لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۵

سوریه: تا دریافت «ضمانت کتبی» مخالفان از شهرها عقب نشینی نمی کنیم


در آستانه ضرب الاجل سازمان ملل، سوریه اعلام کرد که نيروهای نظامی خود را بدون دريافت «تضمين کتبی» از مخالفان از شهرهای اين کشور بيرون نخواهد برد. همزمان ترکيه هشدار داده که اگر دمشق به ضرب الاجل سازمان ملل پايبند نباشد «اقداماتی» انجام خواهد داد.

در حالی که ضرب الاجل سازمان ملل برای عقب نشينی نيروهای نظامی هوادار بشار اسد از شهرهای سوريه روز سه شنبه به پايان می رسد، جهاد مقدسی، سخنگوی وزارت امور خارجه سوريه، روز يکشنبه اعلام کرد که اين کشور خواستار دريافت «تضمين کتبی» از «گروه های مسلح تروريست» است مبنی بر اينکه آنها وارد شهرها نخواهند شد.

حکومت بشار اسد از مخالفان مسلح و تظاهرکنندگان عليه اين رژيم به عنوان «گروه های تروريست» نام می برد.

وزارت امور خارجه سوريه می گويد: «اينکه گفته می شود سوريه نيروهای خود را روز دهم آوريل از شهرها بيرون می کشد درست نيست. کوفی عنان هيچ تضمين کتبی ارائه نکرده است مبنی بر اينکه گروه های مسلح تروريست پذيرفته باشند که تمام اشکال خشونت را متوقف کنند.»

روز پنجشنبه هفته گذشته شورای امنيت سازمان ملل از طرح شش ماده ای کوفی عنان، نماينده ويژه سازمان ملل و اتحاديه عرب، برای پايان دادن به خشونت ها در سوريه حمايت کرد.

بر اساس اين طرح، نيروهای نظامی سوريه بايد از روز دهم آوريل شهرهای اين کشور را ترک کنند و ظرف ۴۸ ساعت آتش بس برقرار شود ولی دمشق می گويد که پس از توافق اين کشور با سازمان ملل، بر ميزان «حملات تروريستی» در اين کشور افزوده شده است.

وزارت امور خارجه سوريه در بخش ديگری از بيانيه خود گفته است: «آقای عنان تضمين کتبی از سوی کشورهای قطر، عربستان سعودی و ترکيه مبنی بر توقف کمک های آنها به گروه های تروريستی ارائه نکرده است.»

اين بيانيه می افزايد: «لازم نيست سوريه تکرار کند که پس از ترک شهرها توسط نيروهای نظامی و در جريان حضور ناظران اتحاديه عرب چه اتفاقی رخ داد. گروه های مسلح تروريست خود را سازماندهی و مسلح کرده و کنترل مناطق مختلف را در دست گرفته و به کشتار و تخريب اموال عمومی پرداختند.»

به گفته وزارت امور خارجه سوريه، زمانی که کوفی عنان با بشار اسد، رييس جمهوری سوريه، ملاقات کرد به وی گفت که «تلاش می کند تا خشونت ها را متوقف کند، گروه های مسلح خلع سلاح شوند...و زمينه يک گفت و گوی وسيع ملی با گروه های مخالف فراهم شود.»

وزارت امور خارجه سوريه می گويد که «اين کشور بر پايه اين اصول با ماموريت کوفی عنان و طرح شش ماده ای وی موافقت کرد» و افزوده است: «حکومت سوريه خواستار همکاری با آقای عنان است و ما وی را در جريان اقدامات خود قرار خواهيم داد به اميد اينکه وی تضمين های لازم را دريافت کند.»

شورای ملی سوريه که مهمترين گروه مخالف رژيم بشار اسد است پس از اينکه اعلام کرد ۸۶ تن از ۱۳۰ نفری که روز شنبه در سوريه کشته شدند از شهروندان اين کشور بودند، خواستار مداخله سازمان ملل شد.

اين شورا گفت: «ما از شورای امنيت سازمان ملل می خواهيم به منظور متوقف کردن بحران انسانی که رژيم سوريه عليه شهروندان غيرنظامی اين کشور بوجود آورده است با تصويب قطعنامه ای در حمايت از غيرنظاميان، فورا وارد عمل شود.»

به گفته اين شورا، رژيم بشار اسد از زمان پذيرش طرح سازمان ملل «کشتارهای وحشيانه ای» به راه انداخته و بيش از يکهزار نفر را کشته است.

بر اساس آمارهای سازمان ملل، از زمان آغاز ناآرامی های در سوريه در مارس ۲۰۱۱ و اعتراض ها به حکومت بشار اسد بيش از ۹ هزار نفر در اين کشور کشته شده اند.

در همين حال، ترکيه که با شمار زياد پناهندگان سوری روبرو شده است هشدار داد که اگر خشونت ها در سوريه متوقف نشود اين کشور «اقداماتی» را به اجرا در می آورد.

رجب طيب اردوغان، نخست وزير ترکيه، روز يکشنبه اظهار داشت: «ما صبورانه اوضاع در سوريه را تا روز دهم آوريل دنبال خواهيم کرد و اگر خشونت ها در اين کشور متوقف نشود اقداماتی را به اجرا درخواهيم آورد.»

نخست وزير ترکيه به نوع اقدامات عليه سوريه اشاره نکرده است ولی مطبوعات ترکيه سناريوهای مختلفی را در اين زمينه مطرح کرده اند که از جمله آنها ايجاد منطقه پرواز ممنوع و همچنين ايجاد منطقه مرزی امن برای حمايت از آوارگان سوری است.

در حال حاضر بيش از ۲۴ هزار نفر از مردم سوريه برای فرار از خشونت های جاری در اين کشور و سرکوب های دولتی به ترکيه پناه آورده اند.
XS
SM
MD
LG