ناراندرا مودی نخستوزیر هند برای یک دیدار رسمی سه روزه روز سهشنبه ۱۳ تیرماه وارد اسرائیل شد.
این اولین بار در حدود هفتاد سال استقلال دو کشور اسرائیل و هند است که یک نخستوزیر هند از اسرائیل دیدار میکند، هر چند که رئوون ریولین رییسجمهوری اسرائیل به تازگی از هند دیدار کرده بود.
به گزارش رسانههای اسرائیل، بنیامین نتانیاهو در استقبال از همتای هندی خود در فرودگاه بن گوریون، هند را «بزرگترین دمکراسی جهان»، آقای مودی را «دوست نزدیک» و سفر او را «تاریخی» نامید.
نخستوزیر اسرائیل گفت، آمدن آقای مودی توان نظامی، اقتصادی و دیپلماتیک اسرائیل را نشان میدهد.
نتانیاهو گفت، شخصا همتای هندیاش را در بسیاری از دیدارها و بازدیدها از اسرائیل همراهی میکند؛ رویهای که برای هیچ رهبر جهانی در سفر آنها به اسرائیل انجام نشده است تا به گفته نتانیاهو، نشان اهمیتی باشد که اسرائیل برای آمدن نخستوزیر هند قائل است.
نخستوزیر اسرائیل تا پیش از این در نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل متحد دو بار با آقای مودی دیدار کرده بود.
آقای مودی با خروج از هواپیما با نشان دادن نماد «نمسته» و بیان جملهای به عبری: «شالوم؛ بسیار خوشحالم که اینجا هستم» به تلآویو پای نهاد و پس از مراسم رسمی استقبال، با نتانیاهو راهی بازدید از موزه هولوکاست و سپس «دیوار ندبه» در اورشلیم شد.
نخستوزیر هند گفته است، گسترش تعاملات انسانی و تقویت روابط تجاری در صدر اهداف او از این دیدار است.
سفر او با بیستوپنجمین سال برقراری مناسبات کامل دیپلماتیک بین دو کشور همزمان شده است.
ناراندا مودی در پی دیدار هفته گذشته با دونالد ترامپ در کاخ سفید، به اسرائیل آمده است.
پیشتر گفته شده بود، «امنیت سایبری» یکی از مهمترین موضوعات در دستور کار مذاکرات نخستوزیران اسرائیل و هند در جریان سفر ناراندرا مودی است.
اسرائیل و هند دو قدرت مهم در زمینه فناوریهای کامیپوتری محسوب میشوند.
همکاریهای راهبردی از جمله در زمینه جنگافزار نیز مطرح میشود.
اسرائیل یکی از بزرگترین فروشندگان جنگافزار به هند در سالهای گذشته بوده است؛ کاهش خریدهای تسلیحاتی هند در سالهای اخیر از روسیه، هند را به اسرائیل نزدیکتر کرده است.
در تراز درآمدهای صنایع نظامی و بویژه صنایع هوایی اسرائیل در سالهای گذشته دستکم هر سال یک میلیارد دلار فروش تجهیزات نظامی، از بالگرد و سیستمهای راداری گرفته تا پهپادها به ارتش هند، ثبت شده است.
شمار یهودیان با ریشه هندی در اسرائیل بسیار اندک است اما گروهی از یهودیان برجسته هندی در ساعات اول حضور آقای مودی با او دیدار کردند.
ناراندا مودی از آرامگاه سربازان هندی خاک شده در بندر حیفا در شمال اسرائیل نیز بازدید میکند.
در حالی که هند در طول دههها از حامیان فلسطینیان بوده و از سال ۱۹۸۸ نیز فلسطین را به رسمیت شناخته است، اما آقای مودی در این سفر، به کرانه باختری نمیرود و با بلندپایگان فلسطینی دیدار نمیکند.
در این زمینه، مقامات هندی توضیح دادهاند که محمود عباس به تازگی در دیدار رسمی از هند با ناراندا مودی گفتوگو کرده بود.