منطقه سوم نیروی دریایی سپاه پاسداران روز سهشنبه سوم مرداد روایت متفاوتی از رویارویی قایق گشتی خود با یک ناو آمریکایی منتشر کرد و مدعی شد که کشتی جنگی ایالات متحده در برابر شناور ایرانی «حرکت تحریکآمیز» انجام داد.
به گزارش خبرگزاریهای فارس و تسنیم، نزدیک به سپاه، روابط عمومی منطقه سوم دریایی این نیرو با انتشار اطلاعیهای به اخبار منتشره درباره مزاحمت یک قایق ایرانی برای ناو آمریکایی در خلیج فارس واکنش نشان داد.
سپاه میگوید: «صبح امروز یک رزمناو آمریکایی در شمال خلیج فارس به سمت یک شناور گشتی نیروی دریایی سپاه که در آبهای بینالمللی در حال گشتزنی بود حرکت کرد و به قصد تحریک و ایجاد هراس مبادرت به شلیک دو گلوله هوایی کرد».
در این اطلاعیه آمده است: «شناور نیروی دریایی سپاه بدون اعتنا به رفتار غیرحرفهای و تحریکآمیز آنها به مأموریت خود ادامه داد و پس از مدت کوتاهی شناور آمریکایی منطقه را ترک کرد».
این ادعا در حالی مطرح شده است که سپاه پاسداران و مقامهای نظامی جمهوری اسلامی در موارد گذشته از اخطار به ناوهای آمریکایی در آبهای سرزمینی ایران سخن به میان میآوردند. این نخستین بار است که سپاه پاسداران روایتی مبنی بر «حرکت تحریکآمیز» کشتی جنگی آمریکایی به دست میدهد.
مقامهای دفاعی ایالات متحده روز سهشنبه اعلام کردند که یک شناور گشتی ایرانی حین تمرین ناوهای آمریکایی و متحدان این کشور در خلیج فارس به ناو «تاندربولت» نزدیک شد و تا حدود ۱۴۰ متری آن پیش آمد.
گزارش رسانههای آمریکایی حاکی است که ناو یاد شده سعی کرد با برقراری تماس رادیویی، شلیک گلوله منور و به صدا در آوردن آژیر خطر، قایق ایرانی را از صحنه دور کرده و از برخورد با آن جلوگیری کند ولی این شناور اعتنایی نکرده و در نتیجه به آبهای اطراف آن تیر اخطار شلیک شد.
سپاه پاسداران مسوولیت حفاظت و امنیت در آبهای سرزمینی ایران را برعهده دارد. دو سال پیش و در آستانه اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک یا «برجام»، نیروی دریایی سپاه ۱۰ ملوان آمریکایی را بازداشت کرد ولی کمتر از یک روز آنها را آزاد کرد.
رویارویی روز سهشنبه سومین برخورد گشتیهای سپاه با ناوهای آمریکایی در پنج ماه گذشته به شمار میرود. پیشتر در اردیبهشت و خردادماه گذشته مقامهای آمریکایی از برخوردهای «غیرحرفهای و خطرناک» قایقهای تندرو سپاه انتقاد کرده و نسبت به «خطر اشتباه محاسباتی» هشدار داده بودند که میتواند به یک برخورد نظامی منجر شود.
آمریکا در ماههای اخیر رویکرد تندتری در قبال ایران بویژه سپاه پاسداران اتخاذ کرده و کنگره ایالات متحده در حال بررسی احتمال قرار دادن این نیروی نظامی در فهرست گروههای تروریستی است.
فرمانده کل سپاه پاسداران و رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران نسبت به چنین تصمیمی هشدار داده و تهدید کردهاند که با این اقدام، کل پایگاههای آمریکا در منطقه به خطر خواهد افتاد.
آمریکا بارها از برنامه موشکی بالستیک سپاه پاسداران ابراز نگرانی کرده و آزمایشهای ایران در این زمینه را خطری برای صلح و ثبات در خاورمیانه خوانده است و در واکنش به آن، تحریمهایی را علیه افراد و موسسات مرتبط با این برنامه اعمال کرده است.