خبرگزاریهای ایران به نقل از «یک منبع» در کمیته تشخیص مصادیق محتوای مجرمانه فضای مجازی، از صدور دستور قضایی برای فیلتر شدن سه نرمافزار ارتباطی تلفن همراه شامل «لاین»، «واتساپ» و «تانگو» خبر دادند.
به گزارش روز چهارشنبه ۱۷ دی خبرگزاریهای ایرنا و فارس، این «منبع» گفته است: «دستور قضایی برای فیلترینگ نرم افزارهای ارتباطی تلفن همراه شامل لاین، واتساپ و تانگو صادر شده است».
وی افزود: «این طرح، ارتباطی به فیلترینگ هوشمند ندارد و نرمافزارهای یاد شده به طور کامل فیلتر میشوند».
دقایقی پس از انتشار این سخنان، رمضانعلی سبحانی فر، عضو کمیته تشخیص مصادیق محتوای مجرمانه فضای مجازی گفت که تاکنون در این زمینه مطلبی به این کمیته اعلام نشده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، این نماینده مجلس تصریح کرد: «جلسات کمیته تعیین مصادیق بر اساس آییننامه هر دو هفته یک بار برگزار میشود و پروندههایی که دارای شاکی خصوصی هستند و پروندههای دارای تخلفات مجرمانه یا مصادیق مجرمانه را طبق روال مورد بررسی قرار میدهد، این در حالی است که تاکنون مطلبی در این زمینه به کمیته اعلام نشده است».
در چند ماه گذشته موضوع فیلترینگ شبکههای اجتماعی از جمله شبکههای اجتماعی تلفن همراه نظیر «واتساپ، وایبر و تانگو» موضوع بحث بین مسئولان دولتی و قوه قضائیه بودهاست.
در حالی که برخی مسئولان قوه قضائیه خواستار مسدود شدن این شبکهها هستند، مسئولان دولتی از طرح «فیلترینگ هوشمند» دفاع میکنند.
در همین زمینه خبرگزاری فارس روز سوم دیماه در گزارشی خبر داد که با آغاز «فیلترینگ هوشمند» در ایران، صفحات «غیراخلاقی» شبکه اجتماعی اینستاگرام در ایران مسدود شده است.
دو روز بعد از انتشار این خبر، محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران، «آغاز آزمایشی طرح فیلترینگ هوشمند یکی از شبکههای اجتماعی اینترنتی» را تایید کرد و گفت که «فاز اول فیلترینگ هوشمند روی شبکهای که بیشترین فشار روی آن بود با موفقیت اجرا شد».
در فیلترینگ هوشمند دسترسی به هیچ وبسایتی به طور کامل محدود نمیشود، بلکه بخشی از «محتوای مسئلهدار» سایت که توسط این نرمافزار مشخص شده از دسترسی کاربران ایرانی خارج خواهد شد.
غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضائیه ایران، در روزهای پایانی شهریورماه با ارسال نامهای به وزیر ارتباطات از او خواسته بود که ظرف حداکثر یک ماه شبکههای اجتماعی از جمله «واتساپ، وایبر و تانگو» را مسدود یا به «طور موثر» کنترل کند، در غیر این صورت قوه قضائیه نسبت به این امر اقدام خواهد کرد.
وی پس از اتمام فرصت یک ماهه گفت: «صحبتی با دستگاههای ذیربط در خصوص فضای مجازی داشتهایم که اعلام کردهاند نهایت تلاش خود را میکنند تا هم شبکههای اجتماعی را داشته باشیم و هم از موارد مجرمانه و فسادبرانگیز جلوگیری شود».
تصمیم به مسدود کردن سایتهای اینترنتی در ایران معمولا توسط کمیته تشخیص مصادیق محتوای مجرمانه فضای مجازی گرفته میشود که ریاست آن با دادستان کل کشور است.
وزارت خزانهداری آمریکا روز سه شنبه نهم دی ماه شرکت «تکنولوژیهای نرم افزاری دوران» را به دلیل کمک به این کمیته در فهرست تحریمهای خود قرار داد.