی هرگونه توافقی بین آمریکا و کره شمالی در زمینه برنامههای هستهای آن کشور اعلام آمادگی کرده است.