رییس پلیس ترافیک شهری پلیس راهور ناجا از تردد سه میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت در تهران خبر داده که هر کدام تا هشت برابر یک خودرو آلایندگی تولید میکنند.
به گزارش روز پنجشنبه ۱۱ شهریور خبرگزاری صداوسیما٬ داود قاسمیان همچنین از تردد ۱۰ میلیون دستگاه موتورسیکلت در کل کشور خبر داده است.
آنطور که این خبرگزاری گزارش کرده تعداد موتورسیکلتها در تهران به اندازهای است که با هیچ یک از دیگر شهرهای ایران قابل مقایسه نیست.
آلودگی هوا و صوتی٬ ترددها و رفتارهای پرخطر٬ استفاده غیراستاندارد از این وسیله نقلیه همچون مسافرکشی و حمل بارغیرمتعارف و قانونشکنی از جمله عبور از چراغ قرمز و خطوط عابر پیاده از جمله تخلفاتی است که راکبان این وسیله نقلیه در تهران انجام میدهند.
خبرگزاری صدا و سیما همچنین گزارش داده که موتورسیکلتها در تهران در سالهای اخیر «به شکلی باور نکردنی به خودروهایی مانند تاکسی و وانتبار و در برخی موارد مینیبوس تغییر کاربری داده و علاوه بر مسافرکشی، خانوادههای پنج یا شش نفره با آن به مسافرتهای درون شهری و حتی برون شهری میپردازند».
این گزارش میافزاید در حال حاضر «شاهد جابجایی یخچال، اجاق گاز، کمد و صندلی و جعبههای چند ۱۰ کیلویی به وسیله موتورسیکلتهای کوچکتر از وسپا هستیم».
استفاده نکردن موتورسواران از کلاه ایمنی نیز یکی از دلایل آمار بالای فوت راکبان موتورسیکلت هنگام تصادف در مقایسه با سایر وسائل نقلیه گزارش شده است.
بر اساس آمار٬های منتشر شده ۶۱ درصد فوتیها در تصادف موتورسیکلتها به دلیل استفاده نکردن از کلاه ایمنی و ضربات وارده به سر رخ میدهد.
مقامهای پلیس راهور بارها از توقیف هزاران دستگاه موتورسیکلت در شهرهای مختلف ایران خبر داده و گفتهاند که راکبان موتورسیکلت در بروز تصادفات درون شهری «نقش ویژهای» دارند.
از این وسیله نقلیه همچنین به عنوان «یک وسیله مزاحم در جامعه و چرخه ترافیک» نام برده میشود.
خبرگزاری صدا و سیما٬ نبود «قوانین بازدارنده» را از عوامل موثر در نابسامانی و نارسایی حوزه تردد و تخلفات موتورسیکلتها گزارش کرده و نوشته است: «هویت نداشتن برخی موتورسیکلتها و تفاوت چشمگیر میزان جریمه با هزینه خرید آن، کنترل و ساماندهی این وسیله نقلیه را با دشواریهای بیشتری مواجه کرده است».
آنطور که رییس پیشین پلیس راهور تهران گفته است، توقفگاههای این شهر «به جایگاه انبوهی از موتور سیکلتهای توقیفی بدل شده که گاهی مالکان آن برای پرداخت نکردن جریمه، قید رفع توقیف را میزنند و به خرید موتورسیکلت دیگری مبادرت میورزند٬ زیرا خرید آن از نظر آنها مقرون به صرفهتر از پرداخت جریمه است».