با پایان رایگیری در انتخابات پارلمانی لبنان که روز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت برگزار شد، کار شمارش آرا آغاز شده است.
شامگاه یکشنبه افراد واجد شرایط که در حوزههای رایگیری حضور داشتند اما هنوز رای خود را به صندوق نینداخته بودند، با وجود پایان دوازده ساعت برای رای دادن، از این امکان برخوردار شدند که رای خود را به صندوق بیندازند.
انتخابات پارلمانی لبنان برای نخستین بار بعد از ۹ سال، و بعد از پنج سال تاخیر، در هر شش استان این کشور ساحلی مدیترانه برگزار شد.
در این دوره حدود ۶۰۰ نامزد از ۷۷ حزب و فهرست مشترک، برای ۱۲۸ کرسی مجلس با یکدیگر رقابت کردند. حدود ۹۰ نفر از این تعداد زن بودند.
انتخابات امسال بر اساس قانون جدیدی برگزار شد که ممکن است نقش احزاب و گروههای شناخته شده قدیمی در مجلس لبنان را کمرنگ کند. طبق قانون نسبیت، هر حزب یا فهرست مشترک به همان میزان از درصد آرایی که کسب میکند، کرسی پارلمانی خواهد داشت.
از بیش از شش میلیون جمعیت لبنان، حدود سه میلیون و ۷۰۰ هزار تن صاحب حق رای بودند؛ ارزیابی شده است که دستکم نیمی از این شهروندان، از حق رای خود در انتخابات یکشنبه استفاده کرده باشند.
انتخابات «سرزمین برنج» اما این بار نیز صحنه رویارویی دو اردوگاه ملیگرایان با هدایت حزب المستقبل به رهبری سعد حریری، نخستوزیر کنونی با اردوگاه حزبالله و هم پیمانان آنها بود.
بسیاری از ناظران امور لبنان این انتخابات را کشمکش ایران و عربستان در خاک لبنان ارزیابی میکنند.
سعد حریری در طول کارزار انتخاباتی با اشاره به حزبالله بارها گفته بود که «دولت در دولت» قابل قبول نیست.
حزبالله اما با حمایت بخشی از مسیحیان مارونی مانند ژنرال ذخیره میشل عون، رئیسجمهوری کنونی، در صدد تقویت قوای پارلمانی خود برای نفوذ بیشتر در دولت است.
حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، که از زمان جنگ ۱۲ سال پیش میان این سازمان با اسرائیل در مخفیگاه زندگی میکند، در هفتههای گذشته سخنرانیهای زیادی با دوربینهای مداربسته انجام داد تا حزبالله را بخشی از پیکره ملی لبنان به تصویر بکشد.
نصرالله که سال گذشته گفت «پول، اسلحه، آب، نان و همه چیز حزبالله از ایران میآید»، تاکید داشت که حزبالله از آغاز شکلگیری خود در ۳۶ سال گذشته، در راستای منافع ملی لبنان اقدام کرده است. او اما عربستان و اسرائیل را دشمنان اصلی وحدت ملی لبنان معرفی کرد.
حزبالله در دوره اخیر که بحران میان اسرائیل و ایران، از جمله بر سر حضور نظامی ایران در سوریه تشدید شده و احتمال بروز جنگ میان دو کشور در سوریه تقویت شده است، از موضعگیری در خصوص این بحران، آشکارا سکوت کرده است.
بسیاری از ناظران تاکید داشتند که حزبالله به خاطر انتخابات پارلمانی لبنان درباره مصاف تهران- اورشلیم سکوت کرده بود.
در لبنان، که بیش از ۶۰ درصد جمعیت را مسلمانان شیعه، سنی و علوی و نیز دروزها تشکیل میدهند و بقیه مسیحیان مارونی، ارتودکس و آشوری هستند، از دیرباز، ریاستجمهوری در دست نماینده مسیحیان مارونی است؛ ریاست مجلس در دست یک شیعه است؛ و نخستوزیر نیز چهرهای سنی است.
ارزیابی میشود که نخستین نتایج شمارش آراء تا بامداد روز دوشنبه اعلام شود.