در آستانه سفر حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران به دهلینو، چند دیپلمات به خبرگزاری رویترز گفتهاند که وی انتظار دارد هند به رغم فشارهای آمریکا در طرحهای اقتصادی و نفتوگاز ایران سرمایهگذاری کند.
همزمان روزنامه «تایمز اقتصادی» هند گزارش داده که یک شرکت نفتی این کشور به ایران پیشنهاد سرمایهگذاری ۶.۲ میلیارد دلاری در میدان گازی «فرزاد ب» را داده است.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۵ بهمن از قول چند دیپلمات که نامی از آنها برده نشده است، گزارش داد که تمرکز آقای روحانی در سفر به هند بر جلب سرمایه خارجی است، در حالی که آمریکا دور جدیدی از فشارها برای بررسی دوباره توافق هستهای و تحریمهای جدید را آغاز کرده است.
این گزارش میافزاید هند در تلاش است که بندر چابهار در جنوب شرق ایران را توسعه دهد تا از طریق آن بدون نیاز به رقیب منطقهای خود پاکستان، به بازارهای افغانستان و آسیای مرکزی دست یابد. «اما این پروژه به کندی پیش میرود، چرا که نگرانیهایی از کنار کشیدن دولت دونالد ترامپ از توافق هستهای وجود دارد».
رویترز مینویسد هند بعد از توافق هستهای در نظر داشت ۲۰ میلیارد دلار نه تنها در چابهار، بلکه پروژههای دیگری چون پتروشیمی، خط آهن و دیگر صنایع ایران سرمایهگذاری کند، اما تنها پیشرفتی که حاصل شد، پروژه بندر چابهار بود.
این گزارش میافزاید که مقامات ایران علت امر را احتیاط هند از تحریمهای آمریکا میدانند و روحانی میخواهد در جریان سفر به دهلینو، از این کشور بخواهد که به تعهدات خود پایبند باشد.
غلامرضا انصاری سفیر ایران در هند هفته گذشته گفت که شماری از پروژهها مانند احداث خط لوله گازی برای توسعه روابط دوجانبه وجود دارد که نه تنها در راستای منافع دو کشور، بلکه کشورهای منطقه نیز هست.
اشاره وی به خط لوله دریایی از میدان گازی «فرزاد ب» در خلیج فارس تا هند است که قبلا شرکت «او وی ال» هند پیشنهاد ۱۱ میلیارد دلاری برای توسعه این میدان و احداث خط لوله تا هند را به جمهوری اسلامی داده بود، اما بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، بهار پارسال اعلام کرد که پیشنهاد هندیها برای قیمت گاز به حدی پایین است که عملا سودی برای ایران باقی نمیگذارد.
رد پیشنهاد هند از طرف ایران باعث شد که دهلینو متوسل به فشار شود و اعلام کرد که واردات نفت از ایران را در سال جاری مالی به صورت چشمگیری کاهش خواهد داد. سال مالی هند نیز تقریبا همزمان با سال خورشیدی ایران آغاز میشود.
رویترز روز ۳۱ ژانویه گزارشی منتشر کرد که نشان میداد واردات نفت هند از ایران طی سال ۲۰۱۷ تنها نیم درصد کاهش یافته، اما آمارها نشان میدهد که در ماههای پایانی سال، خرید نفت ایران توسط پالایشگاههای هندی کاهش چشمگیر داشته است و احتمالا در سه ماهه اول سال، یعنی پایان سال مالی هند، نیز این کاهش ادامه خواهد یافت.
اکنون، روزنامه «تایمز اقتصادی» هند در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر کرده است، از قول منابع آگاه نوشته که شرکت «او وی ال» این بار پیشنهاد ۶.۲ میلیارد دلاری برای توسعه میدان «فرزاد ب» داده است که شامل احداث خط لوله نمیشود، اما مقامات ایران بر این باورند که هزینه توسعه خود میدان گازی نباید بیشتر از ۵.۵ میلیارد دلار باشد.
قرار است روحانی روز پنجشنبه به هند سفر کند و با نخستوزیر این کشور نیز دیدار خواهد داشت. رویترز مینویسد که انتظار میرود طرفین قراردادی امضاء کنند که به هند اجازه میدهد بهرهبرداری از فاز اول بندر چابهار را آغاز کند.
این بندر، حدود ۷۲ کیلومتر با بندر گوادر پاکستان که توسط چین توسعه مییابد، فاصله دارد.
فاز اول شامل سرمایهگذاری بالای ۸۵ میلیون دلاری هند برای راهاندازی دو اسکله در ازای اجاره ۱۰ ساله آنهاست. اما هند میگوید که میتواند برای توسعه کل پروژه ۵۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری کند. رویترز از قول مقامات هندی گزارش داده است که تحریمهای احتمالی آمریکا بر تصمیم هند برای توسعه این پروژه سایه انداخته است.