رهبر جمهوری اسلامی ایران حمله موشکی آمریکا، بریتانیا و فرانسه علیه حکومت سوریه را «جنایت» خواند و اعلام کرد که ایران «همچون گذشته در کنار گروههای مقاومت حاضر خواهد بود».
آیتالله علی خامنهای روز شنبه ۲۵ فروردین گفت که روسای جمهوری آمریکا و فرانسه و نخستوزیر بریتانیا «جنایت کردند؛ سودی هم نخواهند برد» همچنانکه در عراق، سوریه و افغانستان «سودی نبردند».
وی در دیدار با مقامات جمهوری اسلامی و سفرای کشورهای خارجی تاکید کرد که جمهوری اسلامی «همچون گذشته در کنار گروههای مقاومت حاضر خواهد بود و آمریکا نیز قطعاً در اهداف خود در منطقه، شکست خواهد خورد».
آیتالله خامنهای همچنین اتهامها درباره حمایت جمهوری اسلامی از بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، با هدف «توسعه طلبی» را «سخنی دروغ و خلاف واقع» خواند و دلیل «حضور ایران در سوریه و در منطقه غرب آسیا» را « یاری رساندن به جبهه مقاومت» ذکر کرد.
مقامات جمهوری اسلامی از حکومت سوریه، حزبالله لبنان و گروههای مسلح فلسطینی در نواز غزه با عنوان «جبهه مقاومت» در برابر اسرائیل نام میبرند.
سخنان آیتالله خامنهای درحالی بیان شده است که برخی فعالان سیاسی در ایران با انتقاد شدید از عملکرد قاسم سلیمانی و نیروی قدس سپاه پاسداران در منطقه، «به وجود آمدن» گروه داعش را «مرهون سوءمدیریت قاسم سلیمانی» دانستهاند.
از جمله مهدی خزعلی، منتقد سیاسی، در ویدئویی گفته بود که اگر حضور قاسم سلیمانی در سوریه نبود، «الان داعشی در سوریه وجود نداشت».
جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته با کمکهای مالی و نظامی گسترده خود از حکومت پدر و پسر خانواده اسد حمایت کرده است. اما ایرانیان در اعتراضهای دیماه پارسال در بیش از یکصد شهر ایران، شعار دادند که «سوریه را رها کن، فکری به حال ما کن». کشاورزان اصفهان این شعار را در روزهای گذشته در اعتراض به کمآبی شدید در این استان تکرار کردهاند.
بر اساس آمارهای سازمان ملل، در جنگ هفت ساله داخلی سوریه بیش از نیم میلیون نفر کشته شده و میلیونها نفر هم آواره شدهاند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، شامگاه جمعه در هماهنگی با فرانسه و بریتانیا دستور حمله به مراکز تحقیقات و زرادخانه شیمیایی ارتش سوريه را صادر کرد.
وی همچنین به روسیه و ایران هشدار داد که به حمایت از حکومت بشار اسد پایان دهند.
روز شنبه هم اتحادیه اروپا در بیانیهای ضمن حمایت کامل از حمله موشکی به سوریه، تأکید کرد که «همه کشورها بهویژه ایران و روسیه، باید از نفوذ خود برای پایان دادن به هر گونه استفاده سلاح شیمیایی، بهویژه توسط حکومت بشار اسد استفاده کنند».
با این حال رهبر جمهوری اسلامی گفتههای رئیسجمهوری آمریکا مبنی بر اینکه این حمله با هدف مقابله با بکارگیری سلاحهای شیمیایی از سوی حکومت سوریه انجام شده است را «دروغ» خواند.
آیتالله خامنهای رفتارهای آمریکا و برخی کشورهای غربی را ناشی از به گفته او، «اهداف استعماری ودیکتاتوری بینالمللی» دانست و افزود که «البته دیکتاتورها در هیچ کجای دنیا کامیاب نخواهند شد و آمریکا نیز قطعاً در اهداف خود در منطقه، شکست خواهد خورد».
وی تاکید کرد که «عقبنشینی، مشوق دشمن است و ایستادگی، موجب عقبرفت آن خواهد شد».
