لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۱۸

ایران از اعزام دو کشتی جنگی به تنگه باب‌المندب در سواحل یمن خبر داد


با وجود درگیری‌ها در تنگه باب المندب و حمله به کشتی اماراتی و ناوشکن آمریکایی در روزهای گذشته، یک خبرگزاری نزدیک به سپاه پاسداران اعلام کرد که ناوگروه ۴۴ نیروی دریایی ارتش ایران به این منطقه اعزام شده است.

خبرگزاری تسنیم روز پنجشنبه ۲۲ مهر اعلام کرد که ناوگروه ۴۴ نیروی دریایی ارتش، شامل ناوشکن رزمی الوند و ناوپشتیبانی بوشهر راهی خلیج عدن و تنگه باب‌المندب شده و مدتی در منطقه خلیج عدن حضور خواهد داشت.

بر اساس این گزارش، این ناوگروه ۱۴ مهرماه به این منطقه اعزام شده است.

باب‌المندب تنگه‌ای‌ است در جنوب دریای سرخ و از نظر کشتیرانی بین‌المللی، آبراهی با اهمیت استراتژیک بالا به شمار می‌رود. این تنگه در کرانه خلیج عدن قرار دارد.

به گفته خبرگزاری تسنیم، این ناوگروه سپس راهی آب‌های بین‌المللی اقیانوس هند و تانزانیا می‌شود و در صورت مساعد بودن هوا به آفریقای جنوبی و سواحل غربی این کشور در اقیانوس اطلس اعزام خواهد شد.

حسین آرین، کارشناس نظامی، در این زمینه به رادیو فردا گفت: «اعزام این ناوگروه در گام اول ادامه گشت‌زنی در خلیج عدن و سواحل سومالی برای مبارزه با دزدی دریایی است. پس از این قرار است ناو گروه مذکور به تانزانیا سفر کند و آن‌گونه که دریادار حبیب‌الله سیاری گفته است در صورت مساعد بودن آب و هوا به آفریقای جنوبی و اقیانوس اطلس برود».

وی افزود: «این بازدید در صورت عملی شدن در راستای نقش راهبردی نیروی دریایی ارتش صورت می‌گیرد که آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر ایران، برای این نیرو تعیین کرده است. این نقش بیش از آنکه با توان نیروی دریایی و منافع ملی ایران ارتباط داشته باشد، یک نقش سمبولیک است. ماموریت راهبردی تعیین شده برای نیروی دریایی ارتش با توان آن و شمار ناوهای آن همخوانی ندارد».

اعزام این ناوگروه ارتش ایران به تنگه باب‌المندب در حالی صورت می‌گیرد که شورشیان حوثیِ یمن، دو هفته پیش در این تنگه به یک کشتی باری امارات که در اجاره ارتش این کشور بود حمله کردند.

برخی رسانه‌های آمریکایی نظیر فاکس‌نیوز اعلام کرده بودند راکت‌هایی که به سمت کشتی اماراتی پرتاب شده‌ بودند، ساخت ایران بوده، اما بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران این اتهام را رد کرده است.

پس از این حمله، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) دو ناوشکن را به‌همراه ناو «پونس» که به عنوان یک پایگاه شناور برای عملیات ویژه به کار می‌رود به تنگه باب‌المندب اعزام کرد.

در همین حال ناوشکن «یو اس اس میسون» روز چهارشنبه ۲۱ مهر در شمال تنگه باب‌المندب هدف یک موشک شلیک شده از خاک یمن قرار گرفت که پیش از رسیدن به هدف خود، در دریا سقوط کرد.

در حالی‌که گروه انصارالله وابسته به حوثی‌های یمن، دست داشتن در این حمله را رد کرده است، وزارت دفاع آمریکا «پنتاگون» اعلام کرده که در واکنش به این حمله سه مرکز رادار را در مناطق تحت کنترل حوثی‌ها در یمن موشک‌باران کرده است.

ائتلاف عربی به رهبری عربستان از حدود یک سال و نیم پیش، عملیات خود را علیه حوثی‌ها و متحدانش در یمن آغاز کرد و با حمایت این ائتلاف، نیروهای هوادار عبدربه منصور هادی رییس جمهوری یمن، پاییز گذشته موفق شدند کنترل تنگه باب المندب را بار دیگر در دست گیرند.

اعزام ناوگروه ایران به خلیج عدن در حالی انجام شده است که سال گذشته و پس از اعزام ناوگروه ۳۴ نیروی دریایی ارتش به «گلوگاه» تنگه باب‌المندب، آمریکا و عربستان سعودی درباره احتمال ارسال سلاح از سوی کشتی‌های جنگی ایرانی مستقر در خلیج عدن برای شورشیان شیعه حوثی در یمن هشدار داده بودند.

اردیبهشت ماه پارسال رسانه‌های بین‌المللی گزارش داده بودند که ۹ کشتی جنگی ایران که مظنون به حمل سلاح برای شورشیان حوثی در یمن بودند، پس از حضور ناوگان دریایی ایالات متحده آمریکا به رهبری ناو هواپیمابر یواس‌اس تئودور روزولت در آب‌های اطراف یمن، به سمت ایران بازگشته‌اند.

حبیب‌الله سیاری فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران اما این گزارش‌ها را تکذیب و دلیل حضور ناوهای این نیرو در خلیج عدن را «حفظ منافع اقتصادی جمهوری اسلامی» در مقابله با دزدان دریایی اعلام کرده بود.

حسین آرین در این زمینه نیز اظهار داشت: «اعزام این ناوگروه ارتباط مستقیمی با حمله موشکی حوثی‌ها به ناوهای آمریکایی و واکنش آمریکا ندارد. برنامه‌ریزی این‌گونه ماموریت‌ها معمولا هفته‌ها قبل از اعزام ناوها انجام می‌شود و نباید اعزام ناوشکن الوند و ناو تدارکارتی بوشهر را نوعی واکنش از سوی ایران دانست».

XS
SM
MD
LG