در پی وقوع انفجاری بزرگ در یک اتوبوس درون شهری در بیتالمقدس (اورشلیم)، پلیس اسرائیل اعلام کرد که بررسیها نشان میدهد یک «حمله تروریستی» صورت گرفته است.
در این انفجار که شامگاه دوشنبه ۳۰ فروردین در یکی از پر رفتوآمدترین خیابانهای خرید شهر رخ داد، ۲۱ تن زخمی شدند؛ حال دو تن از مجروحین «بسیار وخیم» اعلام شده است.
به گزارش رسانههای اسرائیل، پلیس بیتالمقدس و نهادهای امنیتی اسرائیل این احتمال را بررسی میکنند که یکی از مجروحان، احتمالا بمبگذار آماده انتحار بوده است.
پلیس ابتدا اعلام کرده بود احتمال نقص فنی در اتوبوس یا انفجار کپسول گاز در خیابان محل را نیز بررسی میکند.
اما سرهنگ یورام هالوی، فرمانده پلیس بیتالمقدس، بعد از چند ساعت اعلام کرد، حمله «قطعا» از نوع «تروریستی» بوده و انفجار یک بسته تخریبی درون اتوبوس عامل آن بوده است.
سرهنگ هالوی گفت، پلیس بیتالمقدس هیچ گونه اطلاع قبلی از احتمال وقوع یک حمله انفجاری در اتوبوس یا مکان عمومی دیگری نداشت.
مجروحان این حادثه، مسافران اتوبوس و نیز سرنشینان خودروهای در حال حرکت بودند.
به شماری از ساختمانهای مسکونی و مراکز کسب و کار نیز در محل انفجار آسیب وارد شد؛ شعلههای آتش تا مدتی فضای محل را در بر گرفته بود و باعث نگرانی شدید مردمی شد که در آستانه عید پسح در رفتوآمد بودند.
در سالهای انتفاضه الاقصی بین ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۵ میلادی، دهها انفجار سنگین در اتوبوسها و اماکن عمومی بیت المقدس رخ میداد ولی آخرین انفجار در یک اتوبوس در این شهر، در سال ۲۰۱۱ بوقوع پیوست.
«انفجار تروریستی» تازه در آستانه عید پسح یهودیان که روز جمعه سوم اردیبهشت آغاز میشود، رخ داده است.
پلیس بیتالمقدس در روزهای گذشته گفته بود که تدابیر امنیتی را به خاطر عید پسح در مسجدالاقصی و اطراف آن افزایش میدهد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این کشور در مورد انفجار شامگاه دوشنبه گفت: «دستمان به آمرین این عمل خواهد رسید و با تروریستها تسویه حساب خواهیم کرد».
نتانیاهو در روزهای گذشته گفته بود، برخی از شخصیتهای فلسطینی در صدد «تحریک» افکار عمومی مسلمانان فلسطینی در مورد الاقصی در روزهای آینده هستند.
نتانیاهو مشخصا به رائد صلاح بنیانگزار جنبش اسلامی فلسطین اشاره کرده و گفته بود، جای او میبایست از مدتها قبل در زندان باشد؛ این جنبش اتهامات نتانیاهو را رد و خود او را عامل اصلی تحریکات معرفی کرده بود.
از سوی دیگر، شیخ محمد حسین خطیب الاقصی و شماری از شخصیتهای حکومت خودگردان در روزهای اخیر به اسرائیل نسبت به ورود دوباره یهودیان به الاقصی هشدار داده و گفته بودند، این تحریکات میتواند آتش خشونتهای تازهای را شعله ور کند.
رسانههای اسرائیل اعلام کرده بودند، شمار معدودی از یهودیان افراطی از جمله یهودا گلیک میخواهند در ساعات قبل از حلول عید پسح از «تپه معبد مقدس» بازدید کنند.
گلیک چند سال پیش به خاطر ورود به الاقصی از سوی یک فلسطینی مسلح به کلت مورد سوقصد قرار گرفته و شدیدا زخمی شد اما با بهبود حالش، فعالیتهای خود را از سرگرفته است.
تنها گروه قلیلی از یهودیان مانند یهودا گلیک میگویند که برای برخی مناسبتهای مذهبی مانند اعیاد سال نو و پسح باید به «تپه معبد مقدس» رفت.
به باور یهودیان، «تپه معبد مقدس» در زیر مساجد عمر و الاقصی قرار داشته است.
مهر ماه پارسال، حضور چند یهودی در الاقصی در شب سال نو عبری، شعله خشونتهایی را روشن کرد که تا به امروز ادامه یافته است.
در «انتفاضه سکاکین» («خیزش چاقوها») ۲۹ اسرائیلی و چند خارجی کشته و اسرائیل نیز بیش از ۱۳۵ فلسطینی عامل حمله با چاقو را کشته و در این مدت نزدیک به هشتاد فلسطینی دیگر نیز در تظاهرات کشته شدهاند.
در همین حال، هیچ سازمان یا تشکل فلسطینی مسئولیت «انفجار» روز دوشنبه در بیتالمقدس را بر عهده نگرفته است.
جهاد اسلامی فلسطین شامگاه دوشنبه بدون پذیرش مسئولیت، در بیانیهای، نوشت این عمل «ستایش برانگیز»، «اثبات شکست هماهنگیهای امنیتی میان حکومت خودگردان فلسطینی با اسرائیل است».
حماس نیز انجام این عمل «قهرمانانه» را «نتیجه طبیعی جنایات اسرائیلی و تعرضها به الاقصی» نامید اما مسئولیت آن را به عهده نگرفت.
اسرائیل در همین روز اعلام کرده بود یک تونل «عمیق و طولانی» دیگر را که حماس برای «فعالیتهای تروریستی» در نزدیکی غزه با جنوب اسرائیل حفر کرده بود، کشف کرده است.