لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۸

وزیر نیرو ایران از متوقف شدن ساخت برخی سد‌ها در کشور خبر داد


تعداد سدهای بزرگ ایران تا پایان مرداد امسال، ۱۵۳ مورد بوده است.
تعداد سدهای بزرگ ایران تا پایان مرداد امسال، ۱۵۳ مورد بوده است.

وزیر نیرو جمهوری اسلامی ایران با اشاره به وضعیت «بحرانی آب» در کشور می‌گوید که ساخت برخی سد‌ها متوقف شده است، چرا که «توجیهی ندارند».

وی با تاکید بر لزوم چاره اندیشی برای جلوگیری از تبخیر آب پشت سد‌ها، گفت که ساخت برخی سد‌ها دیگر توجیهی ندارد و قطعا باید متوقف شوند.

به گزارش خبرگزاری مهر، حمید چیت چیان روز دوشنبه ششم مهر گفت که وزارت نیرو در دو سال اخیر بازنگری جدی در برنامه سدسازی داشته و تعداد سدهای بزرگ ما تا پایان مرداد ۱۵۳ مورد بوده است.

وی اظهار داشت: «شرایط آبی کشور تغییر کرده، مثلا ۱۵ سال قبل مطالعه‌ای برای احداث سد صورت گرفت که آن موقع احداث سد توجیه داشت اما با توجه به خشکسالی‌ها و افزایش مصارف آب در بالادست، ساخت سد دیگر توجیهی ندارد».

وزیر نیرو می‌گوید سدهایی داریم که قرار بود ۱۵۰ میلیون مترمکعب پشت آن آب ذخیره شود که ۳۰ میلیون مترمکعب بیشتر آب ندارد.

وضعیت آب قبلا نیز توسط مقامات مختلف ایران در برخی مناطق کشور «بحرانی» اعلام شده بود.

در همین زمینه رحیم میدانی معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا روز دوشنبه اعلام کرد در سال آبی که پشت سر گذاشتیم میزان بارندگی ما به حدود ۱۹۷ میلی‌متر رسید که نسبت به سال قبل ۱۰ درصد و در مقایسه با دراز مدت ۱۸ درصد منفی بوده‌ایم.

وی گفت که «مشاهدات ما در ایستگاه باران‌سنجی حاکی از کاهش ۵۸ درصدی روان‌آب‌ها در کشور است».

به گزارش واحد مرکزی خبر، وی با اشاره به وجود ۳۰۰ هزار چاه عمیق و غیرعمیق در کشور، گفت که تعداد این چاه‌ها در تهران به ۳۵ هزار حلقه می‌رسد.

به گفته آقای میدانی، سالانه دو میلیارد متر مکعب تبخیر در سطح دریاچه سد‌ها اتفاق می‌افتد که برای جلوگیری از این تبخیر راه‌حل‌هایی وجود دارد، اما به دلیل هزینه بالا اکنون برای ما توجیه اقتصادی ندارد.

خشکسالی و مدیریت نادرست آب، خصوصا در بخش کشاورزی ایران طی سال‌های گذشته باعث خشک شدن ده‌ها تالاب و دریاچه شده است. یکی از بحرانی‌ترین نمونه‌ها، خشک شدن دریاچه ارومیه است.

مسعود تجریشی دبیر کمیته راهبری ستاد احیای دریاچه ارومیه پنجم مهرماه با اشاره به خطرات خشکی این دریاچه و بروز طوفان‌های نمکی اعلام کرد که «ریزگرد‌ها می‌توانند تا شعاع ۱۰۰ تا ۵۰۰ کیلومتری حرکت کرده و تا تهران برسند و حدود ۱۴ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار دهند».

به گزارش سایت رسمی این کمیته، تجریشی در ادامه با اشاره به بالا رفتن میزان مصرف آب‌های تجدیدناپذیر و تجدیدپذیر، اظهار داشت: کشور ایران جزو کشورهایی است که از ۷۰ درصد منابع آبی تجدیدپذیر برداشت کرده و این در حالی است که میزان مجاز برداشت از این منابع ۴۰ درصد است.

سازمان مدیریت و بهینه سازی انرژی ایران نیز در سایت رسمی خود گزارش داده است که «میزان سرانه آب تجدیدپذیر در سال ۱۳۰۰ حدود ۱۳۰۰۰ متر مکعب بوده که درحال حاضر میزان سرانه آب در کشور به حدود ۱۹۰۰ متر مکعب تقلیل یافته و در آینده به مراتب وضع بد‌تر خواهد شد».

این گزارش می‌نویسد که نتایج ارزیابی سازمان ملل، همچنین موسسه بین‌المللی مدیریت آب، وضعیت آب ایران را «بحران شدید» عنوان کرده است.

در همین زمینه روزنامه گاردین هفته گذشته گزارش داد که «خطر بحران آب در صدر لیست ریسک‌های جهانی مجمع جهانی اقتصاد در سال جاری قرار گرفته است».

XS
SM
MD
LG