در پی تهديد ترکيه برای حمله احتمالی به کردستان عراق، روز سه شنبه قيمت نفت در بازارهای آسيا به رکورد بی سابقه برابر ۸۸ دلاربرای هر بشکه رسيد.
به عقيده تحليلگران، ضعيف شدن قيمت دلار، پايين آمدن توليد، عرضه نفت خام در ايالات متحده آمريکا و افزايش تقاضا برای خريد از ديگر دلايل افزايش قيمت نفت خام بوده است.
درخواست دولت ترکيه از پارلمان اين کشور برای دريافت مجوزحمله به شورشيان کرد وابسته به پ ک ک در کردستان عراق که از مناطق نفت خيز اين کشور محسوب می شود، موجب نگرانی خريداران نفت خام شده و به افزايش قيمت نفت تا مرز ۸۸ دلار دامن زده است.
- پيش از اين در سال ۱۹۸۰ پس از انقلاب ايران و آغاز جنگ بين ايران و عراق قيمت نفت به مرز ۹۹.۴۶ دلار رسيد؛ اما رکورد ۸۸ دلار نفت در سه سال گذشته بی سابقه بوده است.
اين تصميم از سوی دولت ترکيه پس از آن اتخاذ شد که اوايل هفته گذشته ۱۵ سرباز ارتش ترکيه توسط افرادی که مقامات ترک آنها را شورشيان کرد عراقی می خوانند، کشته شدند.
به گفته کارشناسان نفتی، هرگونه افت و خيز سياسی در عرصه سياسی در خاورميانه به طور مستقيم بر بازار نفت اثر می گذارد.
بر اساس گزارش های رسیده، از اوايل صبح روز سه شنبه قيمت نفت خام پایه آمريکا با يک دلار و ۴۲ سنت افزايش به ۸۷ دلار و ۵۵ سنت رسيد و در بورس لندن نیز قیمت نفت خام پایه برنت ( دریای شمال) با يک دلار و ۱۵ سنت افزايش به ۸۳ دلار و ۹۰ سنت رسيد.
پيش از اين در سال ۱۹۸۰ پس از انقلاب ايران و آغاز جنگ بين ايران و عراق قيمت نفت به مرز ۹۹.۴۶ دلار رسيد؛ اما رکورد ۸۸ دلار نفت در سه سال گذشته بی سابقه بوده است.
این گزارش حاکیست که شيوه های خريداران نفت نيز يکی از دلايل افزايش قيمت بوده است . به گفته ناظران، آمارها نشان می دهد که «خريد محتکرانه» نفت خام در هفته گذشته افزايش يافته بود.
سازمان اپک از اوايل ماه نوامبر ميزان توليد خود را نيم ميليون بشکه در روز افزايش داد اما به گفته صاحب نظران امور نفت، تصميم اخير اپک، برای کاهش قيمت نفت کافی نيست.
ايران که يکی از اصلی ترين منابع نفتی جهان را در اختيار دارد، در حال حاضر از صادرکنندگان بزرگ نفت است و افزايش قيمت نفت، تاثيری عمده بر درآمد دولت جمهوری اسلامی ايران دارد.