لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۶

جنجال آموزشی در اسراییل بر سر «روز نکبت» فلسطینی ها


هر سال در حالي که مردم اسراییل سالروز استقلال کشور خود را جشن مي گيرند، اعراب تابع اسراییل و فلسطيني ها مراسمی به عنوان «روز نکبت» خود برگزار مي کنند.
هر سال در حالي که مردم اسراییل سالروز استقلال کشور خود را جشن مي گيرند، اعراب تابع اسراییل و فلسطيني ها مراسمی به عنوان «روز نکبت» خود برگزار مي کنند.

تصميم وزير آموزش و پرورش اسراییل مبنی بر اينکه سالروز استقلال این کشور به عنوان «روز نکبت» برای فلسطينی ها و اعراب در کتاب های درسی اسراییل تدريس شود، از سوی برخی از احزاب مورد انتقاد گسترده ای قرار گرفته است.


این در حالی است که احزاب ميانه و چپ اسراییل گفته اند که اين تصميم بيانگر اين واقعيت است که فلسطينی ها و اعراب سالروز استقلال اسراییل را به عنوان يک «فاجعه» برای خود تلقی می کنند.


خانم يولی تامير، وزير آموزش و پرورش اسراییل، که عضو حزب کارگر است، با دفاع از تصميم خود مي گويد: بايد دانش آموزان را با واقعيات آشنا کرد و به آنان آموخت که استقلال اسراییل موجب شد که بسياری از فلسطيني ها خانه و کاشانه خود را ترک کنند و بسياری از فرزندان و نواده های آنان تاکنون در کشورهای منطقه و جهان پراکنده باشند، و سرنوشت آنان يکی از معضلات مهم در مذاکرات نهایی صلح اسراییل و فلسطينی هاست.



بايد دانش آموزان را با واقعيات آشنا کرد و به آنان آموخت که استقلال اسراییل موجب شد که بسياری از فلسطيني ها خانه و کاشانه خود را ترک کنند و بسياری از فرزندان و نواده های آنان تاکنون در کشورهای منطقه و جهان پراکنده باشند، و سرنوشت آنان يکی از معضلات مهم در مذاکرات نهایی صلح اسراییل و فلسطيني هاست.
وزیر آموزش و پرورش اسراییل

دکتر يولی تامير، تاکيد کرده که وی نمي خواهد به دانش آموزان اسراییلی اين امر را به دروغ القاء کند که تشکيل کشورشان يک رخداد تاريخی و جشن گونه برای يهوديان بوده است.


وی می گويد: اگر نسل های آينده می خواهند به راه صلح پای نهند و همجواری مسالمت آميز با همسايگان فلسطينی خود را بياموزند، بايد با همه حقيقت آشنا شوند و تنها يک روی سکه را نبينند.


خانم تامير دستور داده، در کتاب های جديدی که در مورد تاريخ اين سرزمين برای تدريس در مدارس بخش اعراب تابع اسراییل تهيه می شود، تغييرات جدی ايجاد شود و ديدگاه فلسطينی ها و اعراب نيز بازتاب يابد.


اما ليمور ليونات، وزير پيشين آموزش و پرورش اسراییل، که از مقامات حزب ليکود است، در برابر اين تصميم خلف خود شديدا ابراز خشم کرده و گفته است: قرار گرفتن اين ديدگاه که سالروز استقلال اسراییل يک فاجعه و به قول فلسطيني ها «روز نکبت» است، دادن مشروعيت به فلسطينی هاست که حق دارند به مبارزه مسلحانه دست بزنند.


برخی ديگر ازمقامات احزاب راستگرای اسراییل خواستار اخراج دکتر يولی تامير از دولت شده اند.


اين نخستين بار نيست که مقامات احزاب ميانه و يا چپ اسراییلی با رسيدن به پست های مهم دولتی تصميمات جنجالی می گيرند.


