رسانههای جهان در روزهای دوشنبه و سهشنبه در صدر اخبار مربوط به ایران، موضوع توافق هستهای را برجسته کرده و آن را محور گزارشها و تحلیلهای خود قرار دادند.
یک نظرسنجی: ایران بیش از آمریکا به خواستهاش رسید
سایتهای خبری آمریکایی روز دوشنبه ۱۹ مرداد گزارشی منتشر کردند از یک نظرسنجی درباره توافق اتمی تهران با قدرتهای جهانی، که بر اساس آن بسیاری از شرکتکنندگان گفتهاند ایران در مذاکرات بیش از آنچه که خواستهاش بود به آن رسید.
این نظرسنجی از سوی دانشگاه مانموث بین روزهای ۳۰ ژوئیه تا دوم اوت- هشتم تا ۱۱ مرداد- انجام شده و در آن ۱۲۰۳ نفر در سراسر آمریکا به صورت تلفنی مورد پرسش قرار گرفتهاند.
از شرکتکنندگان پرسیده شده، این آمریکا بوده است که به توافق بهتری دست یافت یا ایران؟ ۴۱ درصد گفتهاند که رژیم تهران دستاورد بیشتری داشته است و ۱۴ درصد معتقد بودهاند که آمریکا در این زمینه موفقتر بوده است.
نزدیک به دو سوم (۶۷ درصد) کسانی که خود را جمهوریخواه معرفی کردهاند، رای به موفقیت بیشتر ایران دادهاند، این در حالی است که تنها ۲۳ درصد دمکراتها عقیده مشابهی داشتهاند.
از هر ۱۰ آمریکایی، دو نفر (۲۳ درصد) معتقد بودهاند که هم ایران و هم آمریکا به طور مشترک از این توافق بهرهمند شدهاند.
در ارتباط با رای مثبت کنگره آمریکا به توافق اتمی ایران، ۴۱ درصد گفتهاند که درباره تصمیم کنگره نمیتوانند پیشبینی کنند. ۲۷ درصد معتقد بودهاند که قانونگذاران آمریکایی این توافق را تایید خواهند کرد و ۳۲ درصد نظر مخالف داشتهاند.
۵۵ درصد جمهوریخواهان خواهان رد این توافق هستند، ۱۳ درصد خواهان تایید و ۳۲ درصد نیز نظری نداشتهاند.
در جبهه دمکراتها، تنها ۴۱ درصد خواهان تصویب توافق با ایران در کنگره هستند، ۱۴ درصد مخالفند و ۴۵ درصد نیز مطمئن نبودهاند که کنگره چه تصمیمی باید بگیرد.
۸۸ درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی گفتهاند که اخبار مربوط به مذاکرات هستهای ایران و شش قدرت جهانی در وین را دنبال کردهاند. ۶۳ درصد جمهوریخواهان، ۴۹ درصد مستقلها و ۴۸ درصد دمکراتها گفتهاند که اخبار زیادی در این زمینه شنیدهاند.
«داد و هوار» نتانیاهو و نامزدهای جمهوریخواه
اظهار نظر مقامهای آمریکایی و اسرائیلی درباره توافق اتمی ایران همچنان در سرخط خبرها قرار دارد و در تازهترین موضعگیریها، جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده، به خبرنگاران در نشست کاخ سفید گفته است: «اگر کنگره توافق را رد کند و ایران به دنبال ساخت بمب هستهای برود، آن زمان فشار بر آمریکا وارد میشود تا در واکنش به این وضعیت دست به اقدام نظامی بزند».
وی روز دوشنبه اظهار داشت: «زمانی که خبردار شویم آنها (ایرانیها) دست به غنیسازی زده یا اینکه متوجه شویم در حال انجام چه کاری هستند، فکر میکنید ۱۶ کاندیدای جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری چه خواهند گفت؟ فکر میکنید نخست وزیر (اسرائیل) چه خواهد گفت؟ خواهند گفت که آنها (ایرانیها) در حال غنیسازی هستند. واکنش شما به این اقدام آنها چیست؟»
کری افزود: «این افراد شروع به داد و هوار خواهند کرد».
روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» نیز در شماره روز دوشنبه خود، آخرین موضع بنیامین نتانیاهو درباره رای کنگره به توافق اتمی ایران را بازتاب داده است. نخستوزیر اسرائیل در دیدار با ۲۲ نماینده دمکرات در کنگره آمریکا که به خرج آیپک به اسرائیل سفر کردهاند، گفت: «قصد ندارد تا به آنها بگوید که ماه آینده چگونه به توافق اتمی با ایران رای دهند».
