کمیسیون عالی همهپرسی و انتخابات اقلیم کردستان عراق روز چهارشنبه پنجم مهر اعلام کرد که بیش از ۹۲ درصد از افراد واجد شرایط رای در همهپرسی هفته جاری به استقلال این منطقه از عراق رای مثبت دادند.
هندرین محمد، رییس این کمیسیون، گفته است که ۹۲.۷۳ درصد از رایدهندگان به این همهپرسی رای مثبت دادهاند و میزان مشارکت افراد واجد شرایط نیز ۷۲ درصد بوده است.
وی که در یک نشست خبری در شهر اربیل شرکت کرده بود، میزان شرکتکنندگان در همهپرسی روز دوشنبه (سوم مهر) را سه میلیون و ۳۰۵ هزار و ۹۲۵ نفر اعلام کرد.
این همهپرسی در سه استان اقلیم کردستان به علاوه برخی مناطق مورد منازعه میان اقلیم و دولت عراق و همچنین در برخی از مراکز رایگیری خارج از عراق برگزار شد.
برگزاری این همهپرسی خشم عراق، ترکیه و ایران را به همراه داشت و حیدرالعبادی، نحستوزیر عراق، گفته است که آن را به رسمیت نمیشناسد و خواستار ملغی کردن نتایج آن شده بود.
با این حال، وی روز چهارشنبه در نشست پارلمان عراق استفاده از زور برای مقابله با اقلیم کردستان را منتفی دانست و گفت که خواستار جنگ بین شهروندان عراقی نیست.
پارلمان عراق روز چهارشنبه طرحی ۱۳ مادهای تصویب کرد که بر اساس آن، دولت این کشور از هرگونه مذاکره با اقلیم کردستان تا زمانی که نتایج رایگیری روز دوشنبه را ملغی اعلام نکند برحذر داشته است.
این طرح همچنین از بغداد خواسته است تا کسانی که عامل برگزاری این همهپرسی بودهاند، از جمله مسعود بارزانی رییس اقلیم کردستان، را به پای میز محاکمه بکشاند.
پارلمان عراق همچنین به نخستوزیر این کشور اختیار داده است تا به کرکوک و سایر مناطق مورد منازعه میان بغداد و اربیل که در خارج از اقلیم کردستان هستند نیروی نظامی اعزام کرده و کنترل آنها را به دست گیرد.
از سوی دیگر، ارتش عراق اعلام کرد که هیاتی بلندپایه از مقامات نیروهای مسلح این کشور را جهت همکاریهای نظامی با ایران روانه این کشور کرده است.
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه در گزارشی کوتاه از این رخداد نوشت اگرچه اطلاعیه ارتش عراق در این باره جزییاتی از ماجرا به دست نمیدهد، اما گفته میشود که در راستای اقدامات تلافیجویانهای باشد که دولت عراق به دنبال برگزاری همهپرسی استقلال در اقلیم کردستان درصدد آن است.
ایران و ترکیه نیز که مخالف جدایی اقلیم کردستان از عراق هستند گفتهاند که این همهپرسی را به رسمیت نمیشناسند. دو کشور در روزهای گذشته دست به مانورهای نظامی در نوار مرزی خود با اقلیم کردستان زده بودند، به علاوه اینکه ایران مرزهای هوایی خود را به روی این منطقه بسته است.
عراق هم که خواستار در اختیار گرفتن کنترل فرودگاههای اقلیم شده بود پس از اینکه با پاسخ منفی مقامهای این ناحیه روبرو شد از ممنوعیت مشابهی برای انجام پروازها به فرودگاه اربیل خبر داده است.
حیدرالعبادی پیش از این هشدار داده بود که در صورت واگذار نشدن کنترل فرودگاههای اقلیم کردستان عراق، بغداد از کشورهای همسایه خواهد خواست تا مرزهای خود با این منطقه را ببندند و از روز جمعه پرواز هواپیماهای بینالمللی را بر فراز کردستان ممنوع اعلام خواهد کرد، امری که پاسخ مثبت مصر و لبنان را به دنبال داشته است.
این دو کشور اعلام کردهاند که که از روز جمعه پروازهایشان به شهرهای اربیل و سلیمانیه را متوقف خواهند کرد.
از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان نیز با تهدید به اعمال تحریمهای سفت و سخت علیه اقلیم کردستان، هشدار داده که مردم اقلیم کردستان گرسنه خواهند ماند.
پیش از این آمریکا هم با برگزاری همهپرسی استقلال کردستان عراق مخالفت کرده و گفته بود که این رخداد باعث بیثباتی بیشتر در منطقه خواهد شد.