مقامهای ایران و پاکستان روز جمعه ششم فروردین پس از دیدار روسای جمهوری دو کشور در کاخ نخست وزیری پاکستان، شش سند همکاری در زمینههای اقتصادی، دیپلماتیک و پزشکی امضا کردند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، حسن روحانی رییس جمهوری ایران پس از امضای این اسناد در مراسم ضیافت شام به میزبانی نواز شریف نخستوزیر پاکستان شرکت کرد.
آقای روحانی عصر جمعه با نخستوزیر این کشور دیدار و درباره «همکاریهای اقتصادی، منطقهای و بینالمللی» گفتوگو کرد.
پس از این دیدار اسناد برنامههای تجاری راهبردی پنج ساله، همکاری میان اتاقهای بازرگانی دو کشور، همکاری میان بیمه مرکزی ایران و کمیسیون اوراق بهادار پاکستان و همکاریهای متقابل در زمینههای پزشکی، میان مقامات دو کشور امضا شد.
سندهای همکاری میان دفتر مطالعات سیاسی وزارت خارجه ایران و شورای روابط خارجی کراچی و همکاری میان آکادمی دیپلماتیک وزارت خارجه پاکستان و دانشکده روابط بینالملل وزارت خارجه ایران، دیگر اسنادی بود که بین مقامات دو کشور امضا شد.
رییسجمهوری ایران روز جمعه در راس یک هیات عالیرتبه اقتصای و سیاسی برای یک سفر دو روزه وارد پاکستان شد و در بدو ورود به فرودگاه اسلامآباد، از سوی نواز شریف مورد استقبال قرار گرفت.
به گفته خبرگزاری ایرنا، همزمان با سفر آقای روحانی هیاتی متشکل از «حدود ۶۰ نفر» از تجار و بازرگانان ایرانی به پاکستان سفر کردهاند.
سفر وی به پاکستان اولین دیدار رسمی یک رییسجمهوری ایران از پاکستان در ۱۴ سال گذشته است.
آقای روحانی پیش از این سفر، روابط دو کشور را «راهبردی» توصیف کرد و گفت که ایران در زمینههای مختلف از جمله روابط اقتصادی و تامین انرژی «آماده گسترش و توسعه روابط» با پاکستان است.
وی با اشاره به مرزهای طولانی دو کشور تاکید کرد موافقتنامه امنیتی که پیش از این بین دو کشور امضا شده است، «باید عملیاتی و اجرایی شود» تا ایران بتواند امنیت مرزهای خود در استان سیستان و بلوچستان را «بهتر» تامین کند.
وی «روابط امنیتی و مبارزه با تروریسم» را از جمله دیگر موضوعاتی ذکر کرد که مقامات دو کشور درباره آن گفتوگو خواهند کرد.
مقامهای نظامی و امنیتی ایران در سالهای اخیر از اسلامآباد به دلیل آنچه، «تعلل» در تامین امنیت مرزهای مشترک میخوانند، انتقاد کردهاند.
نخستوزیر پاکستان روز ۲۹ دی در سفر به تهران و دیدار با رییسجمهوری ایران، از «مصمم بودن» این کشور برای همکاری با ایران در مقابله با گروه جیشالعدل از گروههای مسلح مخالف جمهوری اسلامی، سخن گفته بود.
این سفر پس از حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در ایران و قطع روابط دو کشور انجام شد و نواز شریف در دیدار با حسن روحانی، پیشنهاد میانجیگری برای کاهش تنش میان این ایران و عربستان را مطرح کرده بود.
«خط لوله صلح» نیز که قرار است کار گازرسانی از ایران به پاکستان را انجام دهد، یکی از محورهای گفتوگو بین سران دو کشور در سالهای گذشته بوده است.
بر اساس قرارداد امضاء شده بین دو کشور، بنا بود که این خط لوله در پایان ماه دسامبر ۲۰۱۴ به بهرهبرداری برسد اما همچنان نیمهتمام باقی مانده است و مقامات ایرانی دلیل این امر را «عدم پایبندی پاکستان به تعهدات خود» عنوان کردهاند.
به گفته خبرگزاری ایسنا، ایران تاکنون ۹۰۰ کیلومتر از این خط لوله را در خاک خود احداث کرده، اما پاکستان به دلیل مشکلات مالی تاکنون نتوانسته این پروژه را پیش ببرد.
نواز شریف پیش از این وعده داده بود که به وضعیت این خط لوله رسیدگی کند.
با این حال بر اساس گزارش ها کمک بلاعوض یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری دولت عربستان به دولت آقای شریف از جمله عواملی است که سبب شده این پروژه به شکل غیر رسمی منتقی تلقی شود.
وزیران خارجه، کشور، نفت، صنعت، معدن و تجارت، نیرو و بهداشت و همچنین رییس بانک مرکزی، رییس اتاق بازرگانی ایران و استاندار سیستان و بلوچستان، آقای روحانی را در سفر به پاکستان همراهی میکنند.