دونالد ترامپ میگوید که هیچ هشداری برای مقامات جمهوری اسلامی نفرستاده بود مبنی بر اینکه آمریکا قصد حمله به ایران را دارد.
برخی منابع ایرانی هفته گذشته به خبرگزاری رویترز گفته بودند که دولت آمریکا از طریق کشور عمان پیامی به تهران فرستاده مبنی بر اینکه حمله ایالات متحده قریبالوقوع است؛ حملهای که وی بعدا آن را متوقف کرد.
رئیسجمهوری آمریکا در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «انبیسی» که روز یکشنبه دوم تیرماه پخش شد، اظهار داشت: «من چنین پیامی نفرستاده بودم».
وی افزود: «من بدنبال جنگ نیستم».
وی در بخش دیگری از اظهاراتش گفت که قرار است از روز دوشنبه تحریمهای بیشتری علیه ایران وضع کند ولی اشاره کرد که آماده توافق است تا اقتصاد متزلزل ایران تقویت شود، اقدامی که میتواند تنشها را کاهش دهد.
از رئیسجمهوری آمریکا پرسیده شد که آیا ایران خواهان مذاکره است؟ آقای ترامپ در پاسخ گفت: «به نظرم آنها خواهان مذاکره و توافق هستند. و توافقی که من میخواهم هستهای است. ببینید، قرار نیست که آنها سلاح هستهای داشته باشند... فکر نمیکنم وضعیتی که در آن هستند را دوست داشته باشند. اقتصادشان واقعا درهم شکسته است».
سپاه پاسداران روز ۳۰ خرداد اعلام کرد که یک فروند پهپاد آمریکایی را پس از ورود به «قلمرو هوایی ایران» در منطقه کوه مبارک استان هرمزگان سرنگون کرده است.
ایالات متحده ضمن تایید این خبر گفته است که این پهپاد در محدوده هوایی بینالمللی در پرواز بوده و ایران بیدلیل به آن حمله کرد.
بدنبال این تحول، تنش در منطقه شدت گرفت و رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد که ایران اشتباه خیلی بزرگی مرتکب شده است.
ساعاتی بعد اعلام شد که آمریکا از طریق عمان به تهران هشدار داده که قصد دارد تا به مواضع ایران حمله کند. با این حال، حمله یاد شده که آقای ترامپ میگوید در دستور کار بوده است به خاطر «تلفات بالای نظامی» متوقف شد.
پیشتر، خبرگزاری رسمی ایرنا و فارس به نقل از یک «منبع آگاه» ارسال پیام از طرف واشینگتن به تهران را تکذیب کردند. مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز از طرف دولت ایالات متحده این خبر را رد کرد.
رئیس جمهوری آمریکا روز شنبه نیز در کمپ دیوید به خبرنگاران گفت که هنوز احتمال اقدام نظامی علیه ایران وجود دارد و «اگر رهبری ایران بد عمل کند، پس از آن روزی بسیار بسیار بد خواهند داشت».
آقای ترامپ افزوده بود: اگر جمهوری اسلامی از سلاح هستهای صرفنظر کند او «بهترین دوست ایران» خواهد بود.
ایالات متحده در ۱۸ اردیبهشت پارسال از توافق شش قدرت هستهای با ایران خارج شد و تحریمهای معلق شده در نتیجه برجام را بار دیگر باز گرداند. از آن زمان تنش میان دو کشور بالا گرفته و اقتصاد ایران سیر نزولی به خود گرفته است.
با معرفی سپاه پاسداران به عنوان «سازمان تروریستی خارجی» توسط آمریکا در ۲۶ فروردین امسال و سپس کاهش تعهدات هستهای تهران ذیل برجام، آتش اختلاف میان دو کشور را تشدید کرد که به «خرابکاری» در شش نفتکش در دریای عمان و سپس سرنگونی پهپاد آمریکایی به اوج خود رسید.
دونالد ترامپ همواره اعلام کرده است که آماده مذاکره و دستیابی به توافقی جامع با ایران بر سر فعالیتهای هستهای، موشکی و نقش تهران در منطقه است. ولی رهبران جمهوری اسلامی بویژه آیتالله علی خامنهای هر گونه گفتوگو با واشینگتن را رد کردهاند.