لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۵۹

ایران و روسیه یکدیگر را به «بی اطلاعی» متهم کردند


مقامات ايران تاخير در راه اندازی پروژه نيروگاه بوشهر را ناشی از فشار آمريکا و سياسی دانسته اند ولی سرگئی کرينکو گفته است که اين اقدام، سياسی نبوده و يک مسئله فنی است.
مقامات ايران تاخير در راه اندازی پروژه نيروگاه بوشهر را ناشی از فشار آمريکا و سياسی دانسته اند ولی سرگئی کرينکو گفته است که اين اقدام، سياسی نبوده و يک مسئله فنی است.

مقامات ارشد اتمی ايران و روسیه در دو روز گذشته درباره پرداخت هزینه های ساخت نیروگاه بوشهر یک جنگ لفظی راه انداخته و یکدیگر را به «بی اطلاعی» متهم کرده اند.


يک مقام ارشد اتمی ايران روز پنجشنبه، بیست وچهار اسفندماه، ادعای روسيه مبنی بر پرداخت نکردن هزينه ساخت نيروگاه اتمی بوشهر توسط تهران را رد کرد.


محمد سعيدی، معاون سازمان انرژی اتمی ايران گفته است که «احتمالا مسئولان آژانس فدرال اتمی روسيه اطلاعات کافی مالی در اختيار نداشته اند که چنين اظهار نظر کرده اند. »

روز چهارشنبه شرکت روسی اتم استروی اکسپورت که پيمانکار ساخت نيروگاه بوشهراست در بيانيه ای هشدار داد که تاخير ايران در پرداخت بدهی، ممکن است به پروژه ساخت نيروگاه هسته ای بوشهر «به طور برگشت ناپذيری» آسيب برساند .


آقای سعيدی برای اثبات سخنان خود آمار و ارقام پرداختی به طرف روسی را اریه کرده و به خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ايرنا، گفته است: «تهران از ۱۰ اکتبر ۲۰۰۶ تا ۱۴ مارس ۲۰۰۷ بيش از ۷۵ ميليون دلار و پنج ميليارد و ۶۰۰ ميليون تومان به شرکت روسی پيمانکار نيروگاه اتمی بوشهر پرداخت کرده است.»


وی افزوده است: «همچنين از اول ماه مارس جاری ميلادی مبلغ ۱۸ ميليون و ۲۰۰ هزار دلار در حال انتقال و واريز شدن به حساب شرکت روسی اتم استروی اکسپورت است .»


تهران از ۱۰ اکتبر ۲۰۰۶ تا ۱۴ مارس ۲۰۰۷ بيش از ۷۵ ميليون دلار و پنج ميليارد و ۶۰۰ ميليون تومان به شرکت روسی پيمانکار نيروگاه اتمی بوشهر پرداخت کرده است.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران

اين مقام ايرانی همچنين درباره ماه ژانويه که طرف روسی می گويد تهران در اين ماه پولی به حساب پيمانکار نيروگاه بوشهر واريز نکرده، گفته است: «از اول تا آخر ژانويه ۲۰۰۷ مبلغ ۱۶ ميليون و ۹۰۰ هزار دلار به شرکت روسی پرداخت شده است.


به گفته آقای سعيدی،«علاوه بر اين موارد، مبلغ ۷۰ ميليون دلار به صورت ال سی دائما باز می باشد که شرکت روسی پيمانکار می تواند با حمل تجهيزات از کارخانه های روسی به ايران از آن برداشت کند.»


گرچه معاون سازمان انرژی اتمی ايران نقش رييس آژانس اتمی روسيه در سرعت بخشيدن به ساخت نيروگاه را مثبت ارزيابی کرده ولی افزوده است: « با توجه به اينکه از پروژه يک ميليارد دلاری نيروگاه بوشهر صرفا حدود يکصد ميليون دلار آن باقی مانده است اظهارات رييس آژانس فدرال روسيه غير منطقی است.»


مشکل نيروگاه بوشهر؛ فنی يا سياسی؟


در حالی که مقامات ايران تاکيد دارند که تمام پرداخت های مربوط به نيروگاه بوشهر را انجام داه اند اما سرگئی کرينکو، رييس آژانس اتمی روسيه به صورت متقابل مقامات ايرانی را به بی اطلاعی متهم کرد .


آقای کرينکو که همراه با رييس جمهوری روسيه به ايتاليا سفر کرده بود روز چهارشنبه به خبرگزاری های روسی گفت: «ممکن است که مقامات ايرانی اطلاع کاملی در اختيار نداشته باشند اما به نظر می رسد که طرف ايرانی علاقه خويش را به احداث نيروگاه از دست داده و از اواسط ماه ژانويه هيچ پرداختی صورت نگرفته است.»


ممکن است که مقامات ايرانی اطلاع کاملی در اختيار نداشته باشند اما به نظر می رسد که طرف ايرانی علاقه خويش را به احداث نيروگاه بوشهر از دست داده و از اواسط ماه ژانويه هيچ پرداختی صورت نگرفته است
رییس آژانس اتمی روسیه

اين مقام روسی افزوده که بدليل انجام ندادن تعهدات مالی نيروگاه توسط تهران و حل نشدن دريافت تجهيزات لازم از يک کشور ثالث، راه اندازی نيروگاه بوشهر حداقل دو ماه به تاخير می افتد.


براساس توافقنامه سپتامبر سال ۲۰۰۶ بين مسکو و تهران، روسيه متعهد شد تا سپتامبر سال ۲۰۰۷ ، شهريور ۸۶، نيروگاه اتمی بوشهر را تحويل ايران دهد.


اين توافقنامه همچنين طرف روسی را متعهد می کند که تا اواخر ماه مارس سوخت اين نيروگاه را به ايران انتقال دهد .


شرکت اتم استروی اکسپورت، پيمانکار نيروگاه بوشهر، نيز روز چهارشنبه با انتشار بيانيه ای تهديد کرد که اگر ايران وجوه عقب افتاده را پرداخت نکند ممکن است پروژه نيروگاه بوشهر به طور « برگشت ناپذيری» آسيب ببيند.


مقامات ايران تاخير در راه اندازی پروژه نيروگاه بوشهر را ناشی از فشار آمريکا و سياسی دانسته اند ولی سرگئی کرينکو گفته است که اين اقدام، سياسی نبوده و يک مسئله فنی است.


XS
SM
MD
LG