لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۱۱

افزایش قیمت نفت در پی «حمله» به دو نفتکش در دریای عمان


یکی از نفتکش‌های آتش گرفته در دریای عمان که گفته می‌شود هدف حمله قرار گرفته بود.
یکی از نفتکش‌های آتش گرفته در دریای عمان که گفته می‌شود هدف حمله قرار گرفته بود.

در پی انفجار دو نفتکش در دریای عمان، قیمت نفت شاخص برنت در روز پنج‌شنبه ۲۳ خرداد حدود چهار درصد افزایش یافت و به بالای ۶۲ دلار رسید.

قیمت نفت شاخص آمریکا، وست تگزاس اینترمدیت، نیز با بیش از سه درصد افزایش به نزدیک ۵۳ دلار صعود کرد.

اوجگیری قیمت نفت در حالی است که روز چهارشنبه به خاطر افزایش ذخایر استراتژیک نفت آمریکا و شدت گرفتن جنگ تجاری آمریکا و چین، قیمت نفت چهار درصد افت پیدا کرده بود.

در همین زمینه خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از کرایگ اِرلام از کارشناسان شرکت مالی «اواندا» می‌نویسد واکنش آنی بازارها و افزایش قیمت نفت بیشتر به‌خاطر افزایش تنش‌ها و همچنین حملات احتمالی بیشتر به نفتکش‌ها بوده است.

جوشا فرِی، سخنگوی ناوگان پنجم دریایی آمریکا که در بحرین مستقر است، گفته که ناوگان آمریکا در حال کمک به دو نفتکشی است که مورد حمله قرار گرفتند. وی توضیحی درباره چگونگی این حمله نداد و از هیچ مظنونی نام نبرد.

کشتی «آلتر فرانت» متعلق به نروژ که حامل ۷۵ هزار تن نفتا (نوعی محصول نفتی) از قطر به مقصد تایوان بود و کشتی «کوکوکا کاریجس» ژاپن نیز با بار متانول (نوعی محصول پتروشیمی) عربستان، در دریای عمان هدف اتفاقی مشکوک به حمله قرار گرفتند.

این حملات همزمان با سفر نخست‌وزیر ژاپن به تهران انجام شد که هدفش کاهش تنش‌ها میان ایران و آمریکا و همچنین کشورهای عربی منطقه بود.

حدود ۸۵ درصد از کل نفت وارداتی ژاپن از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است. ژاپن در سه ماهه ابتدایی امسال روزانه ۱۴۰ هزار بشکه نفت از ایران خریده بود، اما از ماه آوریل، حتی زودتر از دوم مه که آمریکا خرید نفت ایران را کلا تحریم کرد، واردات نفت از کشور را متوقف کرد، چون سه هفته طول می‌کشد تا محموله‌های نفتی ایران به ژاپن برسد.

اردیبهشت امسال نیز چهار کشتی تجاری، از جمله یک نفتکش عربستان و یک کشتی باری نروژ در نزدیکی آب‌های امارات مورد حمله قرار گرفتند و آن زمان نیز قیمت نفت برای چند روز حدود پنج درصد اوج گرفت، اما دوباره فروکش کرد.

عربستان، امارات و آمریکا انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه گرفتند، اما جمهوری اسلامی دست داشتن در هر دو حمله را رد کرده است.

بر اساس گزارش رویترز، ایران در ماه گذشته ۴۰۰ هزار بشکه در روز صادرات نفت داشت که ۲۲۵ هزار بشکه آن راهی چین شده است. البته سه چهارم این محموله‌ها، در ماه آوریل خریداری شده بود و در ماه مه به چین رسید.

ایران قبل از تحریم‌ها روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشت.

مقامات جمهوری اسلامی به دفعات تهدید کرده‌اند که در صورت قطع فروش نفت، تنگه هرمز را خواهند بست. حدود یک پنجم نفت مصرفی جهان از این تنگه انجام می‌شود.

حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران نیز گفته بود «اگر ایران نتواند نفت بفروشد، دیگران هم نخواهند توانست».

منابع: آسوشیتدپرس، رویترز، بلومبرگ/ ف.ق/ ک.ر
XS
SM
MD
LG