سه فلسطینی ساکن غزه روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت در پی نزدیک شدن به حصار مرزی این باریکه با جنوب اسرائیل هدف گلوله ارتش این کشور قرار گرفته و کشته شدند.
ساعاتی پیش از آن نیز شش فلسطینی عضو حماس در انفجاری در مرکز شهر غزه کشته شده بودند، که رهبر حماس اسرائیل را عامل آن دانست.
به گزارش خبرگزاریها، منابع فلسطینی میگویند نظامیان اسرائیلی بامداد یکشنبه به سه جوان «بیگناه» فلسطینی در نزدیکی مرز غزه آتش گشودند و آنها را کشتند.
ارتش اسرائیل با تایید کشته شدن این سه فلسطینی، اعلام کرد که یک گروه چهار نفره فلسطینی در حالی که «سلاح سرد همراه داشت» درصدد عبور از حصار مرزی بود؛ امری که «میتوانست امنیت ساکنان جنوب اسرائیل و سربازان مستقر در این مرز را با مخاطره روبرو کند».
ارتش اسرائیل میگوید با تیراندازی به سوی این «متعرضین» که «نیت خرابکارانه» داشتند، سه تن از آنها را از پای درآورد.
سخنگوی ارتش اسرائیل عکسی از یک تبر و یک آچار را نیز در میان وسائل همراه سه فلسطینی کشته شده، به عنوان سند «نیت خرابکارانه» آنها منتشر کرد. اما برخی منابع فلسطینی مدعی شدند که سه جوان بر اثر بیکاری و نداشتن درآمد، ظاهرا با هدف سرقت از اسرائیلیهای نزدیک مرز، در صدد عبور از حصار مرزی برآمده بودند.
شامگاه شنبه نیز رسانههای فلسطینی خبر دادند که شش فلسطینی در «انفجاری سنگین» در شهر غزه کشته شدند؛ حماس بعد از ساعاتی کشتهها را «شهیدان مقاومت» نامید و عضویت آنها را در بخش اطلاعات شاخه نظامی حماس تایید کرد.
بیانیه حماس اعلام کرد که انفجار منجر به کشته شدن این «قهرمانان» زمانی رخ داد که آنها در حال رصد «یکی از خطرناکترین طرحهای جاسوسی» اسرائیلی بودند.
اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، روز یکشنبه با حضور در آیین تشییع جنازه شش کشته در انفجار، گفت آنها «عملیات اطلاعاتی پیچیده دشمن» را کشف کرده بودند. هنیه برای «گرفتن انتقام سنگین» حماس از اسرائیل «قسم خورد».
اسرائیل گفته است که در انفجار در مرکز شهر غزه «نقشی نداشت». اما ارتش اسرائیل در بیانیهای جداگانه، حمله جنگندههای خود در شامگاه شنبه را به یک «پایگاه حماس» در بخش شمالی باریکه غزه تایید و اعلام کرد که این پایگاه در کمک لجیستیک به تظاهرات هفتههای اخیر در مرزهای غزه و اسرائیل نقش داشته است.
افزوده شدن ۹ کشته دیگر بر شمار کشتههای فلسطینی در کمتر از یک شبانهروز، در حالی است که فلسطینیها خود را برای تشدید تظاهرات اعتراضی در مرزهای این باریکه با اسرائیل در روزهای آینده آماده کردهاند.
با حمایت حماس، تظاهرات اعتراضی «بازگشت» از چند هفته پیش در امتداد مرزهای غزه با اسرائیل در جریان است که بویژه هر جمعه به تنشهای شدید منجر شده است.
با احتساب آخرین کشتهها، از آغاز تظاهرات «بازگشت» در «روز زمین» تا بامداد یکشنبه، ۵۴ فلسطینی کشته و بیش از هشت هزار تن زخمی شدهاند.
فلسطینیها گفتهاند که روز ۲۵ اردیبهشت، که آن را «یومالنکبه» میدانند، تظاهرات بزرگ خود را در سالروز تاسیس اسرائیل برگزار میکنند.
تنش اسرائیل و فلسطینیها در حالی تشدید شده که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، دوباره احتمال داد که شخصا در آیین انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، در روز ۲۴ اردیبهشت، حضور یابد.
همزمان، آویگدور لیبرمن، وزیر دفاع و زئو الکین، وزیر امور اورشلیم در دولت اسرائیل، گزارشهای انتشار یافته در رسانههای آمریکا و اسرائیل را در مورد طرح تازه واشینگتن برای پیشبرد صلح میان اسرائیل و فلسطینیها رد کردند.