یک مشاور امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، روز دوشنبه گفت خطر تحریمهای آمریکا علیه شرکتهای اروپایی که با ایران معامله میکنند و وضع تعرفههای وارداتی بر فولاد و آلومینیوم توسط واشینگتن آزمونی برای دفاع از استقلال اروپا و نیازمند یک پاسخ قاطع است.
مشاور رئیسجمهوری فرانسه در یک کنفرانس خبری گفت: «این یک آزمون مهم درباره میزان استقلال اروپاست. قاطعیت اروپاییها در این زمینه باید احیاء و تقویت شود».
او افزود: مقامات فرانسوی و اروپایی در حال بررسی موضوعات فنی و حقوقی گوناگونی هستند تا بتوان معاملات اقتصادی و ارتباطهای مالی با ایران را حفظ و از این شرکتها در برابر خطر تحریمهای آمریکا محافظت کرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، رئیسجمهوری فرانسه قرار است از اجلاس غیر رسمی رهبران کشورهای اروپایی که روزهای چهارشنبه و پنجشنبه این در صوفیه- پایتخت بلغارستان- برگزار میشود بهره ببرد تا بر ضرورت اتخاذ یک موضع قاطع در برخورد با این موضوعات تاکید کند.
مشاور رئیسجمهوری فرانسه افزود: «در مورد این مسائل نشانهای از اختلاف بین کشورهای اتحادیه اروپا دیده نمیشود. همه چیز نشان میدهد که موضع اروپا قاطع و متحد خواهد بود».
همزمان وزیران خارجه بریتانیا و فرانسه روز دوشنبه گفتند که با وجود خروج آمریکا از برجام آنها «مصمم» هستند که این توافق را حفظ کنند.
ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه در دیدار از لندن ضمن تاکید بر حفظ توافق هستهای با ایران سخنان رمضان قدیرف رهبر چچن پس از حمله با چاقو که روز شنبه در پاریس روی داد را «غیرقابل تحمل» توصیف کرد.
رمضان قدیرف گفته بود «مسئولیت کامل» این حمله به عهده فرانسه است. پلیس فرانسه اعلام کرد عامل این حمله یک شهروند فرانسوی چچن تبار به نام خمزان عظیموف بوده است.
آقای لودریان به خبرگزاری فرانسه گفت: «ما به درسهای یک دیکتاتور که در کشور خودش قانون را محترم نمیشمارد احتیاجی نداریم. او در عین حال به خوبی میداند که هزاران چچن در صفوف گروه موسوم به خلافت اسلامی میجنگند».
فرد مهاجم غروب شنبه در یک منطقه شلوغ در مرکز شهر پاریس با چاقو به تعداد زیادی از مردم حمله کرد که بر اثر آن یک نفر کشته و چهار نفر دیگر به شدت مجروح شدند. ماموران پلیس مهاجم را به ضرب گلوله کشتند.
آقای لودریان پس از گفتوگو با بوریس جانسون وزیر خارجه بریتانیا در مورد توافق هستهای ایران با قدرتهای جهانی در سال ۲۰۱۵ اظهار نظر کرد.
طبق این توافق ایران پذیرفت در ازای لغو تحریمهای بینالمللی فعالیتهای هستهای خود را محدود کرده و به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه دهد از تمامی مراکز و تاسیسات مربوط به این فعالیتها بازرسی کنند.
آقای لو دریان گفت: «موضع ما عزم و اتحاد برای حفظ این توافق است. خروج آمریکا از یک معاهده بینالمللی به این معنا نیست که آن معاهده فسخ شده و بیارزش است».
قرار است جلسه ملاقات وزیر خارجه ایران با وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان روز سهشنبه در شهر بروکسل برگزار شود.
وزیر خارجه فرانسه در لندن افزود: «ما در این توافق میمانیم و تا زمانی که ایران به آن پایبند باشد میخواهیم آن را زنده نگاه داریم».
او گفت این توافق به نفع هر دو طرف است و افزود: «موضع ما با موضع دولت آلمان یکی است».
بوریس جانسون وزیر خارجه بریتانیا نیز گفت: «فرانسه و بریتانیا مصمم هستند جوهره توافق هستهای با ایران را حفظ کنند».
وی افزود: «ما فردا در بروکسل در مورد راههای کمک به شرکتهای بریتانیایی و شرکتهای اروپایی برای اینکه بتوانند به معاملات خود با ایران ادامه دهند صحبت خواهیم کرد».
آقای جانسون افزود: «قصد ندارم وانمود کنم که کار سادهای خواهد بود ولی ما مصمم هستیم که این کار را انجام دهیم. ولی در عین حال تداوم گفتوگو و همفکری با آمریکا در این زمینه حیاتی است».
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران روز دوشنبه در مسکو گفت که از امضاءکنندگان توافق تضمین میخواهد که به تعهدات خود بخصوص در زمینه رفع تحریمهای ایران پایبند باشند.
آقای ظریف قبل از سفر به مسکو برای مذاکرات با مقامات چین به پکن رفته بود.