استنی هویر، نماینده دمکرات از ایالت مریلند در مجلس نمایندگان، به این روزنامه گفته است که آقای نتانیاهو «نگفت اینگونه رای دهید یا طور دیگر، ولی واضح بود که آنها (اسرائیلیها) مخالف رای مثبت به توافق هستند چون (نتانیاهو گفت) این یک توافق بد است که به ایران اجازه میدهد تا ظرف ۱۳ سال به بمب هستهای دست پیدا کند».
کارزار یک میلیون دلاری کهنه سربازان علیه توافق با ایران
سایت «بلومبرگ ویو» از راهاندازی کارزاری یک میلیون دلاری از سوی کهنه سربازان آمریکایی علیه توافق هستهای با ایران خبر داده است و اینکه قصد دارند تا این سخن باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا، را به چالش بکشانند که مخالفان توافق، مدافع جنگ هستند.
آقای اوباما روز ۱۲ مرداد در «دانشگاه آمریکن» واشینگتن گفته بود که دو دسته وجود دارند: «یک دسته کسانی که از توافق حمایت میکنند و دسته دیگر که یک جنگ خونین و پرهزینه را ترجیح میدهند، همانند جنگی که در عراق به راه افتاد».
«بلومبرگ ویو» مینویسد که گروهی با عنوان «کهنه سربازان علیه توافق» ماه گذشته به عنوان یک نهاد غیرانتفاعی به ثبت رسید و از روز دوشنبه ۱۹ مرداد، کارزار خود را در سطح ملی آغاز کرد. این کارزار شامل پخش آگهیهای تلویزیونی در ایالتهایی است که نمایندگان آنها در کنگره هنوز در زمینه رای دادن به توافق با ایران تصمیم نگرفتهاند. اعضای کنگره تا روز ۱۷ سپتامبر باید به این توافق رای مثبت یا منفی بدهند.
در یکی از ویدئوهای این گروه، سرجوخه رابرت بارتلت حضور دارد که در جریان خدمت در عراق و به دنبال انفجار «یک بمب ایرانی» در سال ۲۰۰۵ به شدت مجروح شد.
سرجوخه بارتلت در این ویدئوی تبلیغاتی میگوید: «هر سیاستمداری که درگیر این وضعیت بوده است باید پاسخگو باشد، دستان آنها آغشته به خون است».
وی میافزاید: «رای به این توافق به معنی پول بیشتر برای تروریسم ایرانیان است. فکر میکنید وقتی به پول بیشتری دست پیدا کردند با آن چه خواهند کرد؟»
نخستین آگهی تلویزیونی این گروه قرار است در مونتانا پخش شود که هدف آن، جان تستر، سناتور دمکرات این ایالت است. آگهیهای بعدی در داکوتای شمالی، ویرجینای غربی و سایر نقاط آمریکا است. گروه یاد شده همچنین قرار است کهنه سربازان آمریکایی را برای سخنرانی به نشستهایی در ایالتهای کلیدی این کشور بفرستد.
آن گونه که ژنرال دمپسی، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، در کنگره شهادت داده است، ایران به طور مستقیم مسوول کشته شدن ۵۰۰ آمریکایی در جریان جنگ عراق بوده است.
کنفرانس خلع سلاح هستهای اسرائیل
روزنامه اسرائیلی «جروزالم پست» اظهارات یک مقام فلسطینی را که طی روزهای گذشته از ایران دیدار کرده است، بازتاب داده که گفته است فلسطینیها و ایرانیها موافقت کردهاند تا یک کنفرانس بینالمللی برای خلع سلاح هستهای اسرائیل برگزار کنند.
احمد مجدلانی، عضو کمیته اجرایی جبهه آزادیبخش فلسطین، در روزهای گذشته با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، دیدار و همچنین پیام محمود عباس، رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی، را تسلیم حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی، کرده است.
آقای مجدلانی روز دوشنبه گفته که یکی از نتایج سفرش، توافق بر سر برگزاری یک کنفرانس بینالمللی برای پاکسازی منطقه از سلاحهای هستهای و کشتار دسته جمعی اسرائیل است.
وی از توافق اتمی ایران حمایت کرده است و مدعی شده که علت مخالفت نخستوزیر اسرائیل با این توافق، فرار از انجام تعهداتش در قبال روند صلح خاورمیانه است.