نخستوزیر اسرائیل روز یکشنبه ۱۵ مهر در نشست دولت خود از دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، «در آینده نزدیک» خبر داد که «برای ادامه هماهنگیهای مهم امنیتی میان ارتشهای دو کشور» است.
بنیامین نتانیاهو به موعد دقیق دیدار با رهبر روسیه اشاره نکرد اما به گزارش صفحه توئیتر نخستوزیر اسرائیل، وی افزود: «اسرائیل برای جلوگیری از استقرار نظامی رژیم ایران در سوریه و نیز پیشگیری از انتقال سلاح مرگبار به حزبالله لبنان، بیوقفه اقدام میکند».
این نخستین دیدار رهبران دو کشور بعد از تجهیز سوریه به سامانه دفاع اس-۳۰۰ روسیه است که میتواند ادامه حملات اسرائیل به «اهداف ایرانی» در سوریه را دشوار کند.
روسیه در حالی دو هفته پیش سامانه یاد شده را به ارتش سوریه داد که اسرائیل از این امر شدیدا ناخشنود بود. وزیر دفاع روسیه تایید کرد که کشورش چند سال پیش انتقال این سامانهها به سوریه را بنا به درخواست اسرائیل راکد گذاشته بود.
حمله هوایی اسرائیل در ۲۶ شهریور به یک پایگاه نظامی ارتش سوریه در استان لاذقیه با نیت بمباران آنچه که اسرائیل «هدفهای ایرانی» مینامد، به سقوط یک هواپیمای نظامی روسیه و کشته شدن ۱۵ خدمه آن منجر شد.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، تاکید کرد که کشورش در تحقیقات به این نتیجه رسیده که یکی از جنگندههای اسرائیلی در بمباران لاذقیه در پشت هواپیمای ایلیوشین روسی پنهان شد در حالی که خلبان اسرائیلی آگاه بود که موشک سامانه دفاع هوایی سوریه به هواپیمای روس اصابت میکند.
در شب حادثه، هواپیمای روس در نزدیکی مقر نظامیان این کشور که در سوریه حضور دارند، در حال فرود بود.
روسیه از شهریور ۱۳۹۴ برای بقای حکومت بشار اسد در جنگ داخلی سوریه وارد شده است. اما اسرائیل از حدود دو سال پیش با ابراز نگرانی شدید از آنچه که تثبیت نظامی ایران در سوریه مینامد، به بمباران «هدفهای ایرانی» و همپیمانان آن در سوریه پرداخته که مراکز آنها عمدتا در پادگانها و مقرهای نظامی ارتش سوریه واقع است.
بنیامین نتانیاهو در حالی از دیدار قریبالوقوع خود با ولادیمیر پوتین خبر داد که یک روز پیش از آن، روزنامه الشرق الاوسط، چاپ لندن، با استناد به یک «منبع روسی» مدعی شد که مسکو تلاشهای پشت پرده و آرامی را انجام میدهد تا کانالی برای گفتوگو میان اسرائیل و ایران ایجاد کند که هدف اولیه آن، کاستن از تنش میان این دو کشور در سوریه و جلوگیری از برخوردهای بیشتر باشد.
بر اساس گزارش الشرقالاوسط، روسیه احتمال ایفای نقش میانجی میان اسرائیل و ایران را رد نمیکند.
روسیه تاکید کرده که با یاریهای این کشور، نظامیان ایران و همپیمانان آن از مرزهای سوریه با اسرائیل به شدت دور شده و تا ۱۷۰ کیلومتر از این مرزها فاصله دارند.
آناتولی ویکتوروف، سفیر روسیه در تلآویو، ماه گذشته در مصاحبه با روزنامه اسرائیلی «جروزالم پست»، در پاسخ به این پرسش که آیا کشورش فکر می کند که واکنش اسرائیل در برابر تهدیدات ایران در منطقه، زیاده از حد است، گفته بود که میتوان همه مسائل را از طریق سیاسی و دیپلماتیک حل کرد.
با وجود این گفته ماه گذشته سفیر روسیه، دولت مسکو به خبر جدید الشرقالاوسط در خصوص تلاش روسیه برای ایجاد کانال گفتوگو میان اسرائیل و ایران، واکنش نشان نداده و دولتهای ایران و اسرائیل نیز که دشمنی آنها در دوره اخیر عمیقتر شده است، هنوز در خصوص اظهارنظر نکردهاند.