رهبر جمهوری اسلامی همچنین ضمن حمله به عربستان سعودی، بدون ارائه اسناد و شواهدی کشورهای غربی را متهم کرد که «با پول» عربستان سعودی، گروه حکومت اسلامی (داعش) را بوجود آوردهاند.
عربستان سعودی از حملات سه قدرت جهانی به سوریه حمایت کرده است.
در همین حال به گزارش خبرگزاری فارس، حسین شریعتمداری نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، گفت که چون عربستان سعودی هزینه حمله آمریکا به سوریه را «پرداخت کرده» باید «در انتظار موشک باشد».
سخنان آقای شریعتمداری در حالی بیان شده است که پیش از این مقامات جمهوری اسلامی دست داشتن ایران در حملات موشکی حوثیهای یمن به عربستان سعودی را تکذیب کرده بودند.
سپاه پاسداران نیز روز شنبه در بیانیهای اعلام کرد که «سوریهای مقاوم با همراهی متحدان راهبردی دمشق دست از ادامه راه تا پیروزی کامل نخواهند کشید و جنایتکاران و متجاوزین به این کشور و حامیان منطقهای آنان نیز طرفی نخواهند بست».
این نهاد همچنین ضمن «تقیبیح» سکوت یا «همراهی» برخی کشورهای اسلامی با این حملات تهدید کرد که «آتش این جنایت دامان عاملین و حامیان آن را خواهد گرفت».
«به ثبات و استقرار کل منطقه تجاوز شده است»
روز شنبه همچنین حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی، در گفتوگوی تلفنی با بشار اسد، حملات آمریکا و دو کشور اروپایی علیه حکومت سوریه را «خلاف اصول بینالمللی و حمایت آشکار از تروریسم» خواند.
وی تاکید کرد که این اقدام «تجاوز آشکار به خاک سوریه نبوده بلکه به ثبات و استقرار کل منطقه تجاوز شده است».
آقای روحانی گفت ایران در همه مجامع بینالمللی «فعالیت خود را بویژه با همراهی روسیه و ترکیه برای تحقق صلح و ثبات در منطقه و سوریه ادامه خواهد داد».
سخنان آقای روحانی در حالی بیان شده است که وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای از حملات به سوریه استقبال کرده و دمشق را به «جنایت علیه انسانیت» متهم کرده است.
در مقابل ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، حمله موشکی آمریکا و همپیمانانش به سوریه را محکوم کرده و خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت سازمان ملل در این ارتباط شده است.
سوریه، ایران و ترکیه از ژانویه سال ۲۰۱۷ نشستهایی در آستانه، پایتخت قزاقستان، با هدف برقراری صلح در سوریه برگزار کردند که به ایجاد چهار منطقه موسوم به «منطقه کاهش تنش» در خاک سوریه انجامیده است.
بر اساس گزارش دفتر ریاستجمهوری ایران، بشار اسد نیز در گفتوگوی تلفنی با حسن روحانی اعلام کرد که این حملات «هیچ دستاوردی» برای کشورهای مهاجم «نداشته است».
روز شنبه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، نیز در گفتوگوی تلفنی با ولید معلم همتای سوری خود، حمله سه قدرت غربی به سوریه را «جنایتکارانه و غیرقانونی» و کاربرد سلاح شیمیایی حکومت اسد علیه غیرنظامیان را «ادعا» نامید.
حکومت سوریه اتهام کشورهای غربی در مورد توسل به سلاح شیمیایی در حمله هفته گذشته علیه معارضان بشار اسد در منطقه غوطه شرقی را رد کرده و مدعی شده که پس از توافق روسیه و آمریکا در سال ۲۰۱۳، زرادخانه شیمیایی خود را به کلی منهدم کرده است.
اما آمریکا، فرانسه و دیگر متحدان غربی ایالات متحده، تأکید میکنند که شواهدی از توسل ارتش بشار اسد به سلاحهای شیمیایی در این حمله در دست دارند.
سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی نیز اعلام کرده که حتی پس از حمله موشکی آمریکا و متحدانش به سوریه، همچنان به مأموریت حقیقتیاب خود در مورد «حمله شیمیایی» هفته اخیر در سوریه ادامه خواهد داد.
بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، دفتر ریاستجمهوری ایران و سایت رادیو فردا/ ا.م /ک.ر