درگیریهای گسترده میان فلسطینیها با نیروهای امنیتی اسرائیل در اطراف مسجدالاقصی در شرق بیتالمقدس (اورشلیم) وضعیت این منطقه را در آستانه نمازجمعه ۳۰ تیر بحرانی کرده و آمریکا و شماری از کشورها را نسبت به عواقب این وضعیت نگران کرده است.
به گزارش خبرگزاریها و رسانههای منطقه، درگیریها از روز جمعه ۲۳ تیر وارد مرحله تازهای شده و استقرار صدها نیروی امنیتی و پلیس اسرائیل را در اطراف الاقصی و کوچههای بخش باستانی بیتالمقدس در پی آورده است.
دهها فلسطینی نیز در درگیریهای روزهای اخیر زخمی و بازداشت شدهاند.
رسانههای اسرائیل روز پنجشنبه ۲۹ تیر گزارش دادند، «هزاران نیروی امنیتی بیشتر» از غروب این روز و در آستانه نماز جمعه این هفته در شرق بیتالمقدس و بویژه در اطراف الاقصی مستقر میشوند.
فلسطینیها در روزهای گذشته نسبت به نصب تجهیزات جدیدی که برای تفتیش بدنی از آنها در نزدیکی ورودیهای الاقصی نصب شده است، حساسیت نشان داده و خواهان برچیدن این تجهیزات هستند.
شیخ محمد حسین، مفتی فلسطینی شرق بیتالمقدس، عبور مسلمانان از ردیابهای فلزی را حرام اعلام کرده است.
شیخ محمد حسین هشدار داده است، اگر این ردیابها برچیده نشود، روز جمعه در برگزاری نماز اختلالهای شدیدی بروز خواهد کرد و پیشاپیش مسئولیت آن را بر عهده اسرائیل انداخته است.
نیروهای امنیتی اسرائیل در پی حمله مسلحانه جمعه گذشته در نزدیکی ورودی الاقصی تجهیزات تفتیش، از جمله ردیابهای فلزی (گیتهای الکترونیک) را نصب کردهاند.
در حمله سه عرب شهروند اسرائیل به سوی نیروهای امنیتی اسرائیلی در این منطقه دو پلیس یگان مرزبانی، که آنها نیز خود عرب طایفه دروزی بودند، کشته شده و یک تن دیگر زخمی شده بود.
حمله مسلحانه جمعه گذشته در یکی از حساسترین مکانهای مذهبی و حساس، در پنجاه سالی که از تسلط اسرائیل بر شرق بیتالمقدس میگذرد، کمتر سابقه داشته است.
اسرائیل عمودهای ردیاب فلزی را پس از آن نصب کرد که سه مهاجم عرب توانسته بودند به طور مخفیانه اسلحه وارد الاقصی کنند.
در این میان، وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه در بیانیهای نسبت به عواقب این درگیریها ابراز نگرانی کرد.
اردن و عربستان نیز از تشدید تنشها اظهار نگرانی کردند. سازمان کشورهای اسلامی نیز در روزهای گذشته در رابطه با عواقب تنشهای تازه هشدار داده بود.
همزمان، محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان فلسطینی شمار بیشتری از رهبران جهانی را فرا خواند که از آمریکا بخواهند با ایجاد فشار بر اسرائیل، این کشور را به «عقبنشینی» از شدت تفتیشهای امنیتی در مورد فلسطینیها وادار کنند.
به گزارش خبرگزاری فلسطینی وفا، آقای عباس روز پنجشنبه در گفتوگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان رییسجمهوری ترکیه، از آن کشور خواست نظر آمریکا را به متقاعد کردن اسرائیل جلب کند.
اینها در حالی است که روزنامه هاآرتص در شماره روز پنجشنبه خود نوشته است، بخشی از مقامات امنیتی و نظامی اسرائیل اذعان دارند که باید از شدت بازرسیهای نمازگزاران فلسطینی کاسته شده و از جمله تجهیزات ردیاب فلزی برچیده شود تا از گسترش بحران جلوگیری کرد.
رسانههای اسرائیل نوشتهاند، نیروهای امنیتی این کشور هنوز در حال بررسی این امر هستند که مهاجمان حمله جمعه گذشته گرایشهایی به شبکههایی مانند داعش و القاعده داشتهاند و نه سازمانهای شناخته شده فلسطینی عضو «جبهه مقاومت».