به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، مقامات ایرانی و روس می گویند، پس از تحریم ها، دو کشور قصد افزایش همکاری های نظامی و اقتصادی دارند.
رسانههای روسیه خبر دادهاند که در دیدار وزیران امور خارجه دو کشور موضوع ارسال موشکهای سیستم دفاعی اس- ۳۰۰ به ایران و انعقاد قراردادهای جدید احداث نیروگاههای برق اتمی در ایران مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
ایران و روسیه در سال ۲۰۰۷ قراردادی را امضا کردند که بر اساس آن قرار شد مسکو در قبال دریافت حدود ۸۰۰ میلیون دلار، چند پدافند ضد هوایی اس-۳۰۰ به تهران تحویل دهد.
این پدافند ضد هوایی از قدرتمندترین پدافندهای جهان به شمار میرود که میتواند هواپیماها و موشکها را هدف قرار دهد. با این حال، مسکو به دلیل تحریمهای سازمان ملل از اجرای این قرارداد خودداری کرد.
روسیه در سال ۲۰۱۰ تحت فشار غرب تحویل اس-۳۰۰ به ایران را معلق کرد ولی رییس جمهوری روسیه در فروردین امسال، این ممنوعیت را لغو کرد؛ اقدامی که با واکنش تند اسرائیل و آمریکا و روبرو شد.
ولادیمیر کوژین، مشاور نظامی رییس جمهوری روسیه، روز هشتم مرداد اعلام کرد که مسکو در حال نوسازی پدافند ضد هوایی اس-۳۰۰ برای ایران است و سیستمی که قرار است به ایران تحویل داده شود «تا حدی» به روز شده و «اجزای دیگر» آن نیز در حال به روز شدن هستند.
گزارش رسانههای روسیه حاکی است که لاوروف و ظریف در مورد ابتکارهای مشترک برای حل بحران سوریه نیز مذاکره، و درخواستها برای کناره گیری بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، از قدرت را رد کردند.
ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا، کشورهای حاشیه خلیج فارس و مخالفان داخلی بشار اسد گفتهاند که هر طرح صلحی برای سوریه را بدون کنار رفتن رییس جمهوری این کشور نمیپذیرند.
«سفر سلیمانی به مسکو شایعه است»
خبرگزاری روسی اینترفاکس در گزارشی از نشست مشترک خبری وزیران خارجه ایران و روسیه، از قول سرگئی لاوروف سفر قاسم سلیمانی به مسکو را «شایعه» خواند.
وی گفته است: «اینها شایعاتی است که پخش شده و نباید به این فقره خاص در رشته اتهامات همکاران آمریکاییمان توجه کرد. شایعات همیشه شایعه هستند».
محمد جواد ظریف نیز در این زمینه گفت: «برخی از سرو صداها و تبلیغات (در ایالات متحده) بیشتر مصرف داخلی دارند».
وی نیز گزارشها درباره سفر فرمانده نیروی قدس به روسیه را «شایعه» خواند.
خبرگزاری رویترز روز ۱۶ مرداد به نقل از دو منبع امنیتی و اطلاعاتی آمریکا گزارش داد که قاسم سلیمانی به روسیه سفر کرده است.
قاسم سلیمانی از سال ۲۰۰۷ در فهرست تحریمی شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دارد و بخشی از این تحریم، ممنوعیت سفر وی به دیگر کشورها است.
بر اساس این گزارش، سفر فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران روز سوم مرداد انجام شده بود و او پس از دیدار با ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری، و همچنین وزیر دفاع روسیه خاک این کشور را ترک کرد.
در همین حال، خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، در گزارشی از سفر آقای ظریف به مسکو، به نقل از بیانیه وزارت خارجه روسیه گزارش داده که در سال ۲۰۱۴ حجم مبادلات بازرگانی دو کشور با پنج درصد افزایش به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار رسید.
«اجرای طرحهای بزرگ در عرصه سوخت و انرژی از جمله انرژی اتمی»، «همکاری در بخشهای کشاورزی، خودرو، هواپیماسازی و فضا و علوم و آموزش» از جمله مواردی است که دو طرف امیدوارند طی سالهای آینده دنبال کنند و حجم روابط اقتصادی دو کشور را به ۱۰ میلیارد دلار در سال افزایش دهند.