لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۵

مرکز پژوهش‌های مجلس: نصف بودجه سال آینده ایران صوری است و کسری دارد


مرکز پژوهش‌ها می‌گوید هر کودکی که امسال در کشور به دنیا می‌آید، با حداقل هشت میلیون تومان بدهی عمومی انباشته چشم به جهان خواهد گشود.
مرکز پژوهش‌ها می‌گوید هر کودکی که امسال در کشور به دنیا می‌آید، با حداقل هشت میلیون تومان بدهی عمومی انباشته چشم به جهان خواهد گشود.

مرکز پژوهش‌های مجلس با انتشار گزارشی می‌گوید حتی با وجود استقراض، باز هم نصف بودجه سال آینده ایران کسری خواهد داشت و قابل تحقق نیست.

این گزارش ۵۱ صفحه‌ای که روز چهارشنبه چهارم دی در سایت رسمی مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر شد، می‌گوید: «توازن بودجه صرفاً تا حدود زیادی روی کاغذ انجام شده و بودجه در فرایند اجرا با کسری قابل توجهی مواجه خواهد شد».

این گزارش می‌افزاید تلاش دولت برای توازن بودجه، عمدتاً به استفاده از استقراض از طریق انتشار اوراق قرضه یا صندوق توسعه ملی محدود شده و با وجود این، باز هم این هدف محقق نشده است و معادل نصف بودجه و بیشتر، کسری است که به طوری صوری (به‌رغم استقراض) تراز شده است.

گزارش یاد شده با تحلیلی از وضعیت بد اقتصادی کشور به چندین نکته اشاره کرده که یکی از آنها می‌گوید «هر کودکی که امسال در کشور به دنیا می‌آید، با حداقل هشت میلیون تومان بدهی عمومی انباشته چشم به جهان خواهد گشود».

مرکز پژوهش‌ها در توضیح آن می‌گوید در بودجه سال ۱۳۹۹، حدود ۹۰ هزار میلیارد تومان اجازه انتشار اوراق بدهی به دولت داده شده است. «این مبلغ نسبت به سال گذشته بیش از ۲ برابر شده است. این مبلغ نسبت به رقم درج شده در بودجه ۶ سال گذشته ۳۰ برابر شده است و هر کودکی که به دنیا می‌آید، با حدود ۱ میلیون تومان بدهی سالیانه بودجه‌ای برای سال‌جاری و حدود ۸ تا ۹ میلیون تومان بدهی انباشته عمومی دولت و شرکت‌های دولتی که از سال‌های گذشته ایجاد شده‌اند، چشم به جهان می‌گشاید».

این گزارش می‌گوید دولت برای احتراز از کسری بودجه، چند راه دارد که یکی از آنها راهکار فشار و اضطرار برای استقراض از بانك مرکزی (چاپ پول) و پذیرش تورم شدید ناشی از آن، یا تن دادن به معامله سیاسی (مذاکره با آمریکا برای برداشتن تحریم‌ها) است که به دلیل عمدتاً دفاعی از آن احتراز می‌شود.

دولت برای سال آینده بودجه‌ای به بزرگی ۱۹۹۸ هزار میلیارد تومان به مجلس ارائه داده که ۴۸۴ هزار میلیارد تومان آن بودجه عمومی دولت است.

در این بودجه صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت در نظر گرفته شده است، در حالی که صادرات کنونی نفت ایران حدود ۳۰۰ هزار بشکه است.

دولت برای احتراز از کسری بودجه، چند راه دارد که یکی از آنها راهکار فشار و اضطرار برای استقراض از بانك مرکزی (چاپ پول) و پذیرش تورم شدید ناشی از آن، یا تن دادن به معامله سیاسی (مذاکره با آمریکا برای برداشتن تحریم‌ها) است.
مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی

اخیرا سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه ایران گفت رقم یک میلیون بشکه صادرات نفت در بودجه سال آینده خورشیدی برای «امیدآفرینی» بوده است.

مژگان خانلو اظهار داشت: «اینکه بخواهیم در بودجه بگوییم در مقابل تحریم‌­ها تسلیم شدیم و پذیرفتیم که بیشتر از ۳۰۰ هزار بشکه نمی­‌توانیم به صورت رسمی صادرات داشته باشیم، در راستای امیدآفرینی به مردم نیست».

همچنین در حالی که کشور با رشد اقتصادی منفی ۹ درصد و تورم ۴۰ درصدی مواجه است، دولت درآمدهای مالیاتی در بودجه سال آینده را ۲۷ درصد افزایش داده و به ۱۹۵ هزار میلیارد تومان (با احتساب درآمدهای گمرکی) رسانده است.

همچنین بخش فروش واگذاری‌های اموال منقول و غیرمنقول دولت (خصوصی‌سازی) با رشد بالای ۱۰۰۰ درصدی به ۴۹ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اوج گرفته است.

صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است کسری بودجه سال آینده ایران (کل بودجه به رقم ۱۹۹۸ هزار میلیارد تومان) برابر ۸.۱ درصد کل تولید ناخالص داخلی کشور (حدود ۳۷ میلیارد دلار) باشد.

منابع: مرکز پژوهش‌های مجلس، صندوق بین‌المللی پول، رادیو فردا/ ف.ق/ ک.ر
XS
SM
MD
LG