چند سال پيش نیز يوسی ساريد، رهبر وقت جبهه چپگرای «مرتص» در مقام وزير آموزش و پرورش دستور داد که شماری از اشعار محمود درويش، شاعر ملی فلسطين در کتاب های درسی مدارس اسراییل تدريس شود.


آقای ساريد معتقد بود که دانش آموزان یهودی بايد اشعار شاعران مهم عرب و فلسطينی را بياموزند و بويژه با سروده های محمود درويش آشنا شوند.


وی در صدد بود تا چند شعر محمود درويش در مورد زندگی اعراب و فلسطينی ها در زير سلطه اسراییل در کتاب های درسی اسراییل تدريس شود.


اما مخالفت ها در سال ۲۰۰۰ ميلادی با اين تصميم آقای ساريد چنان افزايش يافت که وی ناچار شد تصميم خود را عملی نکند.


هر سال در حالي که مردم اسراییل سالروز استقلال کشور خود را جشن مي گيرند، اعراب تابع اسراییل و فلسطيني ها مراسمی به عنوان «روز نکبت» خود برگزار مي کنند.


پس از صدور اعلاميه بالفور، بريتانيا که قيموميت اين سرزمين را سالها بر عهده داشت، با استقلال اسراییل برای کشوری ویژه يهوديان موافقت کرد.



در حالي که در بهار ۱۹۴۸ ميلادی، رهبران وقت يهودی، استقلال کشور اسراییل را اعلام کردند، رهبران وقت عرب، جنگی همه جانبه را عليه تل آویو آغاز کردند.


در سال ۱۹۴۷ ميلادی سازمان ملل متحد رای داد که اين سرزمين به دو کشور اسراییلی و فلسطينی تقسيم شود.


يهوديانی که در اين سرزمين بودند، و حاميان بين المللی آنها اين تصميم را پذيرفتند. اما رهبران وقت جهان عرب به قطعنامه سازمان ملل شدیدا واکنش نشان داده و گفتند که استقلال کشور اسراییل را تحمل نخواهند کرد.


اين سران عرب به فلسطيني های اين سرزمين قول دادند که مانع از اعلام برپایی کشور یهودی شوند.


در حالي که در بهار ۱۹۴۸ ميلادی، رهبران وقت يهودی، استقلال کشور اسراییل را اعلام کردند، رهبران وقت عرب، جنگی همه جانبه را عليه تل آویو آغاز کردند.


بر اساس قول رهبران عرب، بسياری از فلسطيني ها و اعراب از اين سرزمين بيرون رفتند زيرا اطمينان داشتند که به زودی با نابودی کشور اسراییل، تمامی اين سرزمين به عنوان کشور فلسطين استقلال خواهد يافت.


در جنگ شش روزه ۴۰ سال پيش، اسراییل کرانه باختری رود اردن، نوار غزه، بلندی های جولان و نيز صحرای سينای را به تصرف خود در آورد، و بدين ترتيب بخش های مهمی که قرار بود کشور فلسطين بر روی آن برپا شود، در کنترل اسراییل قرارگرفت.


اسراییل در چارچوب پيمان صلح خود با مصر در ۳۰ سال پيش، صحرای سينای را به آن کشور پس داد.


کوشش سوريه برای استرداد ارتفاعات جولان در ۴۰ سال اخير تداوم داشته است، و با گذشت حدود ۶۰ سال پس از استقلال اسراییل، تلاش های فلسطينی ها برای استقلال کشور خود همچنان ادامه دارد.


در ميان فلسطيني ها، جنبش فتح و تشکيلات خودگردان ۱۳ سال است که موجوديت اسراییل را به رسميت شناخته اما سازمان حماس و ديگر گروه های «جبهه مقاومت» همچنان تاکيد می کنند که شناسایی اسراییل هيچگاه در دستور کار آنان قرار ندارد.


ايالات متحده برای استقلال کشور فلسطين در جوار اسراییل تلاش می کند.


XS
SM
MD
LG