دولت پاکستان روز چهارشنبه ۱۶ مرداد اعلام کرد که سفیر هند در اسلامآباد را اخراج کرده و مناسبات تجاری با این کشور را متوقف میکند.
این اقدام پس از اعلام لغو خودمختاری و اختیارات ویژه ایالت جامو و کشمیر توسط دولت هند در روز دوشنبه هفته جاری صورت میگیرد. از آن زمان ارتباطات تلفنی و اینترنت منطقه قطع شده و صدها نیروی امنیتی هند برای مقابله با تظاهرات احتمالی به حال آمادهباش در آمدهاند.
دولت پاکستان با انتشار بیانیهای گفته است که در حال ارزیابی دیگر جوانب روابط با هند است و موضوع لغو اختیارات ویژه کشمیر و جامو را به شورای امنیت سازمان ملل و دیگر نهادهای بینالمللی خواهد کشاند.
این کشور افزود: تصمیم گرفته است که کمیسیونر عالی و سفیر هند در این کشور را اخراج کند و سفیر خود را از دهلینو فرا بخواند. اسلامآباد همچنین اعلام کرده که روابط تجاری با هند را متوقف میکند.
شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان، در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «ما سفیرمان را از دهلی فرا میخوانیم و سفیر آنها را به کشورشان بر میگردانیم».
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این تصمیم در اجلاس کمیته امنیت ملی به ریاست عمران خان نخستوزیر کشور گرفته شده است.
ارتش پاکستان هم گفته است که «قاطعانه» در کنار مردم کشمیر میایستد.
انتظار میرفت که تصمیم روز دوشنبه دولت نارندرا مودی، نخستوزیر هند، مبنی بر کنترل شدیدتر منطقه مسلماننشین کشمیر با واکنش تند پاکستان روبرو شود و باعث از سرگیری شورشهایی شود که تاکنون جان دهها هزار نفر را در این منطقه گرفته است.
هند میگوید که این تصمیم یک مسئله داخلی است.
کشمیر پس از استقلال هند و پاکستان در سال ۱۹۴۷ میلادی، میان این دو کشور تقسیم شده است ولی هر دو مدعی حاکمیت بر کل این منطقه هستند. دو جنگ از سه نبردی که از آن زمان میان آنها رخ داده، دربارهٔ کشمیر بوده است.
قطع رابطه تجاری هند و پاکستان در حالی است که دو کشور در این زمینه مناسبات چندانی با هم ندارند. بر اساس آمارهای گمرک هند، مبادلات تجاری دو کشور در نیمه اول سال تنها ۴۱۵ میلیون دلار بوده است.