خبرگزاری رویترز روز یکشنبه سوم شهریورماه از قول چند مقام و دیپلمات ایرانی گزارش داده که آنچه رئیسجمهوری و وزیر خارجه ایران در مذاکرات با فرانسه پیشنهاد دادهاند، شامل اجازه فروش روزانه ۷۰۰ هزار بشکه نفت است.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در آستانه نشست هفت کشور صنعتی موسوم به گروه هفت، به فرانسه سفر کرد و اعلام کرد در گفتوگو با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، درباره پیشنهادات مطرح پیرامون برجام مذاکره کرده است.
وی این مذاکرات را «خوب و سازنده» توصیف کرد و گفت این دیدار در چارچوب مذاکرات قبلی میان رؤسایجمهوری دو کشور انجام شده است.
سفر روز یکشنبه ظریف به فرانسه نیز رسانهها را شگفتزده کرد و کاخ سفید نیز گفته که از برنامه سفر وی خبر نداشته است.
وزیر خارجه ایران به محض رسیدن به شهر بیاریتز با همتای فرانسوی خود دیدار کرد، اما جزئیات این دیدار منتشر نشده است.
هم اکنون اجلاس گروه هفت با مشارکت رؤسایجمهور آمریکا، بریتانیا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، کانادا و ژاپن در شهر بیاریتز فرانسه، برگزار میشود.
این گزارش با استناد به منابع ایرانی گفته است، اجازه فروش حداقل ۷۰۰ هزار بشکه گام اول است و ایران میخواهد این رقم به ۱.۵ میلیون بشکه نیز افزایش یابد.
تهران همچنین در بسته پیشنهادی خود خواستار عدم مذاکره درباره برنامه موشکی ایران شده است. یک دیپلمات ایرانی گفته است «جمهوری اسلامی با صراحت گفته که نمیخواهد پیرامون این موضوع مذاکره شود».
منابع ایرانی همچنین گفتهاند تهران میخواهد حق غنیسازی اورانیوم برای تامین سوخت نیروگاههای هستهای را حفظ کند و در عوض متعهد میشود به برجام کاملا عمل کند.
ایالات متحده ۱۸ اردیبهشت پارسال از برجام خارج شد و تحریمهایی علیه ایران به اجرا گذاشت. ایران در سالگرد خروج آمریکا از برجام طی دو مرحله بخشی از تعهدات برجامی خود را لغو کرد که شامل افزایش درجه غنیسازی و حجم ذخایر آن است.
جمهوری اسلامی تهدید کرده است در صورتی که منافع اقتصادی کشور از برجام تحقق نیابد، گام سوم را نیز برخواهد داشت.
دیپلماتهای ایرانی درباره پیشنهادات فرانسه به ایران چیزی نگفتند و رویترز مینویسد مقامات فرانسوی در دسترس نبودهاند تا درباره این موضوع اظهار نظر کنند.
درخواست ایران برای اجازه آمریکا جهت صادرات روزانه ۷۰۰ هزار بشکه نفت در حالی است که منابع صنعتی به رویترز گفتهاند صادرات جمهوری اسلامی در ماه ژوئیه گذشته به ۱۰۰ هزار بشکه در روز سقوط کرده است.
ایران قبل از خروج آمریکا از برجام روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشت.
هنوز معلوم نیست آیا آمریکا حاضر خواهد بود که به صادرات روزانه حداقل ۷۰۰ هزار بشکه نفت ایران رضایت بدهد یا نه، اما دونالد ترامپ رئیسجمهوری ایالات متحده که روز شنبه با مکرون دیدار کرده بود، تاکنون علنا نگفته که پیشنهادات ایران را رد میکند.
آقای ترامپ در حاشیه نشستاش با نخستوزیر ژاپن، در پاسخ به خبرنگارانی که دیدگاه او را درباره موافقتش برای ارسال پیام به ایران از طریق مکرون جویا شدند گفت: «در این باره حرفی نزدهام».
با این حال خبرگزاریهای فرانسه و آسوشیتدپرس گزارش دادهاند مکرون در جریان ناهار کاری روز شنبهاش با ترامپ جزئیات طرح خود برای کاستن از تنشها با ایران را به وی توضیح داده است.
رئیسجمهوری آمریکا در عین حال تأکید کرد که جلوی هیچ یک از رهبران را برای گفتوگو با ایران نمیگیرد؛ «اگر میخواهند گفتوگو کنند، میتوانند گفتوگو کنند».
دقیقا معلوم نیست پیشنهاد فرانسه به ایران چه بوده است.
در ماههای اخیر گزارشهایی درباره تلاشهای فرانسه برای نجات برجام و میانجیگری برای کاستن از تنش بین ایران و آمریکا منتشر شده بود.
فرانسه قبل از خروج آمریکا از برجام از مشتریان نفتی ایران بود و بر اساس آمارهایی که شرکت اطلاعات انرژی و ردیابی نفتکشها، کپلر، در اختیار رادیو فردا قرار داده است، روزانه بیش از ۱۱۸ هزار بشکه نفت از ایران میخرید که معادل یکپنجم کل صادرات نفت ایران به اتحادیه اروپا بود. آخرین محمولهای که ایران به فرانسه فروخته، در ژوئن پارسال بود.
فرانسه در نیمه اول پارسال نزدیک ۱.۲ میلیارد یورو واردات از ایران داشت، اما این رقم در نیمه اول امسال به ۱۰ میلیون یورو سقوط کرده است. صادرات فرانسه به ایران نیز در همین مدت از بالای ۴۵۰ میلیون یورو به زیر ۲۰۰ میلیون یورو سقوط کرده است.