لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۰۳

وزیر نفت ایران: توتال فرانسه پروژه پارس‌جنوبی را ترک کرده است


ایران هنوز برخی از فازهای پارس جنوبی را تکمیل نکرده است.
ایران هنوز برخی از فازهای پارس جنوبی را تکمیل نکرده است.

وزیر نفت ایران که روز دوشنبه ۲۹ مرداد برای پاسخ به پرسش‌های برخی نماینده‌ها به مجلس شورای اسلامی رفته بود، اعلام کرد که شرکت توتال فرانسه پروژه پارس جنوبی را ترک کرده است.

بیژن نامدار زنگنه می‌گوید که توتال به‌طور رسمی قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را ترک کرده و بیش از دو ماه است که اعلام کرده از قرارداد خارج می‌شود.

وزیر نفت درباره جایگزین شرکت فرانسوی توتال در قرارداد یاد شده گفت که هم‌اکنون فرآیند جایگزینی شرکت دیگر در حال انجام است.

سهم توتال در قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی ۵۰.۱ درصد و سهم شرکت «سی‌ان‌پی‌سی» چین ۳۰ درصد و سهم شرکت پتروپارس ایران نیز ۱۹.۹ درصد بود. ارزش این پروژه ۴.۸ میلیارد دلار است.

پیشتر خبرگزاری ایرنا روز بیستم مرداد از قول محمد مصطفوی مدیر سرمایه‎گذاری و کسب‎وکار شرکت ملی نفت ایران گزارش داده بود که شرکت سی‌ان‌پی‌سی جایگزین توتال شده و هم اکنون با سهم ۸۰.۱ درصدی در فاز ۱۱ پارس جنوبی به کار ادامه می‌دهد.

اما ساعاتی بعد از انتشار این گزارش، خبرگزاری شانا، وابسته به وزارت نفت ایران گزارش داد که «ایفای نقش اعضای کنسرسیوم توسعه‌دهنده این طرح مطابق مفاد قرارداد است و هنوز به طور رسمی، تغییری در مفاد قرارداد داده نشده است».

در این میان شرکت توتال دوشنبه هفته گذشته به نشریه تخصصی «نچرال گس وورلد» بریتانیا گفت که «توتال با واگذاری سهم خود هیچ مشکلی ندارد، اگرچه روند واگذاری سهم این شرکت هنوز تمام نشده است و شرکت چینی نیز تاکنون درخواست دریافت سهم توتال را به اطلاع توتال نرسانده است».

این شرکت در ادامه گفت شرکت «سی‌ان‌پی‌سی» حق دارد که اگر تصمیمی داشته باشد، سهم توتال را بگیرد.

شرکت چینی تاکنون درباره تمایل به دریافت سهم توتال در پروژه یاد شده اعلام موضع نکرده است.

آقای زنگنه نیز اعلام نکرد که کدام شرکت می‌خواهد جایگزین توتال شود. این شرکت فرانسوی تاکنون ۴۰ میلیون یورو در فاز ۱۱ پارس جنوبی سرمایه‌گذاری کرده و قرار بود این مبلغ، بدون احتساب سود، بعد از راه‌اندازی پروژه به صورت تدریجی به توتال بازگردانده شود.

در این میان خبرگزاری آسوشیتدپرس با پوشش گفته‌های وزیر نفت ایران گزارش داده است قطر که در میدان گازی پارس جنوبی با ایران سهیم است، هم اکنون روزانه ۵۹۰ میلیون متر مکعب گاز از این میدان تولید می‌کند و در نظر دارد تا سال ۲۰۲۲ میزان تولید از این میدان را ۱۰ درصد افزایش دهد.

ایران سال گذشته اعلام کرد که تولید آن از پارس‌جنوبی بعد از سال‌ها به میزان تولید قطر رسیده است. آمارهای شرکت بریتیش پترولیوم نیز موید این موضوع است. قطر ۱۰ سال زودتر از ایران تولید گاز از این میدان گازی را آغاز کرد و ۲.۵ برابر تهران از این میدان گاز برداشت کرده است.

ایران هنوز برخی از فازهای پارس جنوبی را تکمیل نکرده است.

«تاسیسات نفت مستهلک است؛ منابع نداریم»

آقای زنگنه همچنین در رابطه با آتش‌سوزی چندباره در پالایشگاه‌های نفت گفت که برخی تاسیسات نفتی ایران بیش از ۹۰ سال عمر دارند، در حالی که زمان استهلاک یک واحد پالایشگاهی حداکثر ۳۰ سال است.

وی گفت که بسیاری از پالایشگاه‌ها مستهلک شده‌اند و در تاسیسات نفتی جنوب روزانه شاهد ۱۰ مورد سوراخ شدن خطوط لوله هستیم و منابعی برای بازسازی و نوسازی آن وجود ندارد.

طی چند سال گذشته دهها مورد آتش سوزی در پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌های ایران گزارش شده که شمار زیادی تلفات انسانی نیز داشته است.

منابع: سایت مجلس، شرکت ملی نفت، بریتیش پترولیوم، آسوشیتدپرس/ د.خ/ ک.ر
XS
SM
MD
LG